Drnovšek bi še lahko računal na podporo stranke, iz katere je izstopil. Foto: RTV SLO
Drnovšek bi še lahko računal na podporo stranke, iz katere je izstopil. Foto: RTV SLO
Predsedniška palača
Predsedniška palača bo novega rezidenta dobila prihodnje leto. Foto: Urad predsednika

Od predstavnice za stike z javnostmi smo dobili kratek sestavek, v katerem LDS pojasnjuje, da je to zanj presenečenje, obenem pa tudi presenečenje za vso slovensko javnost. LDS ga je sicer nameraval podpreti tudi na volitvah prihodnje leto, če bi se za kandidaturo odločil. O morebitnih kandidatih stranke na predsedniških volitvah je ta trenutek še prezgodaj govoriti, še dodajajo v sporočilu.

V SDS-u Drnovškove odločitve ne komentirajo, v NSi-ju pa menijo, da bi si lahko v dobrem letu do volitev premislil. SLS-a napoved glede na Drnovškove drugačne aktivnosti ni presenetila, SD pa naj bi bil v tem trenutku osredinjen na jesenske krajevne volitve.

Prezgodaj za kandidate
Po nekaterih mnenjih Drnovškova izjava pomeni neuraden začetek predsedniške volilne kampanje, a se o kandidatih še ugiba. Med kandidati SDS-a se neuradno omenja morebitna kandidatura zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Po mnenju vodje poslanske skupine NSi-ja Alojza Soka bi bil s strani druge največje koalicijske stranke najprimernejši kandidat Lojze Peterle.

Med drugimi kandidati se ugiba o morebitni ponovni kandidaturi generalne državne tožilke Barbare Brezigar, ki je na predsedniških volitvah leta 2002 v drugem krogu proti Drnovšku zbrala zavidljivih 44 odstotkov. Prav tako se kot mogočega kandidata že dlje časa omenja predsednika SD-ja Boruta Pahorja, prav tako pa tudi nekdanjega rektorja Univerze v Ljubljani Jožeta Mencingerja.