Slovenija

Poudarki

  • Pošta Slovenije je leto 2017 sklenila s 7,6 milijona evrov čistega dobička.
Pošta Slovenije
Pri Pošti Slovenije se preizkušajo v vlogi "gazde" in delavce iščejo tudi v Srbiji, a sta dva med prvimi petimi delavci hitro obupala in se vrnila nazaj v Srbijo. Foto: BoBo
       Drugi kolega je tukaj zapustil svojo sicer razmeroma dobro službo in družino ter odšel na Pošto Slovenije. Kako bo s temi prihodki preživel in pomagal svoji družini, ne vem.       
Delo
Srbski delavec je pričakoval, da bo delal zgolj v skladišču, nato pa je v praksi opravljal delo pismonoše. Foto: BoBo
       "Preprosto je nemogoče to delo opraviti v osmih urah, zlasti zame, ki sem moral vse ulice spoznati v petih delovnih dneh. Potem pa sem od delodajalca izvedel, da se nadure ne izplačujejo, temveč da lahko pod določenimi pogoji koristim proste dni.       

Dodaj v

Prvi srbski delavec hitro zapustil svojega "gazdo" Pošto Slovenije: "Takšne delodajalce lahko najdem v Srbiji"

Namesto dela v skladišču raznašal pošto v prestolnici
15. april 2018 ob 09:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pošta Slovenije, ki ima že dalj časa težave z iskanjem novih sodelavcev, je rešitev za svoje kadrovske težave začela iskati v Srbiji. Med prvo prispelo peterico novih delavcev pa sta dva že obupala in se vrnila v Srbijo, saj je, kot pravi eden izmed delavcev, opravljal namesto pomočnika tudi delo pismonoše, zanj pa prejemal znatno nižje plačilo, kot je za pismonošo predvideno.

Pošta Slovenije se že nekaj časa zaman trudi v svoje vrste privabiti nove sodelavce, saj so - kot smo že večkrat poročali - dodatne obremenitve delavcev ob razmeroma nizkih prihodkih razlog, da so številni delo zapustili že v času uvajanja. Medtem ko se vodstvo družbe pogaja s sindikatoma za izboljšanje pogojev dela, pa so pri Pošti Slovenije sklenili nove sodelavce poiskati v Srbiji.

Prvi poskus iskanja novih sodelavcev Pošte Slovenije v Bosni in Hercegovini je spodletel, saj so v vodstvu zanemarili zakon o javni rabi slovenščine. Pri iskanju sodelavcev v Srbiji so bili zato pri vodstvu Pošte Slovenije previdnejši in so iskali sodelavce za delovno mesto pomočnika, ki nima neposrednih strank, zato tudi ni potrebno znanje slovenščine.

V razpisu navedena tudi povprečna plača
Razpis, ki ga je lani poleti objavil srbski zavod za zaposlovanje, je tako prihodnjim sodelavcem obljubljal socialno zavarovanje, nastanitev delavca pod ugodnimi pogoji, osemurni delovnik v treh izmenah. V razpisu je bilo navedeno tudi, da je osnovna plača 784 bruto oziroma 514 evrov neto, pri čemer pa je bilo obenem tudi navedeno, da je povprečna bruto plača 1.066, povprečna neto plača pa 680 evrov. Dodatno je obljubljal šest evrov dodatka za prehrano na delovni dan in 95-odstotno povračilo vrednosti vozovnice za prevoz na delovno mesto.

Prav plača je spodbudila našega sogovornika, da je šel preizkusit svojo srečo v tujino. Po približno pol leta pridobivanja ustreznih dovoljenj in vzpostavitve stika z novim delodajalcem ga je čakalo novo delovno mesto. "Rečeno je bilo, da bom delal v skladišču v ljubljanskem logističnem centru, glede na to, da je delo vključevalo tudi nočne izmene, sem zato pričakoval, da bom z dodatkom za nočno delo izboljšal svojo osnovno plačo."

Namesto dela v skladišču raznašal pošto v prestolnici
A realnost je bila drugačna. V prvem tednu so ga namreč napotili v eno izmed ljubljanskih pošt, kjer je po tednu dni uvajanj dobil svoje okrožje za raznašanje pošte in plakatov. "Dejansko sem raznašal vse razen priporočenih pošiljk, ki so jih nosili kolegi Slovenci," pripoveduje. Čeprav tega dela ne bi smel opravljati, saj ne zna slovenskega jezika. Saša Gržinič iz Sindikata poštnih delavcev ob tem poudarja, da je vprašljivo, ali je zgolj prepoved prinašanja priporočenih pošiljk dovolj, da se izmakne določbam zakona, ki določajo, da mora stik s strankami potekati v slovenskem jeziku. "Ne nazadnje, če ti nekomu prineseš pošto, si vseeno v stiku s strankami. Kaj pa bo naredil tak človek, če ga prejemnik pošte sreča in ogovori? Se bo obrnil stran?"

Po tednu uvajanja naš sogovornik sicer ni osvojil vseh ulic v celoti, zato se mu je delovni dan bistveno podaljševal: "Preprosto je nemogoče to delo opraviti v osmih urah, zlasti zame, ki sem moral vse ulice spoznati v petih delovnih dneh. Potem pa sem od delodajalca izvedel, da se nadure ne izplačujejo, temveč da lahko pod določenimi pogoji koristim proste dni." Ko je izvedel, da dejansko opravlja delo pismonoše, za katerega je na Pošti Slovenije določena osnovna plača v znesku 1.032 bruto, se je obrnil na delodajalca in zahteval, naj mu zagotovi opis dela, ki bi ga po pogodbi moral prejeti, a ga ni.

"Ostalo bi mi slabih 500 evrov"
Na Pošti Slovenije so mu zato ponudili novo pogodbo z obljubo, da bo opravljal delo v skladišču, a je to delo opravljal le en dan, nato pa je opravljal delo pomočnika dostavljavca in dostavljal različne pakete, pralne stroje, belo tehniko in podobno po Ljubljani. Za pomoč pri prevodu nove pogodbe se je obrnil tudi na Delavsko svetovalnico, kjer so mu pogodbo prevedli iz slovenščine. "Možaku je nekdo v postopku pridobivanja dovoljenj očitno dejal, da je z dodatki mogoče dobiti več kot 1.000 evrov neto plače, zato se je obrnil na nas, da mu razložimo osnove glede bruto plače, neto plače in dodatkov," pove Goran Zrnić iz Delavske svetovalnice.

Delavcu je zato prekipelo: "Moja osnovna plača je bila v višini minimalne plače, če upoštevamo, da mi je za nastanitev delodajalec odtrgal 120 evrov, mi je ostalo manj kot 500 evrov, kar ni tako dobra plača, za več kot osem ur dnevno v drugi državi." Pripoveduje delavec, ki je zato prekinil pogodbo in se vrnil v Srbijo. Meni, da je še dobro, da se je nastanil v samskem domu, ki je v lasti Pošte Slovenije, saj bi pri morebitnem najemu stanovanja in morebitne varščine "zašel v dolgove in bi bil prisiljen nadaljevati delo pri Pošti".

"Take delodajalce najdemo tudi v Srbiji"
Naš sogovornik meni, da se je zgodba zanj dobro končala. "Drugi kolega je tukaj zapustil svojo sicer razmeroma dobro službo in družino ter odšel na Pošto Slovenije. Kako bo s temi prihodki preživel in pomagal svoji družini, ne vem," pripoveduje in dodaja, da so od prve peterice zaposlenih na Pošti Slovenije ostali le trije, pri čemer je le eden med njimi tak, ki dela zgolj v skladišču, kar je bilo vsem obljubljeno.

Vest o tem, da delo na Pošti Slovenije ni skladno s pričakovanji, ki so si jih tudi na podlagi povprečne plače, zapisane v razpisu, ustvarili srbski delavci, se je sicer razširila tudi v Srbiji, zato imajo preostali delavci, ki še čakajo na napotitev, zdaj pomisleke, pove naš sogovornik in doda, da "takega delodajalca, ki dela eno in govori drugo, lahko najdemo tudi v Srbiji".

"Pošta se obnaša kot povprečni gazda"
Zrnić ob tem poudarja, da se je Pošta Slovenije v tem primeru obnašala kot običajni slovenski "gazda", ki zlorablja naivnost in slabe življenjske razmere na Balkanu ter tako računa na poceni delovno silo: "Nihče pa pri tem ne upošteva, da ti ljudje zapuščajo svoje domove in svoje družine na podlagi visokih pričakovanj, preden pristanejo na trdih tleh realnosti."

Za komentar o tem, kako je lahko pomočnik opravljal naloge pismonoše, smo povprašali Pošto Slovenije, a nam na naša vprašanja niso odgovorili, bodo pa po poročanju STA-ja do konca aprila zaposlili 15 delavcev iz Srbije, ki bodo najprej delali kot pomožni delavci, po usposabljanju in opravljenem tečaju slovenskega jezika pa bodo postali pismonoše. Prav tako pa so februarja objavili razpis za 20 prostih delovnih mest tudi v Bosni in Hercegovini. Skupno letos nameravajo zaposliti 60 pismonoš.

Hiter odhod dveh tujih delavcev pa po mnenju Gržiniča samo potrjuje tisto, na kar v sindikatu že dalj časa opozarjajo: "Naše delo je z vedno novimi obremenitvami, ki se na prihodkih ne poznajo, postalo za ljudi popolnoma neprivlačno. Tega tudi tuji delavci ne bodo spremenili, temveč bo treba prisluhniti delavcem in izboljšati pogoje zanje." Pošta Slovenije je lani ustvarila 7,6 milijona evrov čistega dobička.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
red_dog
# 15.04.2018 ob 09:58
Če Akrapovič ne razume osnov kapitalizma, potem nam tako in tako ni pomoči - on joka, da ne najde varilcev (implikacija je, da so Slovenci leni), pri čemer ne upošteva osnove kapitalizma - supply and demand. Če ne dobiš delavca za 800 eur neto, pač dvigneš plačo.

Naši mali kapitalistki bi pa malo po domače - zaposlovanje prek agencij, zaposlovanje nekih revežev z Balkana itd. V Nemčiji, Avstriji itd. naši podjetniki crknejo v dveh sekundah.
DLeagueStar
# 15.04.2018 ob 09:53
Clanek iz katerega bode v oci vse kar je narobe z zakonom in ostalimi priskledniki, ki se na obeh straneh bojujejo kdo ima bolj prav, v sredini pa delavec v nemogocih pogojih.

Najvecja svinjarija pa podaljsevanje delovnega casa, ki se ne izplaca ampak se dodeli v obliki prostih delovnih dni- seveda takrat ko ti delodajalec dovoli, da lahko imas prosto in v razmerju priblizno 16-20 delovnih ur za en delovni dan dopusta.
vrtnar_1
# 15.04.2018 ob 10:00
Pošta je postala ena navadna gnojnica od firme! In to od državne. S tem se kaže tudi kako nizko so padle vse državne institucije. Sam sem bil zaposlen tam 13 let pa sem jim že pred leti pomahal in odšel, ker važne so le veze, poznanstva...S tabo pa ravnajo kot navadno živino!
Lukos
# 15.04.2018 ob 09:59
A res pri nas ni kader za pismonoše? Denar za učenje slovenskega jezika, kvalifikacije pa imate? Ko sem bil brezposelni in so skoraj vsak teden iskali pismonošo sem jim vedno pošiljal pa nič ni bilo.
Očitno hočejo tujce, da jih bado manj plačali...kakša sramota Pošta, za pakete bom raje uporabljal kakšno drugo podjetje.
Ramus
# 15.04.2018 ob 09:57
"Prvi srbski delavec hitro zapustil svojega "gazdo" Pošto Slovenije: "Takšne delodajalce lahko najdem v Srbiji"

Torej dragi volivci,.... ko vam bo naš cvet politike sadil rožice, se spomnite kako pa je potem v realnosti.
IawIa
# 15.04.2018 ob 09:57
to je odraz politike skoraj 30 let, krivi pa smo sami, ker smo volili take pokvarjence
Guliarth
# 15.04.2018 ob 09:50
Afera Pošta Slovenije.
Mcclane
# 15.04.2018 ob 10:09
Je ukrepal inšpektorat? So naredili kaj na zavodu? So ukrepale ustrezne službe? Je skočila pokonci varuhinja človekovih pravic?

Ne

Tiho dopuščanje očiglednih nepravilnosti in goljufanja ter zavajanja ljudi! Seveda je najlaže govoriti kako so ljudje leni in ne želijo dela.
gre888
# 15.04.2018 ob 10:06
Zanimivo je predvsem to, da moramo za običajna dela zaposlovati ljudi iz tujine in računamo, da so reveži, da bodo delali zastonj. Novodobno suženjstvo. Je res to družba, ki jo hočemo ustvarjati. Če v današnjem času obilja nismo sposobni vsaj ponuditi človeku, ki dela, dostojnega življenja, kam nas to vodi. Medtem pa imamo socialne podpore, ki so zelo dobre. Ni čudno, da mladi odhajajo, če jim drugega kot socialna in fušanje ne prinaša nič spodbudnega.
čak mal noris
# 15.04.2018 ob 10:03
Slovenci "smo" marljivi, pridni, skromni, delavni in PREDVSEM....POŠTENI!!! No, tole LAŽ smo si lahko en določen čas po osamosvojitvi še prodajali, sedaj pa lahko ugotovimo, da od tega, če sploh kdaj kaj je bilo, ni ostalo NIČ. Nategnemo vsakogar, ki ga lahko, zraven pa še sebe.
Poizkusi z topoumnimi reklamami v stilu "slovensko SUPER meso in SUPER zelenjava in SUPER krave, ki dajejo najbolj belo mleko na svetu in jedo najbolj zeleno travo, kar jih je, so namenjene idiotom, ki temu vseeno verjamejo, čeprav je že izraz "super hrana" bebavo uporabljen, saj sam po sebi pomeni nekaj povsem drugega, kar bi mi sami sebi radi lažnjivo predstavili.
MIII, Slovenci!!!
Ramus
# 15.04.2018 ob 10:01
"a komentar o tem, kako je lahko pomočnik opravljal naloge pismonoše, smo povprašali Pošto Slovenije, a nam na naša vprašanja niso odgovorili, bodo pa po poročanju STA-ja do konca aprila zaposlili 15 delavcev iz Srbije, ki bodo najprej delali kot pomožni delavci po usposabljanju in opravljenem tečaju slovenskega jezika pa bodo postali pismonoše. Prav tako pa so februarja objavili razpis za 20 prostih delovnih mest tudi v Bosni in Hercegovini. Skupno letos nameravajo zaposliti 60 pismonoš."

Najbolje, da se pošta Slovenije preseli kar v Bosno in Srbijo,....tam bodo razumeli "slovenske" pismonoše.
patriot44x2
# 15.04.2018 ob 10:08
Pa še to 100 tisoč nezaposlenih vi pa iščete kader v Srbiji. Najprej zmanjšajte reference za doseganje delovnih mest. V JS imate ljudi z osnovnošolsko izobrazbo na položajih ki bi rabili vsaj srednjo šolo(Občina Krško ima referentko na okencu za tujce ki ne zna 1 besede Angleško), ne pa da se delate norca in za preproste zadeve zahtevater nemogoče reference, medtem pa svoje nastavljence zaposlujete brez kakršnihkoli na mesta ki jih rabijo.
Za pismonošo so primerni tudi manj izobraženi ker cajtenge raznašat pa pakete res ni nobene umetnost.
FancyBoy
# 15.04.2018 ob 10:17
Na bruhanje mi gre! Namesto, da bi svoje ljudi placali vec...najemamo poceni delovno silo iz Juge.

Sramota
Partizan Miha
# 15.04.2018 ob 10:10
Kaj se čudite, saj vsi vemo, kdo obvladuje pošto in zakaj so rezmere tam, take kot so:

"SDS zaradi Pošte na nogah
Zaradi informacij, da se bo moral Novak posloviti s položaja generalnega direktorja Pošte Slovenije, so v SDS včeraj že zahtevali izredno sejo državnega zbora, na kateri bi razpravljali o "političnem kadrovanju" v državnem podjetju.
Odziv največje opozicijske stranke je pričakovan, saj je ta družba od nekdaj veljala za "kadrovsko utrdbo" SDS. Novak namreč velja za kader SDS, za naslednika ga je izbral nekdanji dolgoletni prvi mož Pošte Aleš Hauc. V Haučevem času je službo na Pošti našlo več vidnih članov SDS, med drugim Matjaž Janša, nekdanji vodja direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu za gospodarstvo.
V Haučevem obdobju je imela Pošta Slovenije tudi pomembno vlogo pri financiranju brezplačnikov, ki so izhajali pred volitvami leta 2008 in so bili izrazito naklonjeni SDS, nato pa so skupaj z dolgovi končali v stečaju."

več:
https://siol.net/posel-danes/novice/vezana-kadrovska-trgovina-ti-meni-sdh-jaz-tebi-posto-437558
gz4468
# 15.04.2018 ob 10:15
Placo naj povisajo, pa ne bodo imeli vec tezav z iskanjem kadra. Velja za vsa podjetja, ne le za Posto. Ampak se zacuda tega vsi izogibajo.
LjudjeSoOvce
# 15.04.2018 ob 10:13
copcop
Kdo pa še danes uporablja pošto? Raje uporabljajte internet in problem s poštarji bo rešen.


Ja itak! Internet! To je to! Ko naročim kakšno zanimivo akvarijsko žival (npr.), mi jo bo pa 3D printer natisnil, a ne? Potem pa še samo do najbližnjega župnika, da ji "vdihne" življenje.
Bivši uporabnik
# 15.04.2018 ob 10:16
To je cena 7,6 milijonskega dobička.
pisoJ zorbotit
# 15.04.2018 ob 10:16
Vodstvene s političnimi partijami zlizane delavce v MB-ju nemudoma prevetrit!

Naj prisluhnejo terenu, ne pa, da tiščijo glavo v pesek in jih boli... K

Potem se pa hvalijo z dobičkom, delavci na vseh nivojih izgorevajo, poslovalnice po terenu zapirajo, tisto kar je pa še ostalo ni niti P od stare dobre Pošte - prej kitajske ropotarnice oz. 1 evro šopi... še enga mesarja notri za zrezke in bencin/diesel pumpo zraven pa čike in ste totalno zavozili.

bil je nekoč odličen PTT press
Robiland
# 15.04.2018 ob 10:07
Ne, sramota za "kapitalizem". V kapitalizmu ni postenega placila. Je samo profit za lastnike kapitala.
Haloo
# 15.04.2018 ob 10:09
Tako se pač delajo "dobički" po dobrih firmah.
In kako je drugje?
V bankah za vložen denar nične %, za posojilo pa izplačaš dvojno glavnico :-))
piarija
# 15.04.2018 ob 10:14
to vodstvo Pošte Slovenije je treba tko nagont nekam, da se bo kadil za njimi...
nemesis999
# 15.04.2018 ob 10:14
daj bratje,naučite se že,da slovenija ni obljubljena dežela,ali boste še naprej naivno hodili delat k nam!?
mays
# 15.04.2018 ob 10:17
Za majhen denar delal NE BOM !
011BGD
# 15.04.2018 ob 19:46
Prijatelji, ja sam taj delavec koji je napustio Poštu Slovenije. Najveći problem u ovoj priči je to što Pošta Slovenije u Srbiji, a verovatno i u BiH oglašava lažne konkurse, konkurse na kojima nudi jedan posao sa određenom platom, a po dolasku u Sloveniju nudi drugi posao i drugu platu. Da su objavili ovakav konkurs "Potrebni su nam fizički radnici za posao na terenu, spremni da rade prekovremeno bez plaćanja za prekovremene sate. Plata zakonski minimalac", onda bi im se javile osobe koje su spremne da rade pod takvim uslovima i tu nema nikakvih problema, pristao si prijatelju na takve uslove i ko ti je kriv, ali ovde se radi o dovođenju ljudi u zabludu. O slovenskom zakonodavstvu ne znam mnogo, ali koliko sam shvatio čak se i zakon krši slanjem ljudi koji ne znaju slovenski jezik da rade sa strankama. Vrhunac svega je kada sam tražio da mi daju radno mesto za koje sam konkurisao i koje mi pripada po ugovoru o radu, kad su mi rekli OK dođi sutra da potpišemo novi ugovor i kad sam došao ponudili su mi još lošiju opciju, a to je da 10-12 sati dnevno razvozim šporete, veš mašine, bojlere...po Ljubljani. Pritom je "gospođa" na Viču pričala na slovenskom, kad sam joj rekao da ne razumem, odgovorila mi je da sam ja došao u Sloveniju i da treba da pričam slovenski. Napominjem da sam u Sloveniju pre trog trenutka prvi put u životu došao 15 dana pre tog trenutka i naravno da ne znam slovenski. Slovenski jezik sam tek trebao da naučim na kursu koji je takođe Pošta Slovenije obećala na razgovoru u Srbiji da će obezbediti. Ja sam doša sam u Sloveniju, porodicu nemam i osim nešto malo para i vremena, nisam mnogo izgubio, postoje ljudi koji verujući u ovu lažnu priču ostavljaju porodice i poslove u Srbiji i sebe stavljaju u nezavidan položaj, to je mnogo veći problem. Eto toliko, izvinjavam se što pišem na srpskom, ali slovenski nažalost nisam stigao da naučim. Pozdrav
AM
# 15.04.2018 ob 10:13
Kdaj si bodo vodilni na pošti prišli na jasno, da je potrebno delavcem, dvigniti plače, če jih imajo premalo?

Samo potem bo moral direktor sam sebi znižati plačilo. Očitno je problem v direktorjevi plači.
Bivši uporabnik
# 15.04.2018 ob 10:16
Včasih se mi zazdi, da postajamo srbska filiala. Na žalost.
Quatebriga
# 15.04.2018 ob 10:15
Slovenci "smo" marljivi, pridni, skromni, delavni in PREDVSEM....POŠTENI!!! No, tole LAŽ smo si lahko en določen čas po osamosvojitvi še prodajali, sedaj pa lahko ugotovimo, da od tega, če sploh kdaj kaj je bilo, ni ostalo NIČ. Nategnemo vsakogar, ki ga lahko, zraven pa še sebe.

Podpis. Največja vrlina v Sloveniji je, da nategneš državo (narediš nekaj brez računa, ne plačaš kazni, skriješ premoženje itd. v nedogled).

Po vsem tem času nismo dojeli, da s tem nategujemo sebe, predvsem pa nismo že takoj na začetku samostojne poti sankcionirali politikov, pravnikov in ekonomistov, ki so nam nekaznovano kradli. Aha, smo si pomeli roke, to je torej vzorec obnašanja, pa smo takšni postali še ostali državljani.
Arnolfus
# 15.04.2018 ob 10:12
A ni Pošta v večinski državni lasti?
tupamaross
# 15.04.2018 ob 10:23
Z plačo, ki jo Srbski delavec dobi na naši pošti, mu resnično
ne zadostuje za najnižjo najemnino in za hrano.

Naša pošta bi morala o tem premisliti in ne sramotiti državo.
Ni mi jasno,kako lahko tujcu daš takšno plačo,za katero veš,
da mu ne more pokriti stroške stanovanja in hrane.

Mi mu damo 100 EUR več, ali celo 200 več, kot je imel doma,
v Srbiji, ne dojamemo pa dejstvo, da je temu delavcu v Srbiji
zadostovalo 250 EUR za stanovanje in hrano, ko pa mu pri
nas niti tisoč EUR za to ne zadostuje,

Delamo se druga Švica, tujim delavcem pa plačamo Albanske
plače (niti Balkanske ne). V Švici bo tak poštar za tako delo
imel okrog 4 do 5 tisoč plače,ki pa bi mu tudi tam zadostovala
komaj za stanovanje in hrano, vendar, za razliko od nas, jim v
Švici dobesedno ,izračunajo koliko rabijo in jim celo najdejo in
stanovanje in restavracijo z tremi obroki...
K_ris
# 15.04.2018 ob 10:19
@Adebisi in pisoJ zorbotit

Ta dobiček je za tako veliko firmo minimalen. Mene bolj skrbi, da ga je tako malo ob tem, da imajo že zdaj stroške dela očitno pod minimumom.
Triglavski zmaj
# 15.04.2018 ob 10:10
Včasih se je splačalo biti poštar, saj je večini upokojencev prinašal pokojnino poštar. Ob tem je pobral še tringelt, ki pa je lahko predstavljal kar lep dodatek k plači.
obid83
# 15.04.2018 ob 11:03
Pismonoša je še eden izmed popolnoma razvrednotenih poklicev. Že dolga leta nazaj tudi sam opravljal to delo, se preko študentskega servisa v času počitnic. Preden sem vsaj približno spoznal teren, je bilo noro. Kmalu po 5.00 zjutraj na pošti in do 7.30 sortiral svojo pošiljko po vrečah, da so tiste najbolj oddaljene peljali z avtom v za to primerne bokse. Da ne omenjam reklam, ko si jih je treba podreti ratalo tako da gredo v vsak nabiralnik 5+. Potem ne glede na vreme z bicikom na teren. Vsa priporočljiva in pošta po ZUPu, denarne pošiljke (pokojnine...). Velikokrat se je zgodilo da ob 19.00 zvečer nisem rajona se niti približno končal. Nujno pač raznosim. Stranke seveda jezne če dobijo časopis popoldan ko vse novice že vejo. V bloku po 70 stanovanj, preden spoznaš priimke. Na nekaterih nič ne piše. Plača pa kot da bi delal do 13.00. Uglavnem od takrat je vsak pismonoša v mojih očeh spoštovan. Sej takih poklicev razvrednotenih je veliko.
Voly
# 15.04.2018 ob 11:18
Zanimivo, Janša dela sedaj vik in krik, ker mislijo zamenjati tega tirana na čelu pošte in govori o političnih menjavah, očitno pa je pri tem pozabil, da je ravno on na koncu svojega mandata leta 2008 prav v pošti nastavil celo goro svojih kadrov z direktorjem vred!
In na lastni koži sem občutil kakšni so bili ti kadri, ki jih je nastavil Janša. Nestrokovni, nedorasli svojemu poslu, vedrili so in oblačili na pošti in nekateri so še danes tam in bodo to počeli do penzije!
čik
# 15.04.2018 ob 10:13
pošta je dobra samo še za izdajanje znamk za zbiratelje :)
Lightning
# 15.04.2018 ob 10:19
Evo vam kapitalizem!
7,6 milijona evrov čistega dobička, pismonoše in ostali poštni delavci pa malo nad minimalcem! SRAMOTA! Dobiček bi se moral enakomerno deliti med VSEMI zaposlenimi!

lp
urosh444
# 15.04.2018 ob 10:49
Dobro je opisal Pošto Slovenije v zadnjem odstavku. Državno podjetje, delajo pa z ljudmi kot s smetmi.
buco15
# 15.04.2018 ob 10:30
Copcop: lahko se jo vodilnim malo zniža, pa ne izplača se jim nagrad, Pa se bo lahko plače dvignilo za 10% in še bo dobiček
Bivši uporabnik
# 15.04.2018 ob 10:19
Mislim, da pošta ipd. bi pa že lahko zaposlovala domačo delovno silo. Naj raje razmislijo, kako. Tako nam pa ključne institucije počasi prevzemaj drugi.
patriot44x2
# 15.04.2018 ob 09:59
Hja v tej levičarski državi so tudi Državni delodajalci tirani ki mislijo da jim bo raja delala za 500€ in da lahko z njimi počno kar se jim zaljubi.
firtoh
# 15.04.2018 ob 13:57
V petek bil na pošti,da plačam položnici,ker sem zamudil banko.Gospa hoče osebno,ni problema.Vpraša,kdaj sem rojen,pa rečem, sej piše na osebni.Vzame drugo položnico,spet vpraša kje sem rojen,pa odgovorim,da v Somaliji in nakazujem denar teroristom na Elektru.pol je bla pa rajši tiho.
borut-blas
# 15.04.2018 ob 10:56
butasti ljudje na vodilnih položajih, ki ne razumejo problemov in nimajo idej - to je temelj vseh težav v sloveniji
pač definraš problem in ga rešiš
zelo enostavno za normalno inteligentnega, za butca pač ne
ampak v sloveniji inteligentni niso izvoljlivi
butec voli butca in to je to
obsojeno na propad, čimprej tembolje
Gepard007
# 15.04.2018 ob 10:48
Draga pošta , a ne najdete idiota, ki bi delal za minimalca? Prav vam je!
juster
# 15.04.2018 ob 10:25
Človek bi še razumel tako ravnanje z ljudmi če bi se borili z rdečimi številkami, da majo pa 7 miljonov profita pa ne morju zaposlenih (od koderkoli že so) pošteno plačat je pa sramota.
boro007
# 15.04.2018 ob 10:52
Pa saj je jasno da tržna ekonomija drži le dokler je željnih/obupanih dela več kot delavnih mest... Ko se vaga prevesi, pa tržno gospodarstvo kar naenkrat pozabi svojo lastno teorijo...

Lep primer je trenutno veliko povpraševanje po elektrikarjih in drugih tehničnih strokah... Vse se išče, le plače ne bi nihče zvišal (ta primer omenjam, ker me prvič v življenju kličejo za razgovore brez da bi pošiljal prošnje). Ampak če nas ne prehiti naslednja kriza se bo tudi to moralo popraviti, zato tudi menim da se že pripravlja naslednja kriza.
muki-1
# 15.04.2018 ob 11:30
Kakšna je logika zapiranja poslovalnic? So poštne storitve v tuševi trgovini res znak napredka in prihodnosti?
Klinc pa taka firma, poštarje pa silijo naj prodajajo neke srečke po ulici, kot najbolj bedaste akviziterje.
the law1
# 15.04.2018 ob 11:04
@tupamaross

Z plačo, ki jo Srbski delavec dobi na naši pošti, mu resnično ne zadostuje za najnižjo najemnino in za hrano. V Švici bo tak poštar za tako delo imel okrog 4 do 5 tisoč plače,ki pa bi mu tudi tam zadostovala komaj za stanovanje in hrano.....

Z 600 EUR v Sloveniji si ne moreš privoščiti najemnine za stanovanje in hrano. kje pa je še vse ostalo. Seveda so tudi v razvitih državah nekdo na nekem minimalnem standardu toda bistvo je kaj ti minimalni standard omogoča.
Borc984
# 15.04.2018 ob 10:42
Pošta Slovenije lahko zaradi mene kar propade! Da imaš tako drage storitve, je kriminal! Naročim eno baterijo za mobilca iz mimovrste in plačam 50% cene za poštnino. 4 € + 1 evro (plačilo po povzetju), baterija pa stane 10 evrov. V normalni pisemski pošiljki se jo tudi da poslati! Iz Kitajske bi dobil ceneje poštnino.
Ko sem naročil računalnik iz Avstrije sem plačal 20 evrov poštnine (recimo da okol 10 kg), ko sem ga hotel poslati nazaj, ker je nekaj blo fuč. Je za isto relacijo v obratno smer hotela pošta 120 evrov. Na koncu sem problem našel in poslal samo RAM nazaj, koštalo je 20 evrov za 100 g pošiljko.
To da sem baterijo kupil v Sloveniji je bil slučaj, ker se mi ni dalo čakat na Amazon. Na koncu je bil cel nakup za 100% dražji, pa še na Mimovrste so potrebovali cel teden za nekaj kar je bilo na zalogi. Sem se spomnil, zakaj ne kupujem več nič v Sloveniji.
Kerlc1
# 15.04.2018 ob 10:33
balkanci so nam unič državo. kamorkoli prideš balkanac. najslbši so ša šiptarji. Nas je pa malo takšnih ko nekdo neki reče po balkansko mu rečem tu je slovenija govori slovensko ali se nimam kaj pogovarjat. Večina vsa je ritoliznikov takoj govorite po njihovo

Še enkrat preberi, kar si napisal in se zamisli nad svojim znanjem slovenščine. Predlagam ti, da začneš skupaj s kakšnim "balkancem" obiskovati tečaj slovenskega jezika. Prav zanimivo in siptomatično je, da imajo največ proti "balkancem" prav tisti, ki ne znajo niti svojega maternega jezika.
kamnosek
# 15.04.2018 ob 11:36
Pošta je v 100 odstotni lasti republike Slovenija. Vlada naj zato pri priči odstavi direktorja in vodstvo pošte zaradi nespoštovanja Slovenskega jezika!
nonparel
# 15.04.2018 ob 10:42
Z srbsko minimalno plačo umiraš hitro, z slovensko pa malo počasneje.
Za to pa se Srbom res ne splača hoditi v Slovenijo.
Kazalo