Pergam je ena največjih sindikalnih central v Sloveniji. Foto: BoBo
Pergam je ena največjih sindikalnih central v Sloveniji. Foto: BoBo

Prav gotovo bomo po novem letu te pritiske stopnjevali. V podjetjih so pripravljeni iti celo po poti državljanske nepokorščine neplačevanja davkov.

Samo Hribar Milič, GZS
GZS
Zaščita podjetij in zaščita delovnih mest pred vlado, pravijo v GZS-ju in na sindikatih. Foto: BoBo

Za torek napovedan protestni shod pred vladno palačo zaradi novih dajatev je kljub tokratni seji Ekonomsko-socialnega sveta še vedno zelo verjeten. Vlada je zgolj poslušala nasprotnike dajatev, ni pa ugodila njihovim zahtevam po popolni odpravi obremenitev, ki so pogoj za umiritev napetosti.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je napovedal občutno omilitev napovedanih ukrepov. Za koliko bi bila vlada pripravljena popustiti, minister ni razkril. Skrb gospodarstva v tej fazi je odvečna in nepotrebna, do ponedeljka bodo po njegovih besedah poiskali rešitev, s katero bodo precej zmanjšali obseg dajatev.

"S tem si bomo ustvarili razmere, da bomo lahko sprejeli proračun in v naslednjem letu v normalnih razmerah pristopili k izboljševanju razmer za celotno gospodarstvo," je pojasnil.

V GZS-ju so odločeni: če vlada dajatev ne bo popolnoma umaknila, gredo na ulico. Še več - razmišljajo o dodatnih pritiskih. Z besedami predsednika zbornice Sama Hribarja Miliča: "Prav gotovo bomo po novem letu te pritiske stopnjevali. V podjetjih so pripravljeni iti celo po poti državljanske nepokorščine neplačevanja davkov. Upam, da bo prej prevladala razumna, k soglasju naravnana logika, ki bo konflikt končala."

30 milijonov evrov in principi
Ne gre le za 30 milijonov evrov, ki jih namerava vlada zbrati s temi novimi viri, pravi Alenka Avberšek z GZS-ja. "Gre za princip. Za odnos vlade - ne nazadnje tudi do industrijske politike - ali so v ozadju teh naporov za javnofinančno konsolidacijo neke druge iniciative."

Sindikati: dajatve ogrožajo delovna mesta
Glavni razlog za torkov protest - prvič bodo moči združili predstavniki sindikata Pergam in GZS-ja - je netransparentnost predlaganih obremenitev, ki zmanjšujejo konkurenčnost podjetij. Predsednik Pergama Janez Posedi napoveduje zaščito delovnih mest in se zavzema za boljše pogoje poslovanja. "Branža, ki ima letno 720 milijonov evrov realizacije, lahko ob ustrezni podpori države pride tudi do 50 odstotkov višje številke - prek milijarde - v naslednjih treh ali štirih letih."

Na shodu bo po njegovih besedah približno 400 udeležencev.




Prav gotovo bomo po novem letu te pritiske stopnjevali. V podjetjih so pripravljeni iti celo po poti državljanske nepokorščine neplačevanja davkov.

Samo Hribar Milič, GZS