PS je predlagala novelo zakona o državnem holdingu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
PS je predlagala novelo zakona o državnem holdingu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Največja opozicijska stranka Pozitivna Slovenija kot vodilo novele navaja večjo preglednost in zaupanje javnosti v delovanje holdinga. Z novim zakonom naj bi se zagotovila večja preglednost in zaupanje javnosti v ustrezno upravljanje državnih in drugih naložb Slovenskega državnega holdinga.

Ena izmed predlaganih rešitev je zagotavljanje dostopa do informacij javnega značaja, saj naj bi bili holding in njegove odvisne družbe zavezanci v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja in bi morali vsakomur omogočati prost dostop ter ponovno uporabo teh informacij.

Večji nadzor iz opozicijskih vrst
Druga predlagana novost je sprememba seznama predlagateljev nadzornikov holdinga. Ta bo štel devet članov, po uveljavljenem zakonu pa štiri kandidate predlaga vlada, pri čemer enega na predlog Ekonomsko-socialnega sveta, štiri poslanske skupine in enega komisija za nadzor javnih financ, ki je pod nadzorom opozicije.

PS zdaj predlaga, da bi vlada predlagala tri nadzornike, v okviru štirih predlogov poslanskih skupin bi dva odpadla na koalicijo in dva na opozicijo, komisija za nadzor javnih financ bi še naprej predlagala enega nadzornika, poseben predlagatelj enega nadzornika pa bi bil tudi Ekonomsko-socialni svet.

Največja opozicijska stranka tudi predlaga, da bi revizijo poslovanja holdinga in njegovih odvisnih družb izvajalo Računsko sodišče, to pa bi svoje poročilo predložilo DZ-ju. To določilo pa ne bi veljalo za tiste odvisne družbe, ki ne sodijo pod revizijsko pristojnost Računskega sodišča.