Komisija je ugotovila koruptivnost v ravnanju župana Trebnjega. Foto: BoBo
Komisija je ugotovila koruptivnost v ravnanju župana Trebnjega. Foto: BoBo

Kot je zapisano na njeni spletni strani, protikorupcijska komisija ugotavlja, da je Alojzij Kastelic kot župan občine Trebnje kršil določbe ZIntPK, s tem ko je samega sebe predlagal kot primernega kandidata za člana senata za reševanje pritožb zoper policiste, saj je bil v nasprotju interesov.

Kastelic je bil takrat namreč že v kazenskem postopku, saj je bila proti njemu vložena pravnomočna obtožnica, kar je sam v svoji kandidaturi notranjemu ministrstvu zamolčal oziroma je posredoval neresnične podatke.

Minister za notranje zadeve je Kastelica pozneje tudi imenoval v senat, s čimer je obtoženi dobil možnost opravljanja nadzora nad delom policistov z območja Policijske uprave Novo mesto. "Torej tistih policistov, ki ga preiskujejo zaradi suma storitve kaznivih dejanj," ugotavlja komisija. Ta okoliščina bi lahko pomenila pritisk na delo policistov.

Minister za notranje zadeve je Kastelica letos poleti na njegovo željo sicer razrešil kot člana senata.

Kastelic se je sam sebi zdel primeren
V Kasteličevem odgovoru na ugotovitve komisije je zapisano, da so na listo članov senata iz vrst predstavnikov javnosti predlagani ljudje, osebnostno primerni za sodelovanje v tovrstnih senatih, in da uživajo ugled in zaupanje soobčanov. Kot je zapisal Kastelic, se je imel za takega tudi sam.

Kastelic je še zapisal, da ga je okrajno sodišče v Trebnjem junija zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja pravnomočno obsodilo na pogojno kazen 7 mesecev zapora s preizkusno dobo 1 leta. Dodaja pa, da je podal predlog za razrešitev na lastno željo že 4. junija, šele dan poneje pa je prejel poziv oziroma zahtevo za posredovanje podatkov oziroma dokumentacije s strani Komisije za preprečevanje korupcije.