Prostovoljci med nami
Urban Lečnik Spaić pravi, da mu prostovoljstvo predstavlja način življenja. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
       Eden izmed temeljev gasilstva je preventiva. Več stvari ko jih storimo čez leto z različnimi organizacijami, posamezniki, skupnostmi, manj imamo potem dela pri samih požarih. Zato se zelo želimo posvečati preventivi, ker s tem zmanjšamo možnost nastanka požarov, hkrati pa izobrazimo ljudi, kako ravnati v požarih in drugih nesrečah.       
 Urban Lečnik Spaić
Gasilci enkrat tedensko preverjajo opremo, da je ob intervenciji brezhibna. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
       Kar koli počnemo, vedno je na prvem mestu naša varnost. Če gasimo požar, črpamo vodo, gremo na žledolom, snegolom … Prostovoljci smo za naše razmere dobro usposobljeni, vendar ne tako kot profesionalci, zato je pomembno, da damo na prvo mesto svojo varnost.       
 Igor Petrović, predsednik PGD-ja Ljubljana-Vič
Predsednik društva Igor Petrović pravi, da so tako angažirani prostovoljni gasilci, kot je Urban, za vsako društvo neprecenljivi. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Pravi prostovoljec: gasilec, ki v šolo hodi s pozivnikom

Prostovoljci med nami
20. oktober 2018 ob 06:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Urban Lečnik Spaić, 19-letni študent prava, je kot prostovoljni gasilec sodeloval že v več kot 30 intervencijah, kot gimnazijec pa je v šolo hodil s pozivnikom.

Urban ima za seboj že tri leta operativnega gasilskega staža, to pomeni, da se že tri leta udeležuje intervencij, v katerih sodeluje PGD Ljubljana-Vič, kamor se je včlanil pri 12 letih. Kot gimnazijec je v šolo hodil s pozivnikom. "Imel sem zelo v redu razredničarko. Dogovorjena sva bila, da jo poiščem, ko mi zapiska pozivnik oziroma telefon, in ji povem, da je intervencija. Tako je vedela, kje sem," pojasni Urban. "Od šole do gasilskega doma sem imel samo tri minute."

"Če si prehiter, delaš napake"
Skupna lastnost prav vseh gasilcev je natančno preračunan čas, ki ga porabijo od doma, šole ali službe do svojega gasilskega doma. Prav tako imajo preračunano, koliko časa potrebujejo, da oblečejo zaščitno obleko, si nataknejo obutev in čelado. Urban je v poskusu med našim snemanjem porabil manj kot minuto, dobrih 40 sekund.

Kljub temu na vprašanje, kako hitri si želijo biti gasilci, Urban odgovori: "Ne preveč, kajti če si preveč hiter, lahko delaš napake. Pravzaprav si želimo zmanjšati čas, ki je nepotreben: da se nam na cesti ljudje umikajo, da smo čim hitreje alarmirani. Želimo izgubiti te nepotrebne minute, a biti kakovostni pri svojem delu."

Prej ko pridejo npr. na mesto požara, manj je povzročene škode, še pojasni Urban. Prizna, da so intervencije včasih zelo naporne. Včasih sledijo že tako napornemu dnevu, včasih pozivnik zazvoni sredi noči, najhuje pa je v poletni vročini. "Vročina te kar zdela. V hiši, v kateri gori, je vroče, vroče je v obleki, ki jo moraš nositi, na sebi imaš še dihalni aparat, to so stvari, ki te precej utrudijo."

Intervencija
"Ko se nekaj zgodi, ljudje pokličejo na 112. Na regijskem centru v Ljubljani jih poslušajo in ugotovijo, za kaj gre. Nato jih takoj povežejo v dispečerski center Gasilske brigade Ljubljana, kjer se glede na obseg intervencije odločijo, ali bodo sprožili le Brigado Ljubljana in njihove profesionalne gasilce ali pa sprožijo še lokalno gasilsko društvo. Na Viču smo to mi. Oni torej pritisnejo na neki gumbek, mi dobimo poziv na pozivnike in telefone, in ko ga dobimo, tečemo, se vozimo ali kolesarimo do gasilskega doma. Zberemo se približno v roku štirih minut, se oblečemo in gremo na intervencijo," njen potek opiše Urban.

PGD Vič-Ljubljana ima 100 članov, od tega 28 operativnih gasilcev, pojasni Igor Petrović, predsednik društva: "Operativni gasilci smo tisti, ki hodimo na intervencije, se vsak četrtek redno izobražujemo, hodimo na vaje z drugimi društvi, na vaje v različne gospodarske objekte. Prav to nam omogoča, da si zaupamo. Tako veš, česa je nekdo sposoben. Ali bo šel lahko v ogenj, ali bo počakal zunaj, ali bo naredil prometno varovanje ..." Petrović poudarja, da veliko vlagajo tudi v preventivo, kot je npr. izobraževanje vrtcev in šol, kako ravnati ob požaru.

Gasilstvo prinese ogromno uporabnega znanja
Urban je poleg tega, da je prostovoljni gasilec, tudi tabornik. Znanje o bivanju v naravi povezuje z znanji, ki jih pridobiva kot gasilec. "Opravil sem tečaj za bolničarja in se v tej smeri dodatno izobražujem. Sem tudi pomočnik poveljnika za radijske zveze, se pravi skrbim za vse radijske postaje in za pozivanje gasilcev." Včlanitev v prostovoljno gasilsko društvo prinese pridobivanje številnih novih spretnosti, na vprašanje, zakaj bi nekomu priporočil, da postane prostovoljni gasilec, odgovori Petrović. "Spoznavanje novih orodij, opreme, priučenje različnih tehnik od reševanja do dela na strehi, žaganja z motorno žago, reševanja na vodi. Tu je zelo veliko uporabnih znanj, ki pridejo prav."

Skozi redne vaje, druženja in intervencije pa se razvijejo tudi prijateljstva, opisuje Petrović, ki se je po selitvi v nov kraj vključil prav z včlanitvijo v PGD. "Ko prideš h gasilcem, vidiš polno mladih ljudi, ki so pripravljeni pomagati, te sprejmejo medse, ne glede na to, kako si politično opredeljen, kakšna nagnjenja imaš. Zdi se mi zelo dobro vzdušje, sprejmemo vsakogar in mislim, da se jih večina tu tudi dobro počuti."

Prostovoljec leta 2018
Urban je letos spomladi postal prostovoljec leta 2018, jesen pa ga je ponesla na novo pot. Oktobra je začel študirati na Pravni fakulteti v Ljubljani, zanimajo ga predvsem človekove pravice, pojasnjuje. V prostovoljnem delu je zanj veliko samoumevnega, saj je to zanj, kot pravi, način življenja: "S tem vračam družbi, to se mi zdi pomembno, saj družba nekaj daje nam, sam pa moram družbi vračati," preprosto sklene.

VIDEO
Prostovoljni gasilec Urban Lečnik Spaić
Larisa Daugul
Prijavi napako
Komentarji
Bondjanez
# 20.10.2018 ob 07:44
Carji. Nikoli ne bom pozabil ob žledolomu. Po treh dneh sem jih poklical. Prisli v roku pol ure. Naredili in odsli. Še čaja niso spili.
MitjaMičo
# 20.10.2018 ob 07:46
Bravo, lep prispevek k prepoznavnosti prostovoljnega gasilskega dela. Tovariš Urban pa jasno ni edini kateri nosi pozivnik v srednjo šolo. Urban ker študiras pravo bodi nekoč v pomoč za spremembo statusa prostovoljnega gasilca kateri v Sloveniji nima jasne ne dobre podpore zakona. Na pomoč!
kraut
# 20.10.2018 ob 07:09
Zelo pohvalno.
Bom pa dopolnil članek in pohvalil še vse ostale fante kot je Urban, ki hodijo v srednje šole/ na fakultete z gasilskimi pozivniki. Ni jih malo, sem imel sam kar nekaj takšnih sošolcev.
ST11
# 20.10.2018 ob 06:42
Bravo, poklon!
Bovi
# 20.10.2018 ob 08:18
Junaki našega časa!
hrgotax
# 20.10.2018 ob 09:30
ms18,
ob ujmah, kakršna je bil žledolom 2014
ali npr. črnomaljska toča letos, se je pokazal pomen množičnosti
prostovoljnega gasilstva, ki je poklicne gasilske enote ne morejo zagotoviti.

Poglej v Italijo. Če bi tam imeli mrežo prostovoljnih gasilskih društev, kakršno imamo v Sloveniji, se požar na komenskem Krasu pred leti ne bi nikoli razširil v Slovenijo in dobil ogromnih razsežnosti.

Problem slabega nagrajevanja poklicnih gasilcev torej ni v prostovoljcih, ampak v skopuški državi, ki se ne zaveda pomena gasilstva.

Dejansko so prostovoljne gasilske enote še bolj prikrajšane kot poklicne, čeprav v manjših lokalnih skupnostih njihova udarna operativna jedra opravljajo enako delo kot poklicni gasilci, poleg tega so njihova posredovanja enako kakovostna.
renti
# 20.10.2018 ob 10:07
ms18

Poklicni gasilci so dobri samo v večjih mestih. Kaj ti pomaga poklicna gasilka enota cca. 30 minut vožnje stran?. Kaj bodo potem oni držali požarno stražo? Kaj bodo oni šli takoj v intervencijo ob 3. zjutraj, ko zaradi neurja razkrije hišo, podere drevo na cesto, zalije hišo na enem zaselku, pomagali v nesreči,...

Da ne bo pomote, poklicni gasilci so še vedno poterebni, samo tudi oni se zavedejo da brez prostovoljnih gasilskih društev ne morejo zagotoviti ustrezne varnosti prebivalcem. Zato pa je sodelovanje med poklicnimi gasilci in prostovoljnimi društvi uspešno. Kar gre predvsem na račun izobraževanj, kjer poklicni gasilci s svojimi izkušnjami, znanjem učijo prostovoljne gasilce, kako pravilno izvesti intervencijo. In če je to manjša intervencija jo lahko prostovolni gasilci rešijo. Če pa je to večja pa pridejo poklicni in vodijo intervencijo. Ampak še vedno so potrebni prostovolci, ki se znajo "obrnit".

Ne more vsakdo gasiti. Za to rabiš določeno znanje. Pa ne samo da gasiš, rabiš tudi pri "turjaku", moraš poznati opremo, moraš vedet povelja,... Da ne omenim, da so vsi prostovolni gasilci dali tečaj prve pomoči čez, umetno dihanje, defririlator,.... no na tem bi se moglo še delati, tukaj je še ogromno rezerv.

Zato je samo za pozdraviti prostovolce, ki svoj prosti čas namenjajo izobraževanje, vadbi, nabiranju izkušenj, da so sposobni potem pomagati znancu ali naznancu v nesreči. In brez skrbi, gasilci bomo pomagali.
spicy
# 20.10.2018 ob 09:24
Pohvalno. Vsi člani interventnih skupin pgd-jev si zaslužijo pohvale.

Dejstvo pa je, da pogrešam članek o profesionalnih gasilskih brigadah. PGD nikakor ne more nadomestiti profesionalcev. Lahko je zgolj podpora. Status profesionalnih gasilcev ja najslabše urejen.
mjurma2
# 20.10.2018 ob 10:46
Naš sistem zaščite in reševanja je po mojem eden najboljših na svetu. Povprašajte kakšne znance iz "zahoda", predvsem VB, Francija,... koliko čakajo na prihod prve gasilske enote...
lx200
# 20.10.2018 ob 08:28
No takim ki hodijo v šolo z pozivniki vedn oza pasom se mi v našem PGD smejimo...
vsx 1O16
# 20.10.2018 ob 10:55
@spicy

PGD nikakor ne more nadomestiti profesionalcev. Lahko je zgolj podpora. Status profesionalnih gasilcev ja najslabše urejen.

Tole pa ne bo držalo. GD Ptuj je že od leta 1870 prostovoljno. Nikoli ni bilo poklicnih. Pa obvladujejo celo spodnje podravje. Imajo tehniko za reševanje enako kot poklicni. Pri nevarnih snoveh, prometnih nesrečah in ostalih zahtevnih nalogah. Vozni park je relativno nov, nova ''lojtra'' in kaj je najbolj pomembno ima zelo uspešen podmladek, ki bo nadaljevala delo.
mjurma2
# 20.10.2018 ob 10:47
Sicer pa čestitke mlademu kolegu iz gasilskih vrst.
eFact
# 20.10.2018 ob 09:53
Ta novica si zasluži 5 zvezdic, vendar so se jih kot kaže pri MMC odločili odstranit. Čemu?

Hvala takšnim fantom in tudi dekletom, ki žrtvujejo marsikaj za sočloveka. Škoda, da imajo kdaj zaradi tega celo nevšečnosti, ali na delovnem mestu ali v šoli.
marelica7
# 20.10.2018 ob 07:06
nobeno pretiravanje ni zdravo...
slovannn
# 21.10.2018 ob 10:57
Gasilci so ta trenutek najbolje organizirana in dejavna vseslovenska organizacija. Ukvarja se z vsemi starostnimi skupinami ne glede na spol. Začnejo z malčki, nadaljujejo z mladimi in zaključijo z veterani. Med gasilci so tudi brhke gasilke, torej v vseh pogledih pozitivna organizacija.
leon911
# 21.10.2018 ob 02:19
Zavedajte se, da je takih ljudi v Sloveniji 55.000. Staro in mlado.
Manc
# 20.10.2018 ob 11:30
Oni politik, ki bo rvi zagrizel v gasilsko financiranje, je pogorel...
miliwoy
# 20.10.2018 ob 10:39
vsa čast
ADN
# 23.10.2018 ob 09:11
PGD-ji v nekem delu precej učinkovito nadomeščajo poklicne gasilce. V mojih krajih so na intervenciji v 15 minutah medtem, ko potrebujejo poklicni vsaj 30 minut, da se pripeljejo.Je pa seveda vprašanje ali ni to le prelaganje odgovornosti države. Da bi se zadeve tudi pravno in finančno uredile bi bilo nujno.
Članstvo mladinsko in podporno je potrebno saj tvori novo generacijo operativcev ter nudi podporo pri organizaciji zagotavljanju opreme, financ ... nekateri so seveda člani kot bivši operativci in s tem ni nič narobe saj je en od temeljev prostovoljnega gasilstva tudi medgeneracijsko povezovanje in družbena odgovornost. Vse našteto je del tega.
Seveda pa se je hkrati potrebno zavedati, da po gasilskih domovih stoji ogromno opreme (ki mora biti na voljo) kar pomeni velik finančni zalogaj. Hkrati pa je vprašanje koliko te opreme je operativne. Saj člani PGD niso povsod dosledni pri vzdrževanju opreme.
Kakorkoli poklon vsem gasilcem tako poklicnim kot prostovoljnim, bi pa bil vesel, če bi bila naša država sposobna zadeve urediti tako kot se šika.
Petar Karamazov
# 10.11.2018 ob 09:29
Junaki že, vendar v napačnem sistemu. Socialistični sistem bi jim dal bonificiran staž in možnost poklicnega napredovanja na najvišje funkcije. V sedanjem neoliberalizmu so gasilci obsojeni na mizerne plače, prostovoljni gasilci pa ko si bodo uničili zdravje, se ne bo nobeden več spomnil na njih.
igog
# 29.10.2018 ob 14:33
Pohvale vredno v normalni državi!
V balkanistanu nima nič od tega še prikrajšan je za prosti čas!
medtem ko se barabe mastijo,zabavajo z samohranilkami , se jim odpiše dolge... on tvega mlado življenje.
MZ
# 23.10.2018 ob 07:57

Manc
# 20.10.2018 ob 11:30

Oni politik, ki bo rvi zagrizel v gasilsko financiranje, je pogorel...


Zna biti, da res, čeprav bo pa to prej ali slej potrebno. Ni skrivnost, da je za ureditev statusa prostovoljnih gasilcev najbolj moteče dejstvo, da se GZS tolče po prsih s preko 140000 člani, v resnici pa je aktivnih gasilcev nekje 40000-50000, ostalo pa so mladinci, gasilci z eno intervencijo na leto (ali še to ne) ali pa celo le podporni člani PGD.

Tudi prostovoljce je namreč potrebno ustrezno opremiti in izobraziti, kar seveda stane. In prej ali slej bo potrebno narediti neko optimizacijo. Znano je, da je Primorska kljub nekaj velikim požarom v naravi v preteklosti podhranjena z gasilci (ker so Italijani tekom okupcije precej društev razpustili), medtem pa so v kakšnem drugem koncu države PGD skoraj na vsakem vogalu. Ne glede na tradicijo in te zadeve se je pač treba zavedati, da tudi šol in zdravstvenih domov nimamo v vsaki vasi, enako pa velja tudi za PGD.
miško5lin
# 20.10.2018 ob 16:58
Saj je pohvalno. Samo vseeno malo pretirava.

Drugače poznam kar nekaj podobnih fantov, ki so z dušo in telesom prostovoljni gasilci.

Večino takšnih, ki iz raznoraznih razlogov niso bili sprejeti med poklicne.

Kar nekaj takšnih preveč "zagretih" prostovoljcev je bilo tudi ujetih kot piromani...

Res neka posebna strast. Vredna tudi kakšne "posebne" obravnave.
Capitalism
# 20.10.2018 ob 11:42
Naj zivi kultura prostovoljstva in samoprispevkov...

...da lahko tovarisi vec pokradejo!
bunta
# 20.10.2018 ob 08:21
Genialno. 5min pred testom reces kolegu iz brigade naj te poklice na pozivnik :D kapo dol.
30
# 20.10.2018 ob 10:44
Vsa čast nekapitalisticnim fantom!!!
Springbok
# 20.10.2018 ob 10:43
Torej med šolsko nalogo iz matematike ali ko ga sprašujejo slovnico odhiti gasiti?
Binder Dandet
# 20.10.2018 ob 15:47
Ze ze bravo njemu osebno. Ampak kako lahko dopustijo srednjesolcu, da na intervencije skace? Pa se mladoleten je bil.
kapitalist
# 20.10.2018 ob 11:37
Kaj mu je pa to pomagalo, ce ni smel od pouka brez da bi dobil neupraviceno? Kao nevm kako zavzet, kot pistola brez nabojev.
Zdejkapopi
# 20.10.2018 ob 16:41
Privatizirat pa naj si placa kdor zaziga.
ms18
# 20.10.2018 ob 08:36
Sicer lepo, ampak ti številni prostovoljci so razlog, da je tako slabo poskrbljeno za poklicne gasilce (finančno in pri opremi).
Prostovoljci med nami

Projekt Prostovoljci med nami predstavlja tiste posebne posameznike, ki kljub vsakodnevnim obveznostim nekaj svojega prostega časa podarijo drugim in družbi. Čeprav so njihove osebne zgodbe zelo različne, jim je skupno to, da želijo storiti nekaj dobrega, pa naj gre za pomoč otrokom, ljudem v stiskah ali za skrb za naš planet. Prostovoljci za svoje delo seveda niso plačani, a to ne pomeni, da zanj niso nagrajeni. Pripovedujejo o hvaležnosti tistih, ki so jim pomagali, o osebnem zadovoljstvu, o zgodbah in prijateljstvih, ki so se spletla, medtem ko so zasledovali svoje poslanstvo. Zato vas prostovoljec, če ga vprašate, zakaj počne, kar počne, običajno najprej pogleda, kot da ne razume vprašanja, nato pa skomigne z rameni in reče: »Ker se mi zdi tako prav!«

Prostovoljci med nami
Kazalo