Slovenija
false
Zato policija poziva k skrbi, da bodo otroci na svoji šolski poti varni. Foto: policija.si
false
Za večjo varnost otrok policisti staršem svetujejo, naj v dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenijo prometnovarnostni vzgoji otrok. Foto: policija.si
Maja Makovec Brenčič
Ministrica je vsem zaželela srečno in uspešno novo šolsko leto. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednik republike Borut Pahor je v poslanici pred začetkom novega šolskega leta šolarjem svetoval, naj bodo dobri drug z drugim, naj pazijo eden na drugega, prisluhnejo učiteljem, predvsem pa naj ne preslišijo svojega srca in sanj. "Znanje, ki ga boste pridobili v šoli, vas bo poneslo bližje k njim," je zapisal.

Dodaj v

Previdno, otroci se vračajo na ceste

Policija poziva k skrbi
31. avgust 2017 ob 13:51,
zadnji poseg: 31. avgust 2017 ob 21:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Začenja se novo šolsko leto. Zato bodo policisti voznike intenzivno opozarjali na navzočnost otrok na cesti, predvsem pa na upoštevanje cestnoprometnih predpisov.

Policija bo v teh dneh še okrepila svoje dejavnosti na področju umirjanja prometa, je pred dnevi napovedal vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun. "Policijsko preventivno in represivno delo je usmerjeno predvsem v problematiko otrok in mladoletnikov kot potnikov in v nadzor nad upoštevanjem prometnih predpisov voznikov na območjih, kjer se otroci najpogosteje zadržujejo," je pojasnil.

Zato policija poziva k skrbi, da bodo otroci na svoji šolski poti varni. "Otroci so kot udeleženci v prometu nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje oziroma jih šele spoznavajo, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu," je dejal Kapun.

Za večjo varnost otrok policisti staršem svetujejo, naj v dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenijo prometnovarnostni vzgoji otrok. Preverijo naj, kaj otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu. Starše in skrbnike tudi opominjajo, naj ne pozabijo na lasten dober zgled, naj se sami dosledno pripenjajo z varnostnimi pasovi, otroke pa prevažajo izključno zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.

Druge voznike policisti opominjajo, naj bodo v prometu še posebej pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost, naj svoj način vožnje prilagodijo temu, da so na cesti spet otroci, še posebno pozornost pa svetujejo v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo.

V zadnjih dveh letih sta v Sloveniji v prometnih nesrečah vsako leto umrla po dva otroka, stara do sedem let, ter po en, star od sedem do 15 let, kažejo podatki policije. "Razen enega so bili vsi potniki v osebnem avtomobilu potniki svojih staršev in nikakor niso vplivali na svojo poškodbo. Zato tista opozorila, da so starši zgled oz. tisti, ki lahko največ naredijo, držijo," je opomnil Kapun.

Podaljšano varovanje otrok
Agencija za varnost v prometu (AVP) je septembra prvič uvedla podaljšano varovanje otrok z Zvezo ZŠAM, in sicer na 50 slovenskih osnovnih šolah, s čimer si želijo v prihodnje obuditi šolsko prometno službo.

AVP je zagotovil tudi triopan znake za šolsko pot, urejena pa bo tudi digitalizacija šolskih poti – zbirni spletni Portal šolskih poti, ki bo dajal pregled nad šolskimi potmi v slovenskih občinah in tudi po posameznih šolah, v prihodnjih letih pa bo narejena tudi celovita digitalizacija šolskih poti.

Anja in Zdravko na prehodih za pešce
AMZS bo s kampanjo Še 365 dni v devetih slovenskih krajih, in sicer v Dravogradu, Hočah, Izlakah, Kopru, Lukovici, Markovcih, Piranu, Slovenski Bistrici in Šenčurju, v kateri nastopata AMZS-maskoti Anja in Zdravko, na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjal, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo. Namen gesla Še 365 dni je poudariti, da imajo otroci pravico do prometne varnosti vse dni v letu, ne le prvih nekaj dni ob začetku pouka, pravijo na AMZS-ju.

Poslanica ministrice
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je v poslanici ob začetku novega šolskega leta učencem in dijakom svetovala, naj ne pozabijo, da je izobrazba zelo pomembna, znanje pa naložba za življenje. Otrokom v vrtcih, šolarjem, učencem in dijakom je zapisala, da se poletne počitnice končujejo, pred vrati je novo šolsko leto. "V prihodnjih mesecih vas čakajo novi, drugačni izzivi, verjamem, da jih že radovedno pričakujete."

Ob tem je spomnila, kako zelo se je sama veselila učnih ur slovenščine, pa tujih jezikov, da niti ne omenja telovadbe; te ure so se ji vedno zdele prekratke, medtem ko je kdo drug morda komaj čakal pouk pri drugih predmetih, je zapisala.

Tako za učence in dijake kot tudi za učitelje je po besedah ministrice pomembno, da skupaj ustvarjajo spodbudno in varno učno okolje. "Medvrstniško nasilje, bodisi verbalno ali fizično, žal ni redkost, zato je prav, da se o tem vsi skupaj odkrito pogovarjamo in iščemo rešitve," je poudarila in dodala, da naj bodo spoštljivi, strpni in priskočijo drug drugemu na pomoč, kadar je to potrebno.

Vzgojiteljem, učiteljem, ravnateljem in drugim zaposlenim v šolah in vrtcih se je ministrica zahvalila za njihov trud in zaželela vse dobro pri njihovem delu. Vzgoja, učenje in izobraževanje mladih zahtevajo veliko energije, odgovornost je velika, zato ministrica upa, da si jim je med poletjem uspelo nabrati novih moči. Prepričana je, da so na novo šolsko leto dobro pripravljeni.

Ministrica je vsem zaželela srečno in uspešno novo šolsko leto.

V tem šolskem letu bo vrtce obiskovalo 85.000 otrok, v osnovnošolskih klopeh bo skoraj 180.000 učenk in učencev, v srednjih šolah pa več kot 74.000 dijakinj in dijakov.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 31.08.2017 ob 16:04
Včeraj me je v naselju prehitel voznik luksuznega terenca in na tabli, ki meri hitrost mu je pisalo čez 92km/h.
Predlagam da se takšnim objestnežem in neuravnovešencem odvzame avtomobil in uvede kazni po skandinavskem zgledu, ko plačaš kazen glede na višino dohodka. Ob vsakem naslednjem podobnem prekršku pa zaporna kazen. Takšne norce je potrebno spraviti iz cest.
firtoh
# 31.08.2017 ob 21:32
Je pa tudi potrebno povedati otrokom,da preden stopijo na cesto,dvignejo oči s telefona in pogledajo levo in desno.Predvsem pa,da ne gredo čez cesto kot betežni starčki,pa še ti so ponavadi hitrejši od mularije.
galoper
# 31.08.2017 ob 21:53
Saj ne vozim previdneje zaradi policistov ampak zaradi otrok in drugih.
Danes so na TV pripovedovali o indikatorjih prejitrih vozil, ki jim prižgejo rdečo luč na smaforju, še več uspeha bi bilo, če bi se psrožil fotoaparat, ki bi poslikal kršitelja.
bobbek
# 31.08.2017 ob 19:00
Zakaj previdn,po zakonih se je treba vozit tudi ce so solske pocitnice,al ne?
m72
# 31.08.2017 ob 16:35
Se popolnoma strinjam, SamoRes. Takim norcem bi morali odvzeti cestne traktorje in jih zraven še konkretno kaznovati, tako kot to znajo Skandinavci in Švicarji.
MZ
# 01.09.2017 ob 06:47

firtoh
# 31.08.2017 ob 21:32

Je pa tudi potrebno povedati otrokom,da preden stopijo na cesto,dvignejo oči s telefona in pogledajo levo in desno.Predvsem pa,da ne gredo čez cesto kot betežni starčki,pa še ti so ponavadi hitrejši od mularije.


Se strinjam...na tem področju družba mladim nudi napačno vzgojo.
Včasih so nas res učili, da je treba dobro pogledati levo in desno in prečkati cesto šele, ko vidimo, da bodo vozniki res ustavili. Američani imajo celo dober rek: "Stay off the road if you want to grow old".
Danes pa se mladim daje proste roke in se jih odvezuje vsake odgovornosti, ko hipnotizirani od pametnih telefonov brez nekega pregleda situacije skočijo na cesto....če bo kaj narobe, bo itak ne glede na vse kriv voznik.
qayxc
# 31.08.2017 ob 20:06
SamoRes: bravo, tako ja ne pa da, te kvazi agencije ki svetujejo vladi naj pobira vsem enako in mladini (v tisti starosti niti dela še ne dobi) ki dela vozniški pa z novim zakonom uvaja dva odhoda na tečaj varne vožnje in predpisuje večje število obveznih ur, kar bo seveda še dodatno podražilo vozniški, ki je že tako predrag ter stem posledično napolnilo žepe lastnikov poligonov in avto šol, ki imajo zato polne žepe denarja, da lahko kupujejo cestne traktorje in mimogrede, tem traktoristom bi lahko tudi cestnino podražili in uvedli eko davek, saj le ta vozila neprimerno bolj poškodujejo ceste in onesnažujejo zrak. Tudi zaradi tega, ker vlada ne pregleda dovolj nasvete agencij na naslednjih volitvah niti pod razno ne glasujem za stranko , ki vodi to vlado, bil bi že skrajni čas, da se tem agencijam pogleda pod prste, ne pa, da delajo kar se jim zljubi.
navigator007
# 31.08.2017 ob 15:20
Pri nas je omejitev pred šolo 30 km/h in semaforiziran prehod za pešce. Vsaj vsak 10 voznik zapelje skozi rdečo luč s hitrostjo 50 km/h+. Jutri bo tam policaj in bo vse idealno, proti koncu naslednjega tedna pa bo spet vse po starem.
qayxc
# 31.08.2017 ob 20:10
Pa še to, policija bo sedaj 1 teden pred šolami in ob prehodih, ki peljejo do šol, potem pa se bodo zopet raztepli po vseh grmih na počivanje ali kao zasede, kjer ni nobenih nesreč, namesto, da bi bili tam kjer je res pomembno.
arogantnež
# 01.09.2017 ob 08:13
Danes so na TV pripovedovali o indikatorjih prejitrih vozil, ki jim prižgejo rdečo luč na smaforju, še več uspeha bi bilo, če bi se psrožil fotoaparat, ki bi poslikal kršitelja.

To so počeli Kanglerjevi totemi pa poglej kaj se jim je zgodilo. So jamraši pač zmagali.
amigo
# 01.09.2017 ob 09:24
Kako je pri nas s prometno varnostjo in na splošno s civilizacijskimi normami lahko vsak državljan vidi v Mariboru. Tam še vedno stojijo razbiti in požgani radarji. Ne vem za noben primer v kaki zahodni državi, da bi nekaznovano uničevali naprave za kontrolo prometa. Naši politiki in drugi strokovnjaki očitno sploh ne vedo, da veliko večino otrok starši ali stari starši vozijo v šolo z avtomobili. Večina šol nima mest, kjer bi lahko varno ustavili, zato vlada v okolici večine šol zjutraj pravi prometni kaos.
Kazalo