Izvršni svet PS-a razpravlja tudi o kandidaturah za predsednika stranke. Soglasje sta že podala Zoran Janković in Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Izvršni svet PS-a razpravlja tudi o kandidaturah za predsednika stranke. Soglasje sta že podala Zoran Janković in Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Odziv Janeza Janše na preložitev kongresa PS-ja na Twitterju.
Mešani odzivi na kongres PS-ja
PS prestavil kongres do volitev

Izvršni odbor PS-ja, katerega sejo je vodila premierka Alenka Bratušek, je soglasno sprejel odločitev o preložitvi volilnega kongresa, načrtovanega za 19. oktober, na čas pred državnozborskimi volitvami.

Hkrati so še sprejeli soglasno odločitev, da popolnoma podpirajo Bratuškovo kot premierko in predsednico stranke, je po seji pojasnila podpredsednica PS-ja Maša Kociper.

"Močnejšega političnega sporočila iz stranke, kot je to, da izvršni odbor soglasno podpre Alenko Bratušek kot premierko in predsednico stranke, v tem trenutku ne moremo dati," je po seji poudaril podpredsednik PS-ja Robert Golob, ki je tudi menil, da se je stranka uspela poenotiti, da pred svoje lastne poglede postavi pogled na usodo države. Bratuškova pa naj bi imela "kvečjemu večjo podporo, kot jo je imela včeraj ali pa pred mesecem dni". Ideja, da se kongres prestavi, je bila po njegovih besedah podana še preden so bili zaključeni kandidacijski postopki.

Vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer pa je razložil, da v trenutku, ko se vlada pripravlja na sprejem najbolj pomembnih aktov, ni ravno primerno, da se izpelje volilni kongres.

Janković ostaja kandidat za predsednika PS-ja
Ljubljanski župan Zoran Janković je po odločitvi izvršnega odbora PS-ja o prestavitvi kongresa povedal, da v tem "tudi slučajno ne" vidi nezaupnice njemu, ampak jo vidi bolj kot zaupnico Bratuškovi.

"Kaj pa naj bi drugega storil izvršni odbor, kot dal zaupnico predsedujoči stranke, saj smo jo skupaj predlagali. Do kongresa vodi stranko in to je dejstvo," je povedal Janković v kratkem odzivu.

Sam pa še naprej vztraja pri kandidaturi za predsednika stranke. "Ko sem se odločil za kandidaturo, sem pojasnil, da imam zanjo nekaj razlogov, ki jih bom pojasnil na kongresu stranke. Pri tem vztrajam in se ne umikam. S tako resnimi zadevami se ne igram," je še opozoril Janković.

Soglasje podala le Bratušek in Janković
Soglasje h kandidaturi za predsednika stranke sta od 12 evidentiranih kandidatov do roka, ki se je iztekel opolnoči, podala le sedanja vodja stranke in premierka Alenka Bratušek ter ustanovitelj stranke in ljubljanski župan Zoran Janković.

Ob njegovi morebitni izvolitvi so koalicijske partnerice že napovedale odhod iz koalicije. Bratuškova pa je v odzivu na Jankovićevo kandidaturo razložila, da nihče ne sme imeti iluzij, da bi lahko volilni kongres stranke uporabil za vzvod, s katerim bi si podredil predsednico vlade, in dodala, da se je "čas za igrice" nepovratno iztekel.

Na seji izvršnega odbora so poleg Alenke Bratušek sodelovali še generalni sekretar stranke Vasja Butina, vodja poslanke skupine Jani Möderndorfer, podpredsedniki stranke Maša Kociper, Melita Župevc in Robert Golob, član izvršnega odbora Aleš Čerin ter predsednik podmladka Zoran Bosančić.

Presenečeni Virant
Predsednika DL-ja Gregorja Viranta je novica, da je PS prestavil svoj kongres, presenetila med izjavo DL-ja za javnost, s katero je ožje vodstvo DL-ja želelo odpraviti še vsakršen dvom v to, da bi v primeru Jankovićeve vrnitve v PS brez oklevanja zapustili koalicijo.

Virant je namreč novinarjem pojasnil, da se pred komentiranjem prestavitve kongresa PS-ja se želi pozanimati in pogovoriti s premierko.

Za Hana še globlja kriza, za Erjavca olajšanje
Po mnenju poslanca vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana prestavitev kongresa PS-ja politične krize ne more rešiti, lahko jo samo še poglobi. Dodal je, da imajo resne stranke statute, "ki jih ne moreš spreminjati vsakih par minut". Ob tem je napovedal, da bo o nadaljnjih korakih SD-ja v zvezi z razmerami v koaliciji prihodnji teden razpravljalo ožje vodstvo stranke.

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec pa po drugi strani meni, da se s prestavitvijo kongresa ohranja stabilnost koalicije in vlade in pomeni "konec politične krize". Če je bila za Slovenijo slaba novica, da Zoran Janković kandidira za predsednika PS-ja, je danes dobra novica, da bo kongres PS-ja odložen, je dejal.

DeSUS tako zdaj nima nobenega razloga, da bi odhajal iz koalicije ali vlade, je prepričan. Je pa predsednik DeSUS-a opozoril, da ni jasno, kaj ta preložitev kongresa pomeni. Po njegovem mnenju bo s tem Janković pridobil čas, obenem pa bo lahko kritiziral delo predsednice vlade in ustvarjal okoliščine, ki bi lahko vodile na kongres. S strankarskega vidika gre ta poteza torej na daljši rok v korist Jankovića, je še ocenil Erjavec.

Mešani odzivi na kongres PS-ja
PS prestavil kongres do volitev