Tožilci se srečujejo s čedalje bolj prefinjenimi metodami gospodarskega kriminala. Foto: MMC RTV SLO
Tožilci se srečujejo s čedalje bolj prefinjenimi metodami gospodarskega kriminala. Foto: MMC RTV SLO
Nacionalni preiskovalni urad
Tudi na NPU-ju občutijo pomanjkanje ustreznega kadra. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Letos so tožilci specializiranega državnega tožilstva prejeli osem kazenskih ovadb s področja gospodarske kriminalitete, vložili pa so 13 obtožnic zoper 77 oseb. Po njihovi presoji sta med temeljnimi pogoji za uspešno preiskovanje in pregon gospodarske kriminalitete predvsem kakovostna in stabilna zakonodaja ter obstoj specializiranih organov v policiji, tožilstvu in v sodstvu, ki imajo jasno določene pristojnosti.

Preiskovanje tovrstne kriminalitete je po njihovih besedah zelo zahtevno, saj se gospodarska kriminaliteta vedno bolj izvaja prek zapletenih poslovnih dogodkov, izvajajo pa jo ljudje s specifičnimi znanji in največkrat močnim družbenim statusom.

"Zato je za uspešno preiskovanje gospodarskega kriminala treba pridobiti visoko motivirane in strokovno usposobljene kadre ter jim zagotoviti varno delovno okolje in strokovno neodvisnost," so še dodali na tožilstvu. Pomen usposobljenega in strokovnega kadra s specifičnim znanjem pri preiskavi gospodarske kriminalitete so izpostavili tudi v Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU).

Statistika kaže nekaj, resničnost nekaj drugega
Statistično gledano je bil sicer obseg odkrite in preiskovane gospodarske kriminalitete v prvi polovici leta v primerjavi z enakim obdobjem lani v rahlem upadu. Upad je med drugim posledica spremenjene klasifikacije kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

"To je tudi razlog, da ne moremo govoriti o kakšnem zmanjšanju obremenjenosti kriminalistične policije, kvečjemu nasprotno, zaradi vse večjega obsega preiskovanja zahtevnejših in kompleksnejših oblik gospodarskih kaznivih dejanj je ta večja," so poudarili na NPU-ju.

Povečanemu obsegu pregona gospodarske kriminalitete so se prilagodila tudi sodišča. Okrožna sodišča v Celju, Kopru, Ljubljani in Mariboru so jeseni lani tudi uradno ustanovila specializirane oddelke, v katerih sodniki sodijo v zahtevnejših oblikah organiziranega in gospodarskega kriminala.