Kampus bo študentom omogočil, da vso za študij potrebno infrastrukturo dobijo na enem mestu. Foto: BoBo
Kampus bo študentom omogočil, da vso za študij potrebno infrastrukturo dobijo na enem mestu. Foto: BoBo

Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOUL) je na redni seji junija lani dal zeleno luč za vzpostavitev prvega študentskega kulturno-izobraževalnega središča oz. kampusa, ki bi na enem mestu združeval študente in jim omogočal udejstvovanje na področju izobraževanja in kulture.

Študentski kampus, ki bo v neposredni bližini središča Ljubljane, parka Tivoli in glavnih mestnih prometnic, bo na enem mestu po navedbah Finžgarjeve združil številne študentske dejavnosti: od študentske čitalnice, prostorov za študentska in kulturna društva, centralne info točke, menze do športnih površin in manjše diskontne trgovine z do študentov prijaznimi cenami. Tam bodo tudi prostori administracije ŠOU-a, njegovih zavodov in ustanov. Ob pomoči ministrstev in ljubljanske občine pa bo kampus posegel tudi na področje stanovanjskih težav študentov.

K snovanju prostorske ureditve kampusa namerava ŠOUL povabiti tudi študente, zlasti arhitekture in krajinske arhitekture, pa tudi vse druge, ki bi želeli soustvarjati skupen prostor. Podrobnejši finančni načrt naložbe bo študentskemu zboru in s tem tudi širši javnosti predstavljen na eni izmed februarskih sej zbora, ko bodo končani vsi potrebni izračuni, je še dejala Finžgarjeva.

ŠOU ob tem obljublja, da bodo stroški kampusa racionalizirani, ker ne potrebuje nikakršnih večjih gradbenih posegov, temveč zgolj dobro vizualizacijo prostora ter nekaj obnovitvenih del oziroma manjših prilagoditev.