Dvigovanje napetosti pred iztekom roka za podajo soglasja h kanidaturi za predsednika Pozitivne Slovenije. Ljubljanski župan Zoran Janković bo svojo odločitev sporočil v sredo. Foto: BoBo
Dvigovanje napetosti pred iztekom roka za podajo soglasja h kanidaturi za predsednika Pozitivne Slovenije. Ljubljanski župan Zoran Janković bo svojo odločitev sporočil v sredo. Foto: BoBo

Sestanka so se po neuradnih informacijah udeležili podpredsednika PS-ja Robert Golob in Maša Kociper, vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer ter ministra Roman Jakič in Tina Komel. Izjav po sestanku niso dajali.
V kuloarjih državnega zbora je pred tem zakrožila tudi informacija, da naj bi se Zoran Janković, ki naj bi se nagibal h kandidaturi za predsednika PS, sestal z Bratuškovo. Vprašanja v zvezi s tem smo posredovali tudi kabinetu predsednice vlade, a na odgovore še čakamo, saj je predsednica vlade po besedah predstavnice za odnose z javnostmi v kabinetu Danaje Kek na službenem potovanju v Srbijo.
Za STA pa so na ljubljanski občini pojasnili, da se Janković danes ni in se tudi ne bo srečal s premierko.
Na večerji večina poslancev
Neuradno smo izvedeli, da naj bi se večerje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem sinoči udeležila večina od 27 poslancev PS-ja. Med njimi je bil tudi vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer.

Večerja v zaprtem krogu
Nekaj poslancev je pred današnjo sejo poslanske skupine PS-ja potrdilo, da so se udeležili včerajšnjega srečanja z Jankovićem, ki ga je na poslanski strani usklajeval poslanec Jožef Kavtičnik. Poslanka Barbara Žgajner Tavš je dejala, da so govorili o aktualnih zadevah, a več o vsebini sestanka ni povedala, ker je šlo za "večerjo v zaprtem krogu".

"Pogovarjali smo se"
Na vprašanje, ali se nagiba k podpori Bratuškovi ali Jankoviću, je dejala, da o tem ne bi želela govoriti in da to v tem trenutku ni pomembno. Udeležbo na večerji je potrdila tudi Maja Dimitrovski, medtem ko je Alenka Pavlič novinarjem zaželela le lep dan. Da je bil na neformalnem sestanku, je potrdil tudi Möderndorfer, ki je o vsebini pogovorov dejal le: "Pogovarjali smo se." O številu poslancev, ki so se udeležili sestanka, ni želel govoriti.

Na večerjo vabila Janković in Kavtičnik
Kot je pojasnil Kavtičnik, sta po pogovoru z Jankovićem oba povabila poslance in ministre, ki so bili predtem poslanci, na klepet. "Radi se pogovarjamo, ker so naši pogovori strpni, različni, predvsem pa koristni in pozitivni," je povedal in dodal, da so bili izpostavljeni različni pogledi, pogovor pa da je bil zanimiv.

Verjetno več kandidatov za predsednika
Podrobnosti o vsebini sestanka Kavtičnik ni želel razkriti. Na vprašanje, ali na kongresu pričakuje več kandidatov, je Kavtičnik odgovoril: "Kot kaže, verjetno." Hkrati pa je dejal, da je časa do takrat še veliko, na samem kongresu pa se tudi lahko zgodi marsikaj. Kandidati se, denimo, lahko tudi takrat odločijo za umik kandidature.

Brez prepričevanj, glasovanj ali sklepov
Kavtičnik je poudaril tudi, da na ponedeljkovem pogovoru ni bilo nobenih prepričevanj, glasovanja ali sklepov. Svoje osebno mnenje o dogajanju bo poslanec podal na kongresu, zato tudi ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bi morebitna kandidatura Jankovića koristila stranki. "Če bi se še pred kongresom izrekli, ta ne bi bil potreben," je dodal.

Boj do srede opolnoči?
Izvršni odbor Pozitivne Slovenije bo v četrtek določil listo kandidatov za predsednika stranke, potem ko bo prevzel pošto s soglasji vseh evidentiranih kandidatov.

"Rok za oddajo soglasja h kandidaturi za predsednika stranke se bo iztekel jutri ob polnoči. Predvidoma v četrtek bomo na listo uvrstili vse, ki so bili pravočasno evidentirani in ki so pravočasno posredovali soglasje. Določili bomo tudi način izvedbe glasovanja in druge pripravljalne naloge za kongres," je za MMC napovedal vodja odnosov z javnostmi poslanske skupine Pozitivne Slovenije (PS) Slavko Gegič.

Javno soglasje dala le Alenka Bratušek
Do zdaj je evidentiranih 12 kandidatov za predsednika največje vladajoče stranke, a je za zdaj le predsednica vlade Alenka Bratušek javno priznala, da je dala soglasje h kandidaturi. Ker se preostali kandidati javno sami niso razkrili, te pravice do četrtka nima niti izvršni odbor, pojasnjuje Gegič in dodaja, da bo javnost za vse kandidate, ki so dali soglasja, izvedela v četrtek.

Med kandidati tudi Janković
Med evidentiranimi kandidati je tudi ljubljanski župan Zoran Janković, prvi predsednik PS-ja, ki je moral po obremenjujočem poročilu Komisije za boj proti korupcijo funkcijo zamrzniti oziroma odstopiti z mesta predsednika. Začasna predsednica stranke pa je postala Alenka Bratušek. Po naših neuradnih informacijah je prav Janković določil Bratuškovo.
Z danes na jutri
Svojo odločitev, ali se bo znova potegoval za mesto predsednika PS-ja, naj bi ljubljanski župan Zoran Janković najprej napovedal za torek opoldne, a so iz mestne občine Ljubljana v torek zjutraj sporočili, da je njegova tiskovna konferenca prestavljena na sredo.
Soglasje šele na kongresu ni mogoče
Ljubljanski župan je sicer na eni izmed prejšnjih tiskovnih konferenc dejal, da se bo glede kandidature odločil do kongresa 19. oktobra, čeprav po 2. oktobru kandidatur ni več mogoče vlagati. "Kongres je najvišji organ vsake stranke. Kongres lahko dovoli ali pa ne dovoli, kar koli," je menil.

"Po sedanjem statutu na kongresu ni mogoče spreminjati liste kandidatov," odgovarja Slavko Gegič iz poslanske skupine PS-ja.

Več o zakulisju boja za mesto predsednika Pozitivne Slovenije v prispevku v TV Dnevniku:

V PS-ju vse bolj vroče
PS: bo Janković kandidiral ali ne?
V PS-ju vse bolj vroče
PS: bo Janković kandidiral ali ne?