Iniciativi je uspelo v le nekaj dneh zbrati 25.000 podpisov. Zdaj so začeli zbirati še preostanek do 40.000. Foto: BoBo
Iniciativi je uspelo v le nekaj dneh zbrati 25.000 podpisov. Zdaj so začeli zbirati še preostanek do 40.000. Foto: BoBo
Ustavno sodišče
Ustavno sodišče je minuli teden presodilo, da referendum ne bi imel protiustavnih posledic. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zbiranje podpisov se nadaljuje

Današnje zbiranje podpisov se je začelo v Škofji Loki, kjer se je predstavnikom iniciative pridružil tudi Ivan Oman. Akcija se mu zdi pravilna, saj "so nekje neke meje".
Zagovorniki zakona so šli zaradi morebitnih kršitev človekovih pravic zaradi referenduma na ustavno sodišče, ki je odločilo, da so bile te trditve izvite iz trte, je še komentiral Oman. Podpise nameravajo zbirati pred upravnimi enotami in krajevnimi uradi, v prvi akciji septembra pa so jih zbrali 27.000.

Namesto sonca bodo mimoidoče greli člani inicative
Iz iniciative so sporočili, da "bo po vsej Sloveniji pri zbiranju podpisov sodelovalo okoli 500 čudovitih prostovoljk in prostovoljcev, ki bodo kot sonce ogrevali mimoidoče ne glede na to, ali bo mraz, bo padal dež ali sneg."
Družinski zakonik po besedah vodje iniciative Aleša Primca posameznim tipom družin ne prinaša nujno potrebnih izboljšav. "Ne prinaša izboljšanja položaja enostarševskih družin, ne prinaša potrebnih izboljšav za rekombinirane družine, tudi za otroke, ki živijo v istospolni skupnosti, ne prinaša izboljšav. Sprejeti Družinski zakonik ni primeren odgovor na izzive, s katerimi se soočajo naše družine," je zapisal.
Iniciativa bo po besedah Primca naredila vse za to, da bo referendum izveden skupaj z nadomestnimi županskimi volitvami. To bi bilo po časovno najbolj optimističnem scenariju možno v marcu.
Datum določi DZ
Iniciativa mora podpise vložiti najkasneje sedem dni po končanem roku za zbiranje, v sedmih dneh od vložitve pa mora DZ razpisati referendum. Do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 in ne več kot leto dni od dne razpisa.
Dan glasovanja v razdobju najmanj 30 in največ 45 dni DZ na glasovanju določi z navadno večino, če pa bi do referenduma preteklo več kot 45 dni, bi morali poslanci odločati z dvotretjinsko večino.

V referendumsko kampanjo se bo vključila tudi večina političnih strank, nekatere dejavno, druge le z jasnim zastopanjem stališč. Za zakonik se bosta poleg SD-ja zavzeli tudi novi stranki v parlamentu Pozitivna Slovenija in Lista Virant.
Nasprotnika zakonika, SDS in SLS, pa sta medtem v DZ-ju ob bok dobili še NSi, ki napoveduje dejavno vključitev v kampanjo. DeSUS bo tudi v kampanji ostal neopredeljen.

Zbiranje podpisov se nadaljuje