Navzočih je bilo 68 poslancev. Foto: BoBo
Navzočih je bilo 68 poslancev. Foto: BoBo
Seznam družb za prodajo
15 podjetij, v katerih ima delež država, gre v prodajo. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci potrdili prodajni seznam
Poslanci potrdili seznam podjetij za prodajo

Adria Airways, Aero, Elan, Helios, NKBM, Telekom Slovenije, Unior in Žito.

Na seznamu so deleži v nekaterih podjetjih, ki se že prodajajo (oz. je prodaja že dogovorjena) - gre za Adrio Airways, Aero, Elan, Fotono in Helios -, pa tudi deleži v drugih družbah: v Aerodromu Ljubljana, Adrii Airways Tehnika, Novi Kreditni banki Maribor, Telekomu Slovenije, Cinkarni Celje, Gospodarskem razstavišču, Palomi, Terme Olimia bazenih, Uniorju in Žitu. Za nakup nekaj manj kot 73-odstotnega deleža Heliosa sta ravno te dni prispeli dve ponudbi - nakup zanima ameriško multinacionalko PPG in avstrijski holding Ring International.

Kriza je pokazala je pokazala vse slabosti, ranljivost in nevzdržnost obstoječega načina upravljanja državnih naložb in načina korporativnega upravljanja, je opomnil minister za finance Uroš Čufer in dodal, da je tudi to razlog za prodajo prvih 15 podjetij. Poudaril je, da je predstavljen sveženj privatizacije le kamenček v mozaiku predlaganega programa ekonomske stabilnosti in zagotovil, da bo prodaja pozitivno vplivala na samo delovanje omenjenih podjetij.

"Želeli bi si mirnejšo roko"
Matjaž Han
je v imenu poslanske skupine SD poudaril, da imamo v bližnji zgodovini veliko primerov mačehovskega odnosa države do svojih podjetij, posledica česar so izčrpane družbe z ogromnimi dolgovi. "Želimo si, da bi lahko danes z mirnejšo roko potrdili ta sklep, vendar nas tudi slabe ekonomske napovedi niso pustile ravnodušnih," je dejal in dodal, da je v obstoječih okoliščinah najbrž prav, da se kakšno podjetje proda, sicer bo ogrožena tudi socialna država.

Marko Pavlišič (Državljanska lista) pa meni, da je v preteklosti politika (in z njo povezani lobiji) z življenji državljanom že preveč špekulirala, zato je najboljša rešitev prodaja, saj bodo državljani s tem odrešeni slabega upravljanja in neprestanih dokapitalizacij. "Prodaja je edina dolgoročna rešitev," je poudaril in dodal: "Opevana državna srebrnina je z leti zarjavela. In če je ne prodamo, bo v celoti izginila."

SLS za prodajo, a ne na tak način
Stališče SLS-a je predstavil Franc Bogovič, ki je priznal, da "se v zadnjih 20 res nismo proslavili kot dobri upravljavci državnega premoženja", zato je v prihodnjih mesecih treba narediti korak naprej. Pri tem pa poudarja, da v stranki nikakor ne podpirajo "razprodaje po diskontnih cenah". Treba je narediti jasno strategijo, kako in kaj prodati ter kako upravljati tisto, kar ostane, "ne pa tako, da na hitro razpravljamo o nekem seznamu, ki je nastal v kabinetu predsednice vlade na bog ve kakšen način". SLS zato predloga ne podpira, bi pa podprl boljši predlog.

"V naši poslanski skupini velja načelno prepričanje, da je treba prodati državno premoženje, a ne za vsako ceno in ne vsega," je v imenu DeSUS-a dejala Marija Plevčak. Prepričani so, da bi morala država v nekaterih (uspešnih) podjetjih ohraniti kontrolni delež, dobički pa bi se morali stekati v proračun.

Vik in krik, če bodo nepravilnosti
Jožef Horvat
(NSi) pa je opozoril, da so pred enim mesecem v isti dvorani isti ljudje razpravljali o prodaji delno državnega Peka. Pa je prodaja padla v vodo, ljudje in podjetje pa še vedno ostajajo v negotovosti. Tudi zato v NSi-ju znova opozarjajo, da je nujno najprej sprejeti strategijo prodaje in zagotoviti transparentnost upravljanja, "ker se očitno vladna koalicija iz omenjenega primera ni ničesar naučila". Pri tem je poudaril, da v stranki podpirajo umik politike iz gospodarstva, "vendar pa je prodajo državnih deležev treba izvršiti na transparenten in gospodaren način". Poslanci NSi-ja bodo sicer glasovali za predlog, a bodo zagnali "vik in krik", če bodo opazili kakšne nepravilnosti, je napovedal.

V imenu Pozitivne Slovenije pa je Alojzij Potočnik opozoril, da še do leta 2011 ni bilo nobenega pregleda nad delovanjem družb v državni lasti. "Naj bo leva ali desna vlada, naj bo mešana vlada. Nobena se ni izognila uporabi svojih lastnih omrežij. Danes to imenujemo slabo korporativno upravljanje," je poudaril in dodal, da so ravna ta omrežja "obremenila davkoplačevalce", ki so "še vedno v njenem primežu". Verjetno se strinjamo, da zagon gospodarstva ni mogoč na način, ki desetletja ni deloval, zato je treba stvari spremeniti, je prepričan Potočnik.

Pri prodaji bodo zraven "ljudje z lepljivimi prsti"
"Dober dokument ste zavrnili /.../, ko vam je začela teči voda v grlo, pa ste ponudili ta spisek, s katerimi niti sami niste zadovoljni," pa je koaliciji očital Jože Tanko (SDS) in dodal, da se sploh ne ve, kako se bodo podjetja prodajala, je pa jasno, da bodo zraven "ljudje z lepljivimi prsti". Prodaja je za SDS "sistemsko izigravanje zakona o Slovenskem državnem holdingu" in zavez, ki jih je vlada Alenke Bratušek dala Bruslju.

Kritike in opozorila delodajalcev ter sindikatov
Do prodaje so kritični tudi sindikati in delodajalci. Prvi pogrešajo podrobno predstavitev razlogov za predvideno prodajo državnih deležev in nasprotujejo prodajam, namenjenim pokrivanju luknje v javnih financah. Oboji pa opozarjajo predvsem na naivna pričakovanja glede kupnin in pozivajo k previdnosti zlasti pri podjetjih, ki so infrastrukturno pomembna za Slovenijo, saj so izkušnje tujih držav pri prodaji tovrstnih podjetij slabe.

Poslanci potrdili prodajni seznam
Poslanci potrdili seznam podjetij za prodajo