Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 36 glasov Ocenite to novico!
false
Nekateri hrvaški politiki zaradi domnevne naklonjenosti slovenskim zahtevam pri arbitraži že zahtevajo razveljevitev arbitražnega sporazuma. Foto: Claudio Del Giusto (Društvo Aeroklub OLCP)
Marko Pavliha
Mednarodni pravnik Marko Pavliha meni, da je bistveno bolj skrb vzbujajoče prisluškovanje kot pa sama vsebina pogovorov. Foto: BoBo
Arbitraža, stalno arbitražno sodišče v Haagu
Morebitne hrvaške zahteve o obnovitvi celotnega arbitražnega postopka naj bi bile precej nerealne. Vse dokazno gradivo, oba memoranduma, odgovori nanju, vsi drugi dokazi, zaslišanja …, so namreč že zbrani in ni bilo nobenih pripomb na dokazni postopek. Foto: BoBo

Dodaj v

Protipravno pridobljeni prisluhi ne morejo biti razlog za izničenje arbitražnega sporazuma

Hrvaška bi lahko ignorirala odločitev arbitražnega sodišča
23. julij 2015 ob 14:33,
zadnji poseg: 23. julij 2015 ob 15:26
Slovenija - MMC RTV SLO

Hrvaška ne more odstopiti od arbitraže, saj se je k njej zavezala s pogodbo. Lahko pa bi začela zavlačevati ali pa na koncu ne bi sprejela odločitve arbitraže, menijo nekateri mednarodni pravniki.

Odstop slovenskega arbitra niti razkritje dogovarjanja med agentom in arbitrom ne moreta biti razlog za propad arbitraže. Hrvaška se je tako kot Slovenija pogodbeno zavezala k arbitražnemu sporazumu, nam je zaupal mednarodni pravnik blizu krogom arbitražnega sodišča. Arbitražni sporazum je bil namreč sklenjen in je uveljavljena mednarodna pogodba, ki je bila potrjena v Sloveniji z referendumom, na Hrvaškem pa je bila v saboru potrjena z dvotretjinsko večino.

Vprašanje pa je, kakšni bodo odzivi Hrvaške na morebitne rezultate arbitraže. Ali lahko arbitražo doleti usoda sporazuma Drnovšek-Račan? "Ta primerjava je lahko v zgodovinsko političnem okviru morda na mestu, vendar gre za dve popolnoma drugačni stvari, saj omenjeni sporazum ni bil podpisan," še dodaja.

"Tako da ne moremo reči, da je zdaj vsega konec. Pričakujem, da se bo z določenimi procesnimi spremembami postopek nadaljeval in bo končan, tako da bo arbitražno sodišče v nekoliko spremenjeni sestavi odločilo, kar so mu predložile stranke. Navsezadnje so bili prisluhi pridobljeni na protipraven način in zato ne morejo biti razlog in dodaten argument za izničenje vsega dosedanjega postopka in vseh pridobljenih dokazov. Arbitražno sodišče pa bi lahko sprejelo odločitev tudi brez slovenskega člana, kar bi pomenilo slabši položaj za Slovenijo, saj bi bile določene procesne odločitve sprejete brez njega. Vendar bi bile povsem v skladu z mednarodnim pravom in postopkovnimi pravili," je za MMC poudaril sogovornik.

Eden izmed razlogov naj bi bile hrvaške volitve
Bolj skeptičen glede uveljavitve odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško ob zadnjih dogodkih je mednarodni pravnik Marko Pavliha, ki meni, da je ob morebitni zamenjavi hrvaške oblasti po jesenskih volitvah mogoče pričakovati nasprotovanje arbitražni odločitvi ali pa na neki način izničitev arbitražnega postopka.

"To je mogoče napovedovati. Zakaj so Hrvati objavili prisluhe? Predvsem zato, ker nekaterim politikom pomagajo pri predvolilni kampanji, predvsem zunanji ministrici in predsedniku vlade. Na drugi strani pa že zdaj ustvarjajo vzdušje, da bodo lažje ignorirali arbitražno odločitev, češ da so se pojavile nedopustne postopkovne kršitve," meni Pavliha.

Bolj kot vsebina so sporni prisluhi
Pri zapletu s prisluhi se mu sicer zdi bistveno bolj skrb vzbujajoče prisluškovanje kot pa sama vsebina pogovorov: "Čeprav se strinjam s pravnico Vasilko Sancin, da je takšna komunikacija med agentko in arbitrom nedopustna. Vendar je takšen poseg v človekove pravice, s prisluškovanjem, nekaj, nad čimer bi se morala zamisliti mednarodna skupnost, ne samo posamezne države."

Pavliha sicer poudarja, da je pri tovrstnih arbitražah standard nepristranskosti in neodvisnosti vendarle nekoliko nižji kot na sodiščih. Sprte strani navsezadnje same imenujejo neke konkretne arbitre, ki nato sprejmejo odločitev. Arbitražna odločba po njegovem mnenju zavezuje vse strani, vendar mednarodno pravo nima nekih ustreznih prisilnih sredstev za izvršitev odločbe, saj ni izvršbe, kot jo poznamo v zasebnem pravu. Mogoči so sicer zgolj mednarodni pritiski.

"Žal mi je, da sem imel prav, ko sem bil zelo skeptičen glede arbitražnega sporazuma in same arbitraže. Zadnji in pravi čas, ko bi se morali s Hrvaško dogovoriti glede meje, je bil pred njenim vstopom v EU. Takrat smo imeli v rokah škarje in platno, vendar so se naši politiki zbali velikih bratov in sester in dovolili, da se Hrvaška brez rešitve tega kočljivega vprašanja včlani v EU. Zdaj nam diktira tempo in na koncu se bom morali sprijazniti s čimer koli," poudarja Pavliha.

EU bi, če Hrvaška ne bi priznala odločitve arbitraže, lahko izvajal politične pritiske, vprašanje pa je, ali bi imeli kakšen vpliv. "Sami lahko vidimo, kako se nekatere članice EU-ja vedejo radikalno, samozavestneje kot Slovenija, denimo Grčija pri vračanju dolga ali Madžarska glede pribežnikov. Vsi vedo, da ravnata napačno, vendar jim nič ne morejo," opozarja.

Trije scenariji razpleta
Po njegovem mnenju obstaja več scenarijev razpleta arbitražnega postopka. Arbitraža bo lahko nadaljevala delo zgolj s štirimi arbitri, kar bi moralo biti za Slovenijo nesprejemljivo. Druga možnost je imenovanje novega slovenskega arbitra, ki ga čaka veliko breme, da bo v kratkem času proučil vse gradivo, da bo lahko sodeloval pri odločitvi. Tretja možnost pa je razveljavitev arbitražnega postopka.

"Lahko bi sledilo zavlačevanje, saj bi prišlo do zahteve po izločitvi drugih arbitrov. V tem primeru bi se lahko arbitražni postopek znašel v začaranem krogu, saj bi bilo postopke nemogoče nadaljevati brez popolnega zaupanja v vse arbitre," pravi.

Morebitne hrvaške zahteve po obnovitvi celotnega arbitražnega postopka pa so precej nerealne. Vse dokazno gradivo, oba memoranduma, odgovori nanju, vsi drugi dokazi, zaslišanja …, so namreč zbrani. Morebitna nova ekipa arbitrov pa bi lahko le morda dopolnila zbirko z novimi dokazi. "Ne vidim razloga za zavlačevanje, če ni bilo pripomb na dokazni postopek. Vendar se je treba zavedati, da bi nova ekipa arbitrov potrebovala najmanj leto za prebijanje skozi ves material in nato za odločanje," še dodaja Pavliha.

Odstop od sporazuma mogoč, a malo verjeten
Kot je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) dejal profesor mednarodnega prava z mariborske Pravne fakultete Silvo Devetak, je odstop od arbitražnega sporazuma teoretično mogoč, sam pa meni, da je malo verjeten in vse prej kot enostaven. Vsaka suverena država lahko sicer odstopi od mednarodne pogodbe, če smatra, da ta ni več veljavna, ker je prišlo do njene bistvene kršitve, je dejal.


Možnost odstopa urejajo določbe splošnega prava, ki zadevajo mednarodne pogodbe in v tem konkretnem primeru tudi arbitražna telesa, ki morajo biti neodvisna in delovati objektivno. Potrebe, da bi se v konkretnih pogodbah o tem še enkrat posebej pisalo, ni, pravi Devetak. V samem arbitražnem sporazumu možnost odstopa namreč ni predvidena.


Neke višje instance, ki bi odločala o upravičenosti odstopa neke države od pogodbe, v mednarodni skupnosti ni, ima pa druga stran, v tem primeru Slovenija, možnost tožiti državo zaradi odstopa, na primer na Meddržavnem sodišču v Haagu, je dejal. Devetak sicer meni, da je vse to res zelo malo verjetno, tudi če je teoretično možno. V osnovi je namreč odstop od mednarodne pogodbe "politična akcija, utemeljena s pravnimi normami". Zanjo je torej potreben politični interes oziroma politična volja in Devetak meni, da Hrvaška ne bo šla tako daleč. Tudi dokazovanje upravičenosti odstopa bi bilo vse prej kot enostavno.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
božo1
# 23.07.2015 ob 14:47
Bolj kot vsebina so sporni prisluhi

Vse povedano. Tako je!
janezdolzan
# 23.07.2015 ob 14:52
Protipravno pridobljeni prisluhi ne morejo biti razlog za izničenje arbitražnega sporazuma

Tako se govori!

Hrvati so izvajali kriminalno dejanje, ko so prisluškovali našemu sodniku.
Anar Hija
# 23.07.2015 ob 14:54
Zakaj mediji (namerno) ne izpostavite objektivne ali celo subjektivne odgovornosti Karla Erjavca? Človek mora nemudoma odstopiti, gre za mednarodni škandal na zunanjem minstrstvu!!!
Tugomer1000
# 23.07.2015 ob 14:55
Hrvaška ne more odstopiti do arbitraže, saj se je k njej zavezala s pogodbo
---

Ne poznate Hrvatov.
pd
# 23.07.2015 ob 14:54
RTV SLO: bolj zaskrbljujoče prisluškovanje, kot pa sama vsebina pogovorov.
HTV: bolj zaskrbljujoča vsebina, kot pa prisluškovanje.

Eni in drugi politiki na obeh straneh so popolni šalabajzerji.
abria
# 23.07.2015 ob 14:47
Karel Erjavec se javno hvalil, da iz neuradnih virov dobiva informacije o izidu arbitraže.
Miro Cerar ga je sigurno, 100%, vprašal od kje mu te informacije.
Cerar kot pravnik, doktor pravnih znanosti, velik zagovornik morale in integritete, je vedel, da je takšno komuniciranje s sodnikom arbitražnega sodišča nedopustno in krši pogodbo o arbitraži.
Cerar bi moral nujno odstopiti, ker je vedel in se zavedal, da kršimo mednarodno pogodbo in ni ukrepal v skladu z interesi države in s tem povzoročil ogromno škodo ( materialno, ugled, kredibilnost naše politike, diplomacije in države nasploh.

Če je res, da Cerar o tem ni nič vedel, kar mu počne za hrbtom Karel Erjavec, potem je pravo vprašanje, kdo je predsednik vlade in kdo vodi državo Slovenije ?

Če vlada in PV sama ne bosta prevzela odgovornost za polom arbitraženga procesa in največji škandal v mednarodnih odnosih Republike Slovenije z veliko izgubo zgleda RS v mednarodni javnosti,
potem moramo državljani pred parlament in vlado ter na ulice in vztrajat,i da prevzamejo odgovornost in odstopijo. Le tako lahko državljani še rešimo ugled Slovenije pred totalnim razvrednotenjem naše mlade države v mednarodni javnosti s strani naših neodgovornih, nemoralnih, skorumpiranih politikov.
oleander
# 23.07.2015 ob 14:59
Se v glavnem strinjam s Pavliho. Itak si mislim, da Hrvati v nobenem primeru ne bi sprejeli odlocitve, ki jim ne bi bila povseci, zato so seveda raziskali vse moznosti. All is fair in love and war, pravijo Anglezi, in jasno je, da sosedje ze ves cas spretno sahirajo. Bolj me seveda zanima, zakaj so nasi taki butlji, da nimajo kriptirane komunikacije. Na portalu Pod crto sem bral, da vojska in policija tega sploh nista imela urejenega, zdaj pa preganjajo mulca, ki jih je na to opozoril, namesto da bi ga zaposlili. Zanima pa me tudi, in verjetno nisem edini, kdo jim na nasi strani drzi zakelj. Ce samo nasa naivnost, potem nam ni pomoci.
DrMinistr
# 23.07.2015 ob 14:57
da je bistveno bolj zaskrbljujoče prisluškovanje, kot pa sama vsebina pogovorov.

Eden redkih v naši državi, ki ima še nekaj pameti. Si predstavljate, da bi npr. Iranci prisluškovali pogovorom med Ameri in Nemci in bi bili v prisluhih, kako bojo zaj**** Iran s sporazumom o jedrski energiji dani v nek iranski časopis.
Ameri bi Irance takoj označiči za teroriste, prisluškovanje bi bila vojna napoved, medtem ko bi bila sama vsebina prisluhov za belo hišo popolnoma irelevantna.
roksilic
# 23.07.2015 ob 14:55
Moje skromno mnenje...
Pustmo Kahla, ki se hvali pustimo na miru tudi komunikacijo med arbitrom in agentom, vseeno mislem, da zarad telefonskih klicev kolker kol so sporni slovenija nebi ne pridobila ne izgubila neke večine..
Bolj zaskrbljujoči so protipravno pridobljeni pogovori.. Tu gre za dejansko afero, ki jo naši politiki potiskajo v kot.. namesto da bi se branili na tej fronti, ne mi raje svoje tlačimo h tlom. Kakšen vik in krik so vsi zganili v aferi NSA ?? Tle pa nič, gre pa za približno isto.. sicer niso prestregali vojaških in notranjih političnih odločitev.. so pa to zunanjo politične, verjetno še bolj pomebne, saj gre za delitev ozemlja republike slovenije. A to ni nič sporno, da je hrvaška obveščevalna služba(predvidevam) na slovenskem ozemlju prisluškovala slovenskim državljanom in to ne nekemu Janezu Novaku iz Dupleka, ki kupuje nov telefon..
Dejmo se rajši zanimat kako in pa zakaj so si to dovolili.. u končni fazi gre za "vojaški" vdor Hrvaške v Slovenijo.. Preganjate to, ne pa naši pa četudi so zaj****
Nikec3
# 23.07.2015 ob 16:12
Bolj kot vsebina so sporni prisluhi

Bolj kot vsebina in prisluhi je problematično, da smo Slovenci pustili, da so nam prisluškovali.
Nikec3
# 23.07.2015 ob 16:12
Erjavcu prepovedati bodoče ministrovanje do konca življenja. Kako je pa ta človek nesposoben.
BioBenz
# 23.07.2015 ob 15:45
a naša sova pa spi....dejte še vi wikileakat prisluhe njihovih uradnikov...ni jaj ali interesa a ???

Hlapci odurni slovenski
CtrlDelete
# 23.07.2015 ob 15:13
Srbski "Kurir" je objavil, da je posnetek dal v javnost "slovenski vir"!
Kdo ima v naši državi interes zrušiti to vlado? Pa glih prejšnji teden so ustanovili "drugo vlado"...za vsak slučaj, a ne...zanimivo, ni kaj!
pikam_dopust
# 23.07.2015 ob 16:41
Zaradi be.dakov imamo naslednjo situacijo: če SLO to dobi, HR blokira, češ da je bilo pridobljeno na račun nezakonito predloženih dokazov (to je tisto, kar sta ona dva komentirala v pogovoru, ki je bil posnet pred meseci, in seveda nihče ne ve, kaj od tega sta potem uspela realizirati in kaj ne).

Če pa HR dobi, pa tako OK.

V vsakem primeru smo spet zaf.uč.kali zaradi be.dak.ov na oblasti.
Tole gnezdo na MZZ je treba temeljito počistiti in dezinficirati.
Z Erjavcem vred.
pepar
# 23.07.2015 ob 16:27
Hrvati so se res poslužili nedovoljene metode (katera politika se je pa ne?) in s tem hote,ali ne hote pokazali Slovencem to,kar bi morali vedet ,pa nočemo,sami.
To pa je,kako zahojne,nesposobne,skratka katastrofalno slabe politike in državne uslužbence imamo.
Sicer pa če pogledamo kako uspešno se naša država razvija po osamosvojitvi,se ni popolnoma nič za čudit.
Nagnat bi morali vse po vrsti čez Kolpo
Karl pa če tudi odstopi,bo po novih volitvah spet minister,ker ima pač armado volivcev,ki se jim teden pred volitvami dobrika in nekaj nemarno zlaže,da ga spravijo v parlament.
21.12.2012
# 23.07.2015 ob 16:16
"Navsezadnje so bili prisluhi pridobljeni na protipraven način in zato ne morejo biti razlog in dodaten argument za izničenje vsega dosedanjega postopka in vseh pridobljenih dokazov"

dej no, pa še kako bo, če bo v korist hrvatom!

"Mednarodni pravnik Marko Pavliha meni, da je bistveno bolj skrb vzbujajoče prisluškovanje kot pa sama vsebina pogovorov."

Že videno, že slišano. Ni važno kaj si naredil, važno je, da te noben pri tem ne vidi.
IzyTheGreat
# 23.07.2015 ob 15:30
Kaj bi storili Hrvatje, če bi bila situacija obrnjena? Z vsemi topovi bi udarili po nas, saj smo izvajali protipravne prisluhe in bi vso pozornost preusmerili na nas. Naši vrli predstavniki pa hitro v obrambno držo.
So pa res nesposobni naši vrli politiki, saj smo vsi vedeli, da Hrvatje ne bodo nikoli priznali odločitve arbitraže inda vsak sporazum podpišejo s figo v žepu, potem pa iščejo razlog, da sporazum prekličejo.
In kje so tu institucije EU?
meteoriterain
# 23.07.2015 ob 15:08
Saturn
Tudi naši bi morali prisluškovati njim. Če niso, so loleki. Bolj se bojim, da se HR ni pustila ujeti. Ves svet posluša drug drugega. Še navadni državljani smo deležni nadzora. Ergo, to mlatenje prazne slame kaj je zakonito in kaj ne je bolj namenjeno ljudem, ki se jim sanja ne kako se svet vrti. Amerji poslušajo vse živo. Believe me.
Saturn
# 23.07.2015 ob 15:01
@meteoriterain

Je če snemaš nekoga ves čas če bo mogoče kaj ukradel in vmes tako pridobljene podatke izkoristiš da ga malo blatiš po FB.

A misliš da so Hrvati začeli prisluškovat tisti trenutek ko sta se naša dva dogovarjala? Pač snemali so ključne figura arbitraže, da bi dobili karkoli koristnega za njih. In to je pošteno?
sunofabeach
# 23.07.2015 ob 14:49
Hrvaška ne more odstopiti do arbitraže, saj se je k njej zavezala s pogodbo

a se lotimo naštevat primere spoštovanja pogodb v RS?
ti-ne
# 23.07.2015 ob 16:04
vojnaslo91

# 23.07.2015 ob 15:59

Gre se sam za to da Protipravno pridobljeni prisluhi " nimajo kot dokazno sredstvo nobene vrednosti.

:::::::::::::::::
Watergate...... Wikileaks......Wikilux....
neprecenljivo za realnost.
severnik
# 23.07.2015 ob 15:29
Arbitražna odločba po njegovem mnenju zavezuje vse strani, vendar mednarodno pravo nima nekih ustreznih prisilnih sredstev za izvršitev odločbe, saj ni izvršbe, kot jo poznamo v zasebnem pravu. Mogoči so sicer zgolj mednarodni pritiski.

Tukaj bo morala predvsem Slovenija odigrati ostro držo. Samo jokanje ne bo pomagalo. Pač bodo šli ribiči lovit do meje določena z arbitražo, policija in vojska bosta pa v bližini.
Saj poznate tisto, kar je tujega nočemo, kar je naše, ne damo :)
tonismile
# 23.07.2015 ob 15:24
Hrvati so pač Hrvati ,če bi meli take argumente, kot jih prikazujejo svoji javnosti ,bi jih pokazali na sodišču ,ne pa tule z nekim prisluškovanjem ,in spet so se pokazali kot veliki dvoličneži. Sedaj jim bo vse krivo in spet se je vse zarotilo proti njim...... to je le poslednja bilka ,ki se jo oklepajo.......
rubik
# 23.07.2015 ob 14:59
Kak lahko govorimo o "protipravno" pridobljenih prisluhih, če sploh ne vemo kdo je prisluhe posnel. Lahko da jih je Drenikova posnela in poslala Večernjemu. Še jaz ko nisem pravnik vidim da naši pravniki nimajo pojma.
sam-zee
# 23.07.2015 ob 14:53
Ja, to bi res lahko neslo to vlado. Začel je Karl, bog vedi če niso ravno zaradi njegovih nebuloz Hrvati začeli bolj nadzirati zadeve.

Cerar bi res moral pomesti pred svojim pragom, tudi on je soodgovoren za to zbrko...
Moje_mnenje
# 23.07.2015 ob 15:33
Enostavno ne razumem, da v večini odzivov nihče ne problematizira prisluškovanja. Preprosto bi naši rekli "Hrvati so barabsko prisluškovali, kar je mednarodni škandal in mi se nimamo kaj več pogovarjati. Sporazum velja (bo veljal). Ampak naši nimajo jaj* za tak nastop. Na koncu se bodo še opravičevali Hrvatom. Bedno.
meteoriterain
# 23.07.2015 ob 15:05
Saturn
Če so bli naši pametno, so tudi snemali. Ves "normalen" svet bi. Sicer mi grejo na jetra te obveščevalne igrice, ampak to je realnost.

Snemajo pa vse živo. SOVA ni nedolžna, še posebej pri nadzoru lastnih državljanov, iz prve roke.
meteoriterain
# 23.07.2015 ob 15:01
Nalijmo čistega vina. Tole nategovanje Pavlihe in ostale druščine je namenjeno laični javnosti, da ne bi videla nič spornega v dejanju, zaradi katerega sta odstopila oba akterja.
Insider No. 1
# 23.07.2015 ob 14:59
Berite: Slovenija ne bo plačala hrvaškim varčevalcem LB...

odkodnorijetvoj.press...
Mety
# 23.07.2015 ob 17:48
Se mi zdi, da se bo v tej aferi znova pokazalo, da so naši politiki in vsi, ki sodelujejo z njimi, navadne prodane duše oz. navadni izdajalci. Koliko denarja ali vikendov na hrvaški obali je dobil ta neimenovani "slovenski vir", ki je te posnetke poslal hrvaškemu Večernjemu listu in srbskemu Kurirju? Koliko bo nas spet stala prodaja slovenskega ozemlja za zasebne interese slovenskih političnih posameznikov?

Če imajo Cerar & Erjavec & Co. čiste roke pri tem, bi morali takoj zahtevati, da se razišče, kdo je dal posnetke v javnost oz. kateri slovenski vir je bil to? Če se ugotovi, kdo je bil, ga izgnati iz države za vedno, mu vzeti slovensko državljanstvo in ga kaznovati z dosmrtnim plačevanjem odškodnine Sloveniji. Peta kolona je očitno žal še kako živa.
magjack
# 23.07.2015 ob 16:36
Zaradi prisluhov bi morali odlociti popolnoma v prid Sloveniji. In tako tudi bo. Hrcki so zaj...
ti-ne
# 23.07.2015 ob 15:53
mednarodni pravnik Marko Pavliha, še en slovenski pravni strokovnjak za prodajanje megle.
Zaradi takih pravnih "strokovnjakov" smo v takem "blagostanju" .
dannykm
# 23.07.2015 ob 15:00
pa bi nas moglo že enkrat izučit da od hrvatov ni koristi
božo1
# 23.07.2015 ob 14:55
Karel Erjavec se javno hvalil, da iz neuradnih virov dobiva informacije o izidu arbitraže.

Saj tole na zadnje res tako izpade, kot vse tiste večdnevne promocije razno raznih skovank o nedolžnosti nekoga in o pričakovani razrešitvi v korist, pa če tudi krivosodja. Tako dolgo, da se že zdi logično, da se nekaj tolikokrat ponovljenega pričakovanja, tudi res mora zgoditi.
cairns
# 23.07.2015 ob 18:38
Sova zbira ingormacije kdo je prisluškoval. Zelo so se zakopali v delo.

superstar
# 23.07.2015 ob 16:29
Da ta škandal ne bo vplival na izid sodbe, se lahko slepijo samo kljukci na MZZ. Tako veliki škandali vplivajo na vsako stvar. Sramota kakšni ljudje vodijo našo zunanjo politiko!
ti-ne
# 23.07.2015 ob 16:28
Yeru

# 23.07.2015 ob 16:22
potem seveda vržeš bomobico da je to lansirano iz Slovenije, in narod že išče notranjega sovražnika in se ne sprašuje več kdo je pravzaprav prisluškoval.

::::::::::::::::::::::::::::
Kaj pa če je vse to res?
Dejstvo je da se je to zgodilo in da je naša SOVA bolj vrabec.
ti-ne
# 23.07.2015 ob 15:49
Bolj kot vsebina so sporni prisluhi

:::::::::::::::::::

Tako kot v primeru Janše, Tošića, Bavčarja...?
creap
# 23.07.2015 ob 15:43
če ne bi un cepec od erjavca ven uletaval z izjavami, kako ima neformalne informacije o za nas ugodni rešitvi, bi bila dejanja sodnika in agentke lahko označena kot čisto privat zadeva, kjer mu je zaradi zaljubljenosti pomagala. Tako so pa ta sprenevedanja precej prozorna.

In seveda ta klovn ne bo ne politično ne materialno nič odgovarjal, čeprav lahko stroške neuspele arbitraže mogoče v celoti pripišejo nam.
Brokoli1976
# 23.07.2015 ob 15:33
Če ne bi bilo to, bi bilo kaj drugega. Hrvati pač ne sprejmejo posledic dogovora, če jim niso všeč.
WerewolfQueen
# 23.07.2015 ob 15:30
Bolj kot vsebina so sporni prisluhi

Japajade...
oleander
# 23.07.2015 ob 15:11
In ja, tudi jaz menim, da bi moral Erjavec ponuditi odstop.
creap
# 23.07.2015 ob 14:54
Protipravno pridobljeni prisluhi ne morejo biti razlog za izničenje arbitražnega sporazuma

je izjavil zopet kakšen slovenski ekspert, ki so dokazano dobri kot vidimo na primeru izbrisanih, NLB....
kaj_kaj?
# 23.07.2015 ob 14:47
Četrti scenarij: s katapulti jim začnemo obstreljevati ribe na njihovi strani reke Mure. Ha!
REsnica
# 23.07.2015 ob 21:10
hrvatje niso spoštovali nobenega dogovora ali odločitve, ki bi jim ne bila všeč.... in tudi arbitraže očitno ne bodo. demokracija pač
Gepard007
# 23.07.2015 ob 18:38
Hrvati bojo sigurno izpodbijali odločitev arbitraže če bo v njihovo škodo. Saj jih poznamo...
firtoh
# 23.07.2015 ob 17:49
Pa kakšne bedarije pišete v članku?Kdaj pa sodnik odredi mednarodno špijonažo.Zato se pa imenuje špijonaža.Protipravno...ahahaProtiprav
no je če policija prisluškuje kriminalcu brez sodniške odredbe.Vsi na tak način pridobljeni prisluhi so avtomatsko izločeni iz dokaznega materiala.Mednarodno vohunjenje pa se ne ozira na pravo ampak uporablja protipravne metode dela.Sicer pa našim Butalcem lahko prisluškuje in vdira v računalnike vsak srednješolec z veseljem do hekanja
@twwwter
# 23.07.2015 ob 17:48
Ne vem, zakaj smo vsi tako goreče prepričani, da arbitražno sodišče sodi nam v korist in da je treba postopek nadaljevati? Kaj pa, če so bili Hrvati enako kot pri rušenju našega enako ali še bolj uspešni tudi pri pridobivanju takoimenovanih neodvisnih ali glavnega arbitra in bomo ob rezultatih še enkrat zazijali?
Sicer pa menim, da Hrvaška tako ali tako ne bo spoštovala nobene arbitraže, za katero bi kdorkoli v državi menil, da ni njim v korist. To so že dokazali. Najprej mora obstajati resnična volja za sporazumevanje, sicer sporazuma nima smisla izsiljevati.

Najprej bi bilo potrebno hrvaško stran uradno vprašati ali so za sporazumen odstop obeh strani od arbitražne pogodbe in začeti nov krog. Morda bi bili potem vsi veliko bolj pametni.
gospodarx
# 23.07.2015 ob 17:20
Butasti slovenceljni pa seveda raje se med sabo zgrizejo...ste pa res debili. Na to hrčki ciljajo...spreti slovenceljne pa vse njim ostane k znajo skup držat.
Haloo
# 23.07.2015 ob 16:23
Hrvatje so samo preverjali kako se bratski Slovenci držijo dogovora. Posnetki so dokaz, če bi bili zakoniti bi imeli drugačen neiskren odgovor.
Torej je zakonito, če je resnično :-(
Ni Zlagano :-))
Kazalo