Šturm s sklepom KPK-ja še ni seznanjen. Foto: EPA
Šturm s sklepom KPK-ja še ni seznanjen. Foto: EPA
Voznika tovornjaka Paravinjo, ki ima hrvaško in srbsko državljanstvo, so slovenski organi leta 2007 prijeli na podlagi srbske mednarodne tiralice. Foto: MUP RS

Lovro Šturm je za STA danes povedal, da s končnimi ugotovitvami komisije za preprečevanje korupcije, ki jih je slednja objavila na svoji spletni strani, še ni seznanjen.

KPK: Ministrovo ravnanje odstopalo od utečenih postopkov
Protikorupcijska komisija je v ugotovitvi zapisala, da je postopek trajal predolgo, tedanji minister pa ni imel pravne podlage za zavlačevanje sprejetja odločitve glede izročitve. Tovrstni postopki so običajno rešeni v enem mesecu, primer izročitve tovornjakarja Dragana Paravinje, ki jo je Srbija zahtevala zaradi posilstva in poskusa posilstva, pa ni bil rešen od maja 2007 do izteka Šturmovega mandata avgusta 2008. To po navedbah komisije pomeni, da je ministrovo ravnanje odstopalo od utečenih postopkov v tovrstnih primerih, na kar je Šturma večkrat opozorila strokovna služba.

Maja 2007 je po navedbah komisije pravosodno ministrstvo od Okrožnega sodišča v Kranju prejelo dokumentacijo, iz katere je bilo razvidno, da so izpolnjeni pogoji za izročitev.

KPK: Šturmovo ravnanje ostalo nepojasnjeno in netransparentno
Ministrovo ravnanje je "ustvarilo videz arbitrarnosti", v strogo pravnem smislu pa je pomenilo kršitev dolžnega ravnanja, kot ga predvideva zakonodaja, ugotavlja komisija. Kot je komisija še zapisala v ugotovitvah o tem primeru, sicer niso ugotovili, da bi Šturm za zavlačevanje zahteval ali sprejel plačilo ali druge koristi, niti mu teh ni nihče ponudil, zato ne morejo govoriti o korupciji.

Minister bi moral svoje ravnanje pojasniti oz. vsebinsko utemeljiti razloge, zakaj ni ravnal strogo po črki zakona. Tako pa je njegovo ravnanje ostalo nepojasnjeno in netransparentno. To po mnenju komisije ruši zaupanje strokovnih služb ministrstva v objektivnost in nepristranskost ministra ter ogroža integriteto ministrstva v celoti, je še zapisala komisija.

Voznika tovornjaka Paravinjo, ki ima hrvaško in srbsko državljanstvo, so slovenski organi leta 2007 prijeli na podlagi srbske mednarodne tiralice. V Srbiji je bil obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi poskusa posilstva in posilstva v letu 1996, a je pred začetkom prestajanja kazni pobegnil, zato je Srbija zahtevala njegovo izročitev.

Šturm odločil na predlog Matevža Krivica
V Sloveniji je nato Paravinja na prostosti čakal na odločitev o izročitvi Srbiji. Zaprosil je tudi za azil, a je bila njegova prošnja zavrnjena. Ministrstvo za pravosodje je med Šturmovim mandatom 22. avgusta 2007 prejelo predlog pooblaščenca Paravinje, bivšega ustavnega sodnika Matevža Krivica, naj ministrstvo preloži odločanje o postopku izročitve. Na podlagi tega predloga je Šturm 23. avgusta 2007 odredil, da se s postopkom počaka.

Ko se je v začetku leta 2009 tedanji pravosodni minister Aleš Zalar odločil za izročitev, je Paravinja pobegnil tudi iz Slovenije.