Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 67 glasov Ocenite to novico!
Alenka Bratušek, Zoran Janković
Izvršni svet PS-a razpravlja tudi o kandidaturah za predsednika stranke. Soglasje sta že podala Zoran Janković in Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Odziv Janeza Janše na preložitev kongresa PS-ja na Twitterju.
VIDEO
Mešani odzivi na kongres...
VIDEO
PS prestavil kongres do v...

Dodaj v

PS prestavil kongres stranke, Janković ostaja kandidat za predsednika

Kongres je prestavljen v predvolilni čas
3. oktober 2013 ob 14:09,
zadnji poseg: 3. oktober 2013 ob 19:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na seji izvršnega odbora PS-ja so sprejeli odločitev, da se zaradi trenutne politične situacije volilni kongres, načrtovan za 19. oktober, preloži na čas pred državnozborskimi volitvami.

Izvršni odbor PS-ja, katerega sejo je vodila premierka Alenka Bratušek, je soglasno sprejel odločitev o preložitvi volilnega kongresa, načrtovanega za 19. oktober, na čas pred državnozborskimi volitvami.

Hkrati so še sprejeli soglasno odločitev, da popolnoma podpirajo Bratuškovo kot premierko in predsednico stranke, je po seji pojasnila podpredsednica PS-ja Maša Kociper.

"Močnejšega političnega sporočila iz stranke, kot je to, da izvršni odbor soglasno podpre Alenko Bratušek kot premierko in predsednico stranke, v tem trenutku ne moremo dati," je po seji poudaril podpredsednik PS-ja Robert Golob, ki je tudi menil, da se je stranka uspela poenotiti, da pred svoje lastne poglede postavi pogled na usodo države. Bratuškova pa naj bi imela "kvečjemu večjo podporo, kot jo je imela včeraj ali pa pred mesecem dni". Ideja, da se kongres prestavi, je bila po njegovih besedah podana še preden so bili zaključeni kandidacijski postopki.

Vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer pa je razložil, da v trenutku, ko se vlada pripravlja na sprejem najbolj pomembnih aktov, ni ravno primerno, da se izpelje volilni kongres.

Janković ostaja kandidat za predsednika PS-ja
Ljubljanski župan Zoran Janković je po odločitvi izvršnega odbora PS-ja o prestavitvi kongresa povedal, da v tem "tudi slučajno ne" vidi nezaupnice njemu, ampak jo vidi bolj kot zaupnico Bratuškovi.

"Kaj pa naj bi drugega storil izvršni odbor, kot dal zaupnico predsedujoči stranke, saj smo jo skupaj predlagali. Do kongresa vodi stranko in to je dejstvo," je povedal Janković v kratkem odzivu.

Sam pa še naprej vztraja pri kandidaturi za predsednika stranke. "Ko sem se odločil za kandidaturo, sem pojasnil, da imam zanjo nekaj razlogov, ki jih bom pojasnil na kongresu stranke. Pri tem vztrajam in se ne umikam. S tako resnimi zadevami se ne igram," je še opozoril Janković.

Soglasje podala le Bratušek in Janković
Soglasje h kandidaturi za predsednika stranke sta od 12 evidentiranih kandidatov do roka, ki se je iztekel opolnoči, podala le sedanja vodja stranke in premierka Alenka Bratušek ter ustanovitelj stranke in ljubljanski župan Zoran Janković.

Ob njegovi morebitni izvolitvi so koalicijske partnerice že napovedale odhod iz koalicije. Bratuškova pa je v odzivu na Jankovićevo kandidaturo razložila, da nihče ne sme imeti iluzij, da bi lahko volilni kongres stranke uporabil za vzvod, s katerim bi si podredil predsednico vlade, in dodala, da se je "čas za igrice" nepovratno iztekel.

Na seji izvršnega odbora so poleg Alenke Bratušek sodelovali še generalni sekretar stranke Vasja Butina, vodja poslanke skupine Jani Möderndorfer, podpredsedniki stranke Maša Kociper, Melita Župevc in Robert Golob, član izvršnega odbora Aleš Čerin ter predsednik podmladka Zoran Bosančić.

Presenečeni Virant
Predsednika DL-ja Gregorja Viranta je novica, da je PS prestavil svoj kongres, presenetila med izjavo DL-ja za javnost, s katero je ožje vodstvo DL-ja želelo odpraviti še vsakršen dvom v to, da bi v primeru Jankovićeve vrnitve v PS brez oklevanja zapustili koalicijo.

Virant je namreč novinarjem pojasnil, da se pred komentiranjem prestavitve kongresa PS-ja se želi pozanimati in pogovoriti s premierko.

Za Hana še globlja kriza, za Erjavca olajšanje
Po mnenju poslanca vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana prestavitev kongresa PS-ja politične krize ne more rešiti, lahko jo samo še poglobi. Dodal je, da imajo resne stranke statute, "ki jih ne moreš spreminjati vsakih par minut". Ob tem je napovedal, da bo o nadaljnjih korakih SD-ja v zvezi z razmerami v koaliciji prihodnji teden razpravljalo ožje vodstvo stranke.

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec pa po drugi strani meni, da se s prestavitvijo kongresa ohranja stabilnost koalicije in vlade in pomeni "konec politične krize". Če je bila za Slovenijo slaba novica, da Zoran Janković kandidira za predsednika PS-ja, je danes dobra novica, da bo kongres PS-ja odložen, je dejal.

DeSUS tako zdaj nima nobenega razloga, da bi odhajal iz koalicije ali vlade, je prepričan. Je pa predsednik DeSUS-a opozoril, da ni jasno, kaj ta preložitev kongresa pomeni. Po njegovem mnenju bo s tem Janković pridobil čas, obenem pa bo lahko kritiziral delo predsednice vlade in ustvarjal okoliščine, ki bi lahko vodile na kongres. S strankarskega vidika gre ta poteza torej na daljši rok v korist Jankovića, je še ocenil Erjavec.

G. C., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
ti-ne
# 03.10.2013 ob 14:25
Janković je ( trenutno ) prevzel vlogo Janše. Most hated!
Lahko spakira kufre in gre na Dob.
Kje je kuferaš Pezdirc press
Crveni
# 03.10.2013 ob 16:41
Kučan je ukazal prestavitev kongresa, ker stranka Malega Kardelja še ni ustanovljena.
Crveni
# 03.10.2013 ob 14:46
Predlagam, da izglasujejo samorazpustitev.
SAM
# 03.10.2013 ob 16:06
Zoran Bosančić, Zoran Janković, ... Pa kdo so sploh ti ljudje?
zarman
# 03.10.2013 ob 14:45
Bom malo jasnovidca, razmišljam sicer brez kakeršnegakoli otipljivega razloga, vendar meni se vse bolj zdi, da nas ob naslednjih praznikih čaka vseslovenski bankrot države. Mogoče se bo slišalo, noro, mogoče boste stresali jezo in upam, da se mi bodo 02.11.2013 vsi smejali, vendar se mi vse bolj dozdeva, da bo 01.11.2013 dan D! Vse namreč gre to pot, tudi politične igrice so podobno naravnane!
Joe Malkovich
# 03.10.2013 ob 16:41
Srbi nam krojijo usodo.
Binder Dandet
# 03.10.2013 ob 15:09
Članek št. 110 o PS. Le tako naprej.
otto bizantiski
# 03.10.2013 ob 15:09
Mislim, da se je začela igra za ljudstvo. Nov vlada beži od odgovornosti, ker kot kaže se je nova vlada zarekla pri znamenitem staveku we need time, no money iztekel. Časa je zmanjkalo in kot kaže bomo potrebovali mednarodno pomoč. Bivši minister pravi :Vlada si za proračun zasluži trojko

Politična kriza koalicije pride še vsem kako prav, se vsaj ni potrebno ukvarjati s proračunom, kjer je preveliko lačnih ust pri koritu. Nihče ni pripravljen odgovarjati sedaj, ko je korito prazno.
Crveni
# 03.10.2013 ob 17:02
Strici gredo na kavo ob 14:40 v kavarno Hotela Slon:Ob 16:44 prestavijo datum kongresa PS na obdobje pred volitvami. Naklučje? Res?
pirat321
# 03.10.2013 ob 15:01
Mimogrede v Italiji so se celo večjemu šefu Berlusconiju uprli njegovi lastni poslanci in senatroji, pri nas pa izgleda to misija nemogoče. Zato nas nič ne reši več razen tujina.
mietke10
# 03.10.2013 ob 18:31
Če ma Bratušek res tako podporo, kot so povedali, potem ne vem, zakaj se ne izpelje kongres, saj bi itak dobila....
Wasabi
# 03.10.2013 ob 16:55
Dober resničnostni šov.
toni66
# 03.10.2013 ob 16:50
He, he, farsa se nadaljuje.
rooster
# 03.10.2013 ob 16:49
ves medijski cirkus za prazen NIČ!
Joe Malkovich
# 03.10.2013 ob 16:40
Alenka nima j..., da bi se spopadla z Jankovićem. Še en dokaz, da ne obvladuje stranke.
zarman
# 03.10.2013 ob 15:00
...in na koncu nam bodo prodajali buče, kako bi še šlo, če ne bi prišlo do politične krize, bla,bla, vse je zrežirano, vse nastavljeno, zahrbtna politika nam plete zgodbo z nesrečnim koncem. Vse počnejo po "zrežiranem" načrtu, na koncu se bo vsak izmed omenjenih političnih goljufov "oprav" krivde in s svojim kupčkom okradenega denarja pobegnil drugam! Sram vas je lahko!!! Upam, da tudi za vas velja, da "pride vsaka rit enkrat na usran sekret sedet "!
pirat321
# 03.10.2013 ob 14:57
Prav zanimivo bo videti ali bodo delegati PS na kongresu naredili politični samomor in volili Jankoviča. Dejstvo je, da sta največji stranki z vodji Jankovičem in JJ-jem politično mrtvi, pa četudi dobita tudi na naslednjih volitvah relativno večino (reši jih lahko samo absolutna večina, ki pa je ne bosta dobili).

Tega se očitno ne zavedajo samo še člani vodstev teh strank, ki jiam izrekajo neomajno podporo kot im il sungu v S. Koreji. Res je namreč, da brez njiju nebi bili izvoljeni za poslance in na druge funkcije, ker so večinoma nesposobni a zvesti kužki, ki jih gospodarja nagradijo.
bleeeee
# 03.10.2013 ob 18:19
Tudi sam sem oblečen velikokrat v trenirki. Na dan volitev pa se spodobi, da se človek obleče v kaj bolj primernega in spodobnega, ko gre na volišče. Se ti ne zdi?

Kaj pa vem, @Afterburner. Morda je trenirka glede na to, kakšne šalabajzerje volimo, še najprimernejše odevalo.
bondi
# 03.10.2013 ob 16:55
Ubogi Zoki...še 2 leti bo zamrznjen :)
slovenec5
# 03.10.2013 ob 18:17
In tile bi radi Slovence učili enotnosti, složnosti in zaupanja ..... še sami sebi ne zaupajo!
miskodl
# 03.10.2013 ob 17:43
šurda:
a ti znaš napisati kak komentar da v njem ne omenjaš SDS?
mislim da imaš prirojeno napako
Ples
# 03.10.2013 ob 17:37
@qwerty99

Opa, Janković jih je dobil po nosu ... to ne more biti slabo.

Pozabljamo, da je Janković zelo prebrisan. Mogoče je pa imel to možnost ves čas v mislih in jo je celo namerno sprovociral. Kdaj bodo volitve, nihče ne ve - vsekakor pa bo do takrat minilo nekaj časa in veliko se bo dogajalo z EU. Slovenski volilci (tisti, ki hodijo na volitve seveda in so zvesti do groba) imajo itak le nekajsekundni spomin ...
Mindmaster
# 03.10.2013 ob 17:12
Nikec3

Drugače pa res farsa. Najprej ne bi kandidiral, potem mogoče, potem bi, na koncu pa vseskupaj prestavijo. Škoda, sem se že veselil zabavnega političnega oktobra.


Saj šerif nima pri tem nič. Vladni del PS se je ustrašil njegove zmage in razpada vlade, zato zdaj s proceduralnimi piruetami zavlačujejo, dokler lahko.
Nikec3
# 03.10.2013 ob 17:09
Drugače pa res farsa. Najprej ne bi kandidiral, potem mogoče, potem bi, na koncu pa vseskupaj prestavijo. Škoda, sem se že veselil zabavnega političnega oktobra.
PačNekdo
# 03.10.2013 ob 16:50
Kero naklučje, ravno danes so se v Slonu "na kavi" srečal Kučan, Bučar in Niko Toš (več na strani od financ) in ČISTO slučajno, so malo po temu prestavl kongres. Očitno si te trije parazitski fosili še niso dovol nakradl in rabjo svoje na oblasti kar se da dolgo za vsako ceno, dokler seveda ne pride trojka. Lahko se veselimo skupaj.
vojnaslo91
# 03.10.2013 ob 15:03
pirat321 # 03.10.2013 ob 15:01

Ja, sam so tudi v Italiji rabili veliko časa...
genniuuss
# 03.10.2013 ob 15:01
Jani Möderndorfer,
podpredsedniki stranke Maša Kociper, Melita Župevc
olen
# 03.10.2013 ob 18:35
Torej stranko vodi Zoki na papirju pa nekdo drug...tako kot pri njegovih poslih :)...
Ce bi bila katera koalicijska stranka vredna vec od kepice gnoja bi zahtevala naj imajo takoj kongres, da vidijo realno kdo vodi stranko...tak so pa tudi ostale kolicijske stranke gnoj od gnoja
olen
# 03.10.2013 ob 18:26
Torej stranko bo neformalno vodil Zoki. Previrant Karli in populist Luksic bodo pa zadovoljni...
Na bruhanje mi gre to sprenevedanje...ko bi imeli vsaj trohlico poguma in bi priznali, da nocejo volitev bi reku ok...so samo picke
DREADLORD
# 03.10.2013 ob 18:21
Kaj je to neka "salamonska rešitev"?
HULK008
# 03.10.2013 ob 18:19
Trojka BKT odločila, da se kongres PS prestavi. No trojka je že v Sloveniji, sestankovala je v Slonu.
Caetano
# 03.10.2013 ob 18:18
Udbomafijske igrice na kubik.
ales24
# 03.10.2013 ob 18:16
Tajkunska stranka...in kakor na levici? Obup.
Nikec3
# 03.10.2013 ob 17:07
To je strankarska zmaga Bratuškove, ali drugače povedano: Zoki se je usral.
Hijena
# 03.10.2013 ob 16:42
To je slama za ovce!!! S katerih stvari odvračajo pozornost javnosti? Medtem, ko vsa Slovenija razpravlja o Jankovićevi kanditaturi za predsednika stranke, bo vlada uvedla nekatere nove davke, znižala plače in še kaj?!!! Ovce pa nasedajo, kot zmeraj...ni čudno, da je tako!!! Kako smo lahkoverni!!!
zvrc
# 03.10.2013 ob 17:25
Najprej se Zoki odloči, da bo kandidiral, nato koalicijske stranke odpovejo sodelovanje z njim , kar kaže na predčasne volitve, nasednji dan javnomnenjska raziskava Večera kaže na zmago SDS, sledi srečanje stricev na kavici, čez štiri minute prestavijo kongres PS in potem Janša v jok. Milan pa res nagaja Janezku.
trdnjava
# 03.10.2013 ob 17:24
"Interes države postavljamo pred interes stranke." Tako je po seji izvršnega odbora PS dejala podpredsednica stranke Maša Kociper.

Če prevedem: "Interes skromne a zagotovljene mezde, občasnih podkupnin, številnih ugodnosti in poceni kavic v menzi DZ smo postavili pred interes države."
daryankoff
# 03.10.2013 ob 17:01
Torej ob nedoločenem času. Na kaj me že to spominja, na neznanem kraju ob neznanem času...
GD
# 03.10.2013 ob 16:54
Na seji izvršnega odbora PS-ja so sprejeli odločitev, da se zaradi trenutne politične situacije volilni kongres, načrtovan za 19. oktober, preloži na čas pred državnozborskimi volitvami.

hahhaha, take stranke v Sloveniji pa še ni bilo. Da se tako delajo norca iz naroda je čista sramota... hvala vsem volilcem take stranke, smo vsaj še enkrat več dobili dokaz da levice nikoli več!!!
Lovec
# 03.10.2013 ob 15:44
Po moje je Centrala zaukazala podpreti ZJ-GAZDA, ker je izračunala da na prihajajočih volitvah lahko zmaga. Seveda bodo temu dekretu sledili vsi delegati v ljudski skupščini ( opa. parlamentu ).

Kdo voli ZJ-GAZDO ??
HULK008
# 03.10.2013 ob 15:27
Jankovič ima pravico kandidirati, tako kot vsak član PS. Je pa to stvar PS, kako se bodo zmenili. Bratuškova pa danes zapustila sejo vlade, očitno ji več pomeni stranka kot pa država.

Vse to je le predstava za javnost. So že dogovorjeni, kako bodo zadeve potekale.

p.s. sd, dl in desus bodo ostali v koaliciji neglede kdo bo predsednik
zms
# 03.10.2013 ob 20:13
Kje je tista obtožnica, katero že packajo v nedogled?
qwerty99
# 03.10.2013 ob 17:31
Opa, Janković jih je dobil po nosu ... to ne more biti slabo.
levinja
# 03.10.2013 ob 17:08
Usoda države ne prvem mestu


ho ho ho ha ha ha hi hi hi
boris kralj
# 03.10.2013 ob 16:56
bi se strinjal. Samorazpustimo se. Potem pa eni ostanemo v Evropi, drugi pa se lahko vrnete v leto 1945, v čas revolucije, rdeče zvezde, Jankovićća, Stanovnika, Kučana in Tita.
Pa bomo oboji srečni!!!!!!!!!!!!!!!!
daryankoff
# 03.10.2013 ob 16:47
Članek št. 110 o PS. Le tako naprej.

To je pač precej pomembneje kot današnja novica o podražitvah zdravstvenega zavarovanja.
BAČO
# 04.10.2013 ob 00:09
Kaj je v ozadju celega cirkusa? Pa koliko ima masla na glavi tale Jankovič, vse je preračunano in naštudirano.Toda enkrat se je opekel pri matematiki do 100. V novonastalem položaju bo sicer pridobil nekaj časa do novih volitev in se spet potegoval za premierski položaj. Vse skupaj bo verjetno prepozno ker bodo do takrat naši državi že ukazovali iz Brusela.
Tako nekako mislim, da bo šlo. A Jankovič?. Vsi vemo, da bo končal podobno kot Sanader.
Drummer
# 03.10.2013 ob 18:33
Pa si je zabil žebel v svojo krsto oz mislem da celo v krsto PSa. Lepo je pokazal kaj je njegov interes, obenem pa totalno nesposoben urediti državo. Počasi ve, da bo moral začeti vračati tistih 300.000€, ki jih je dobil na Koprski banki za dve leti. Zoki, mi tega ne bomo plačali, niti tega ne bomo trpeli. Če bo prišla trojka, bo prišla vsaj 20 let prepozno...
TineB
# 03.10.2013 ob 18:05
Zjoki must go!

Na Dob.
Kazalo