"Starše bi pozvala, da svoje otroke podprejo in jim izkažejo tisto brezpogojno starševsko ljubezen, o kateri tako radi govorimo, da naj bi obstajala," na srce polaga aktivistka za pravice istospolnih Nina. Foto: BoBo
false
Po ljubljanskih ulicah. Foto: MMC RTV SLO
Parada ponosa
Transparenti na Paradi ponosa 2015. Foto: MMC RTV SLO
Parada ponosa v Ljubljani

V Ljubljani je v soboto popoldne potekala že 15. Parada ponosa - tokrat pod geslom PRIDEm z družino. In tudi dejansko je nanjo prišlo kar nekaj družin ter tudi veliko staršev s svojimi istospolno usmerjenimi otroki.

Povorka pa je krenila z Metelkove, kjer smo srečali tudi gospo Mileno. "Sama nimam nobenih predsodkov do LGBT-skupnosti. Na paradi sem že tretje leto in ko vidim te ljudi, to mladost, sproščenost, prijaznost, mi je prav hudo pri srcu, ko slišim nesramne izjave ljudi. Vseeno si mislim, da morda niso čisto sami krivi, saj niso v situaciji, da bi stvar pobliže spoznali. Morda je to zame lažje, ker imam tudi sama hčer, ki je lezbijka," nam pove.

Pove, da se ji sprva še sanjalo ni, da je njena hči lezbijka. "Malo čudno je sicer bilo, ker je bila ves čas samska," se posmeji gospa Milena ob misli na preteklost. "Potem pa je le povedala, in to sem brez težav sprejela. A vidim, kako nekateri starši po razkritju neznansko trpijo in bi svoje otroke najraje kar nagnali. Tega sploh ne morem razumeti," je zmajevala z glavo.

Udeleženci parade so se nato po mestu odpravili s pisano množico plakatov z udarnimi sporočili, kot so: "Dovolj je hetero privilegijev!", "Človekove pravice so družinske vrednote!", "Biseksualnost ni mit", "Nihče ne potrebuje pridig o tem, koga mora ljubiti", "Mavric je neskončno", "Omare so za obleke".

Varna Ljubljana
Shod, na katerem se je po oceni ene izmed organizatork zbralo več kot 1.000 ljudi, sta varovali tako policija kot zasebna varnostna služba, potekal pa je mirno. Na čelu je vozil kamionček, s katerega je odmevala glasna glasba, v ritmu katere je množica poplesavala po ljubljanskih ulicah in pritegnila poglede mimoidočih.

Če sta bili na primer paradi v Beogradu in Splitu prekinjeni zaradi nasilja nad udeleženci in kaosa v mestu, je Ljubljana pokazala popolnoma drugačno sliko - mimoidoči so se ustavljali, fotografirali, mahali, z oken so pozdravljali stanovalci, vozniki so trobili v pozdrav. Nad vzdušjem je bil navdušen tudi župan Zoran Janković, ki je v nagovoru v Stari Ljubljani - povorka se je sklenila na Novem trgu - poudaril, kako je ponosen, da se je na paradi zbralo toliko ljudi - in to v varnem, mirnem okolju.

Apel staršem
Po povorki smo se pogovorili tudi z Milenino hčerko Nino, sicer tudi eno izmed organizatork Parade ponosa 2015. "Izjemno pomembno je, da starši podprejo in sprejmejo svoje otroke take, kot so. Sami so jih spravili na ta svet in morajo se sprijazniti s tem, da tudi njihovi otroci želijo živeti svobodno. Njihova podpora je pomembna, vendar pa morajo vedeti, da je družina širša od njih samih, družino si namreč nato ustvarimo tudi mi sami," nam je povedala.

"Obstaja zelo veliko primerov, ko starši svojih otrok ne sprejmejo, jih ignorirajo, se jih sramujejo, se ukvarjajo s tem, kaj bodo rekli sosedje. Mislim, da je to izjemno slabo - in to predvsem za starše. Otroci bodo vseeno na neki točki zmogli brez njih, starši pa bodo s tem bremenom očitno morali živeti naprej, kar se mi zdi škoda. Vse starše bi zato pozvala, da svoje otroke podprejo in jim izkažejo tisto brezpogojno starševsko ljubezen, o kateri tako radi govorimo, da naj bi obstajala," na srce polaga svetlolasa aktivistka.

Z vzdušjem je bila zelo zadovoljna tudi sama. "Ljubljana je vedno bolj svobodno in odprto mesto, tudi ta parada je dokaz tega. Vedno več je ljudi, ki čutijo, da to stvar morajo podpreti, da gre prek pravic LGBT-skupnosti, ampak preprosto za boj za svobodno in enakopravno državo, kjer lahko vsi lahko živijo tako, kot si želijo," je sklenila.

Parada ponosa v Ljubljani