Drago Štoka je priznanje prejel za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji. Foto: BoBo
Drago Štoka je priznanje prejel za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji. Foto: BoBo

Štoka si je priznanje prislužil, ker je bil prepričan in nesebičen zagovornik demokracije in političnega pluralizma. "Neprenehoma se je bojeval za pravice slovenske narodne skupnosti v Italiji in si prizadeval za avtonomno politično nastopanje, ki presega ideološke razlike," še piše v obrazložitvi.

Simpozij, ki ga organizirata Inštitut dr. Jožeta Pučnika in Wilfried Martens Center za evropske študije, je bil sicer namenjen 25. obletnici slovenske osamosvojitve. Na simpoziju sta spregovorila tudi prvak SDS-a Janez Janša in poveljnik 1. specialne brigade Moris v času vojne za Slovenijo Tone Krkovič, ki sta opozorila na veliko vlogo Pučnika pri osamosvojitvi Slovenije.

Janša je Pučnikove besede "Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo" ocenil za ključne za tisto obdobje, Pučnika pa je opisal kot človeka, "ki je držal hrbtenico", čeprav se to danes poskuša poriniti iz narodovega spomina. Spomladi 1990 je tudi kandidiral za predsednika predsedstva Slovenije in za las izgubil. Janša je prepričan, da volilni rezultat v resnici ni bil takšen in da je Pučnik prejel več glasov, kot se mu jih je dejansko pripisalo.

Krkovič je Pučnika med drugim označil za človeka krščanskega etosa, kot usodni tandem slovenske osamosvojitve pa je navedel Janšo in Igorja Bavčarja. Slednji je bil prav tako vabljen na današnjo razpravo, a se je zaradi drugih obveznosti ni mogel udeležiti, je pojasnila predsednica sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika Andreja Valič Zver.