Programski svetniki so opozorili tudi na posledice morebitnega referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov za obdobje 2013/14, zaradi katerega ne bi bilo podlage za obračunavanje rtv-prispevka. Foto: BoBo
Programski svetniki so opozorili tudi na posledice morebitnega referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov za obdobje 2013/14, zaradi katerega ne bi bilo podlage za obračunavanje rtv-prispevka. Foto: BoBo

Finančni načrt za leto 2013, ki je dobil pozitivno mnenje programskega sveta, bo še v tem tednu dokončno sprejel nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija. Za prihodnje leto ta finančni načrt predvideva 118.857.000 evrov celotnih prihodkov, kar je 3.486.000 evrov manj kot letos. RTV Slovenija načrtuje v letu 2013 86,1 milijona evrov prihodka od rtv-prispevka, kar je za 4,2 milijona evrov manj kot letos.

Programski svetniki so tudi sklenili, da bodo že januarja začeli razpravo o izhodiščih za leto 2014, pri čemer pričakujejo tudi dodatne podatke o gledanosti in stroških oddaj. Pogojno pa so dali soglasje vodstvu javnega zavoda za sklepanje pogodb o zaposlitvi, avtorskih oz. podjemnih pogodb, s čimer bo vodstvo lahko zagotovilo zadostno število sodelavcev za nemoteno izvajanje programsko-produkcijskega načrta.

Opozorilo pred morebitnim referendumom
Programski svetniki so opozorili tudi na posledice morebitnega referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov za obdobje 2013/14, zaradi katerega ne bi bilo podlage za obračunavanje rtv-prispevka.

Generalni direktor Marko Filli je pojasnil, da so koordinacijo sindikatov javnega sektorja opozorili, da bodo v primeru referenduma ostali brez zakonske podlage za obračunavanje rtv-prispevka, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa so pozvali, da pripravijo "plan B". Do zdaj niso dobili še nobenega odziva, je pojasnil Filli, ki je dodal, da pravna možnost, da javni servis RTV Slovenija ne bi deloval, ne obstaja.

Katere oddaje se bodo morale posloviti?
Programsko-produkcijski načrt predvideva tudi ukinitev nekaterih oddaj - svetniki so omenjali oddajo Pogledi Slovenije, ki naj je ne bi bilo več jeseni prihodnje leto, vprašljivo je tudi podaljšanje pogodbe za kviz Moja Slovenija. Po besedah vodstva končnih odločitev še ni, oddaja Pogledi Slovenije pa bi bila po njihovi oceni enako kakovostna in precej cenejša, če bi jo vodil kateri izmed zaposlenih novinarjev.

Programski svetniki so v razpravah med drugim opozorili, da ne razpolagajo s podatki o gledanosti in stroških posameznih oddaj, kar je po njihovem mnenju lahko merilo za sprejemanje odločitev o tem, katero oddajo uvrstiti v programsko-produkcijski načrt in katere ne, nekateri pa so se zavzeli tudi za izboljšanje trženja radijskih in televizijskih programov.

Direktor Filli je pojasnil, da se je treba nečemu odreči, ko je treba prihraniti sedem milijonov evrov. Po njegovih besedah ostajajo skoraj neokrnjene tiste vsebine, ki jih ustvarjajo izključno na RTV Slovenija, ne strinja pa se s krepitvijo oglaševanja, ker to pomeni komercializacijo programa.