Premier Borut Pahor rebalans proračuna izpostavlja kot najpomembnejšo nalogo, ki bo Slovenijo popeljala iz
Premier Borut Pahor rebalans proračuna izpostavlja kot najpomembnejšo nalogo, ki bo Slovenijo popeljala iz "razburkanih voda" Foto: MMC RTV SLO
Katarina kresal in Borut Pahor
Borut Pahor je prepričan, da vlada, čeprav je manjšinska in skrčena, dela dobro. Foto: BoBo
Gantarjev naslednik?

Zakon o delovnih razmerjih je tako že na Pahorjevi mizi, kjer čaka na obravnavo s socialnimi partnerji, med novostmi, ki naj bi jih prinesel, pa je tudi seznam meril, ki bi predstojnikom dajala možnost odpustitve delavcev, "ki nalog ne opravljajo tako, kot bi jih morali" in zaposlovanje tistih, ki imajo znanja, potrebna za opravljanje nalog.

Državni aparat po Pahorjevem mnenju ni prevelik, ampak v primerjavi z nekaterimi drugimi državami celo podpovprečen, a je "arhaičen" in ne odgovarja izzivom časa. "Zato prihaja do outsourcinga", saj ministrstva s 1.500 zaposlenimi nimajo človeka, ki bi bil kos določeni nalogi.

Vprašanje zmerne javne uprave po njegovem mnenju ni nujno le zmanjševanje mase izplačil za osebne dohodke, ampak predvsem ohranjanje in zaposlovanje sposobnega kadra ter odpuščanje slabih, brez dolgotrajnih sodnih postopkov in očitkov, da gre za odpuščanje iz političnih razlogov. Pahor ob tem dodaja, da bo to zelo težko doseči.

Na vprašanje, ali z odstopom Pavla Gantarja z mesta predsednika državnega zbora pričakuje politično krizo, je premier Borut Pahor dejal, da ne bi želel dajati izjav, ki posegajo v druge veje oblasti. Poudaril je, da si je prizadeval in si želi, da bi Gantar mandat dokončal, a da gre za njegovo (Gantarjevo) osebno odločitev. Prepričan je, da je SD kot največja koalicijska stranka pokazal veliko razumevanja za situacijo, saj je Gantarju kljub odhodu Zaresa izrekel podporo, čeprav ne prihaja iz njegovih vrst.

Zdravstvo: Kazen za tvegan življenjski slog
Dotaknil se je tudi v sredo potrjenega "zdravstvenega zakona", ki znova uvaja participacijo. Dejal je, da si želi "v osnovi solidarnostnega sistema", a da naj bodo bolj obremenjeni tisti, ki živijo (in to vedo) tvegano, a kljub temu ohranjajo življenjski slog, ki to tveganje vsebuje. "Mislim, da je to fair enough. Da je to pošteno," je dejal. To pomeni, da bodo tisti (Pahor je konkretno omenil kadilce) "deležni nekaterih malusov".

Manjšinska in skrčena - a uspešna vlada?
Pahor, ki je na novinarska vprašanja odgovarjal po seji vlade, je pohvalil tudi delo manjšinske vlade. Izpostavil je, da njegovim ministrom kljub temu uspeva s predlogi zakonov v državnem zboru, da manjšinska in hkrati skrčena vlada opravlja ves volumen nalog in ima kljub "robustnim" ukrepom razumevanje poslank in poslancev v državnem zboru.

Gantarjev naslednik?