Programski svetniki RTV-ja so potrdili rebalans programsko-produkcijskega načrta, niso pa dali pozitivnega mnenja finančnemu delu rebalansa. Foto: BoBo
Programski svetniki RTV-ja so potrdili rebalans programsko-produkcijskega načrta, niso pa dali pozitivnega mnenja finančnemu delu rebalansa. Foto: BoBo

Generalni direktor Marko Filli je povedal, da so vsote razdelali po posameznih oddajah - uredništva bodo dobila 1,7 milijona evrov svežega denarja, zato bo jeseni njihova ponudba bogatejša.

Filli pa je opozoril, da tudi programske spremembe ne bodo izvedene, če nadzorni svet ne bo potrdil rebalansa finančnega načrta. O tem bodo nadzorniki odločali predvidoma na začetku avgusta.

Programski svet je nadzornemu svetu predlagal, naj oceni, ali stroškovnik oddaj v rebalansu programsko-produkcijskega načrta sledi poslovni politiki zavoda, pa tudi, da naj nadzorni svet prouči možnost, da v jesensko programsko shemo uvrsti nadaljevanje oddaje Pogledi Slovenije.

Kaj bo s Pogledi Slovenije?
Več svetnikov se je namreč vprašalo, ali je smotrno ukinjati oddajo Pogledi Slovenije, saj je ta omogočala pluralnost in tudi imela visoko gledanost. Prav tako jih je zanimalo, ali je res, da bo oddaja, ki bo osnovana namesto Pogledov Slovenije, cenejša. Po mnenju direktorja Televizije Slovenija Janeza Lombergarja je nemogoče primerjati Poglede Slovenije in novo oddajo, ki nastaja. Je pa po njegovem prepričanju nova oddaja po konceptu še zahtevnejša kot Pogledi Slovenije.

Opozoril je, da so z osnovanjem nove oddaje namesto Pogledov Slovenije spoštovali dogovor, da se poslovanje RTV-ja racionalizira, saj bo nova oddaja več kot pol cenejša, ker bodo pri njej sodelovali zaposleni na RTV-ju in dolgoletni honorarni sodelavci. Ob tem je poudaril, da je le spoštoval sprejeti programsko-produkcijski načrt, ki je predvideval ukinitev Pogledov Slovenije pred poletjem.

Programski svet je nato predlagal vodstvu, naj prouči možnost za uvrstitev Pogledov Slovenije nazaj v program, če bodo za to zagotovljeni finančni in kadrovski viri.

Prihaja nova narodno-zabavna oddaja
Govorili so tudi o ukinitvi oddaje Na zdravje in pripravi nove narodno-zabavne oddaje. Ta bo po Lombergarjevih besedah nastala v lastni produkciji in ne v koprodukciji, na javno povabilo se je prijavilo 10 ustvarjalcev, a nobeden ni bil izbran, saj so bili predlogi oddaj ocenjeni kot neustrezni.