Rektor UL-ja Stanislav Pejovnik:
Rektor UL-ja Stanislav Pejovnik: "Hitrost postopka pri ugotavljanju suma plagiatorstva je določena s samim postopkom, ki lahko traja od treh do šest mesecev." Foto: MMC RTV SLO

Imamo največje število študentov na učitelja: UL ima od nekaj študentov na učitelja na umetniških akademijah tudi do 100 študentov na učitelja na fakulteti za upravo.

Stanislav Pejovnik, rektor UL

Naj se preverijo nazivi direktorjev, ministrov in državnih sekretarjev od zgoraj navzdol.

Alja Domjan, Slovenska demokratska mladina
Alenka Bratušek
FDV je začel postopek domnevnega plagiatorstva magistrske naloge premierke Alenke Bratušek, ki ima glede tega popolnoma čisto vest. Foto: BoBo

Ocenil je, da do zdaj ta postopek teče po najhitrejši mogoči poti, da bo tako tekel tudi naprej in da lahko traja od treh mesecev do pol leta. "Vsak, ki je v postopek vpleten, ima pravico 30 dni do razgovora. On določi datum, mi ne nadziramo hitrosti. Hitrost opredeljuje postopek," je novinarjem po javni predstavitvi mnenj o plagiatorstvu v DZ-ju pojasnil Pejovnik.

Vsak potrjen sum plagiatorstva gre na sodišče
V času njegovega mandata kot rektorja UL-ja je univerza odvzela en magistrski in en doktorski naziv ter štiri diplome; v postopku pa je ugotavljanje suma plagiatorstva pri eni magistrski nalogi.
"Vsi takšni postopki končajo na sodiščih, še vsak se je za našo univerzo končal na sodišču. Zelo težko si predstavljam, kaj bi me spraševali, kaj bi bilo, če bi univerza spor na sodišču izgubila. Verjetno bi trdili, da nismo delali strokovno, da bi si raje vzeli malo več časa in ne grešili. Univerza praviloma skrbi za visoko strokovnost svojega dela. To pa zahteva določen čas," je Pejovnik odgovoril na vprašanje MMC-ja, zakaj postopki ugotavljanja suma plagiatorstva pri politikih in drugih javnih osebnostih trajajo tako dolgo. Dodal je še, da je v dveh sodnih postopkih sodišče pritrdilo UL-ju, a sodbi še nista pravnomočni.

Študentje s slabim odnosom, mentorji s preveč študentov
Pejovnik je dodal tudi, da je v ZDA večji poudarek na odkrivanju plagiatov med študijem, tudi če med izpitom profesor vzame študentu polo, ker je prepisoval, to pride v študentski "file" na univerzi. Tak študent v ZDA nikoli ne dobi spodobne službe, tudi to se namreč šteje kot plagiat.

V zvezi s številom plagiatov, ki jih ugotovijo in sankcionirajo na slovenskih univerzah, pa Slovenija ne odstopa od katere koli evropske ali svetovne države. "Študentje še nimajo dobrega odnosa do študija, bolj bi se morali zavedati, da morajo svoje delo opraviti popolnoma samostojno," meni Pejovnik. Za mentorje, ki se jim "zgodi plagiat", Pejovnik meni, da so v akademski skupnosti osramočeni in izpostavljeni hudemu etičnemu vrednotenju, s čimer je njihova kariera močno otežena. V zagovor mentorjev je še podal izjemno neugoden podatek za Slovenijo, ki jo po številu študentov na učitelja uvršča na predzadnje mesto na OECD-lestvici. "Imamo največje število študentov na učitelja: UL ima od nekaj študentov na učitelja na umetniških akademijah tudi do 100 študentov na učitelja na fakulteti za upravo," je navedel Pejovnik.

V DZ javno razpravo o plagiatorstvu poslušalo le nekaj poslancev

Med razpravo v prazni dvorani DZ-ja je Pejovnik zatrdil, da bo UL sam poskrbel za verodostojnost. "Vsak sum plagiatorstva bomo obravnavali in sankcionirali, ne bo pa UL pristala na nikakršne politične pritiske."

Čarobni funkciji "copy in paste"
Poslanec SDS-a Branko Grims, ki je v vlogi predsednika odbora za izobraževanje, šolstvo in šport iz prejšnjega sklica parlamenta pozval zainteresirano javnost k predstavitvi mnenj, je pripomnil, da je "copy-paste" čarobna funkcija, ki jo obvlada vsak, ki obvlada računalnik. "Zaostriti je treba kriterije za odvzem akademskih nazivov - višji so, morajo biti tudi kazni višje," se je zavzel Grims, tudi zaradi vtisa, da je dovoljeno vse, če ni nikogar, ki bi plagiatorstvo ugotovil in sankcioniral.

Umek za soodgovornost mentorjev in komisij
Da bi se morala v disciplinskih postopkih ugotavljati tudi soodgovornost mentorjev pri sumih plagiatorstva, pa je prepričan profesor Andrej Umek. "Vsaka naloga gre skozi roke mentorja in komisije, ki morata nositi soodgovornosti in del krivde, ki je zdaj samo na študentu" je menil. Predlagal je, da bi odločanje o sumih prenesli iz fakultet na univerze ali posebno komisijo rektorske konference, saj so sedanji ukrepi neustrezni in jih je treba nadgraditi. "Naj univerze počistijo pred svojim pragom, nove zakonodaje ne potrebujemo," je še dejal Umek.
Slovenska demokratska mladina za prevetritev diplom ministrov in direktorjev
Med razpravo so bili najbolj dejavni predstavniki Slovenske demokratske mladine, ki so se tudi zavzeli za večjo odgovornost mentorjev ter preventivno delovanje predavateljev v zvezi s plagiatorstvom. Alja Domjan pa je predlagala, naj se preverijo pridobljeni nazivi vseh predsednikov uprav, ministrov in državnih sekretarjev, od zgoraj navzdol, ki bi po njenem mnenju zagotovo mladim marsikje odprla prostor.

Premierka v postopku FDV-ja
Kot je znano, se je Senat Fakultete za družbene vede (FDV) seznanil s poročilom dekana Bojka Bučarja in potrdil začetek postopka ugotavljanja domnevnega plagiatorstva magistrske naloge Alenke Bratušek, ki pa zanika, da bi prepisovala svojo magistrsko nalogo.

Kaj piše v statutu Univerze
V 178. členu statuta ljubljanske univerze sicer piše, da predlog za začetek postopka odvzema znanstvenega naslova poda rektor oziroma dekan, če obstajajo okoliščine, ki kažejo na to, da so pogoji za odvzem verjetno izkazani, o predlogu pa nato odloči pristojni senat. Če senat meni, da je predlog utemeljen, sprejme sklep, s katerim začne postopek odvzema naslova in določi pooblaščenca za vodenje postopka do izdaje odločbe. V primerih uvedbe postopka senat imenuje tudi tričlansko komisijo visokošolskih učiteljev, ki pripravijo ločena pisna poročila o razlogih za odvzem naslova.

Prepisovalci, goljufi, poslanci, svetniki
Brez članske izkaznice Pozitivne Slovenije je zaradi prepisovanja ostal poslanec Borut Ambrožič, brez naziva diplomirani ekonomist pa državni svetnik Franc Kangler. Tudi poslanka SDS-a Alenka Koren Gomboc je zaradi pritiskov v zvezi s ponaredbo srednješolskega spričevala morala zapustiti poslanske klopi. Zaradi pravnomočne sodbe, da je goljufal na izpitu iz nemščine, je odstopil tudi njen kolega Branko Marinič. Nekdanji poslanec DeSus-a Ivan Simčič še vedno deluje kot nepovezani poslanec - čeprav je še v času, ko ni bil funkcionar, v pravnem prometu uporabljal neverodostojno spričevalo srednje šole, je zapisal KPK in opozoril, da kot poslanec ni ravnal v skladu s pričakovano stopnjo etike in integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in ki jo zahteva narava poslanske funkcije.

KPK je nedavno tudi vse politične stranke pozval, naj se opredelijo do plagiatorstva, a do zdaj ni bilo slišati veliko odzivov na poziv k "očiščenju" v lastnih vrstah.

Imamo največje število študentov na učitelja: UL ima od nekaj študentov na učitelja na umetniških akademijah tudi do 100 študentov na učitelja na fakulteti za upravo.

Stanislav Pejovnik, rektor UL

Naj se preverijo nazivi direktorjev, ministrov in državnih sekretarjev od zgoraj navzdol.

Alja Domjan, Slovenska demokratska mladina