Računsko sodišče je glede poslovanja v letu 2011 izreklo pet negativnih mnenj, tudi KPK-ju, več sodišč pa je prejelo mnenje s pridržkom. Foto: BoBo
Računsko sodišče je glede poslovanja v letu 2011 izreklo pet negativnih mnenj, tudi KPK-ju, več sodišč pa je prejelo mnenje s pridržkom. Foto: BoBo
KPK je po mnenju računskega sodišča v letu 2011 posloval v pomembnem neskladju s predpisi in usmeritvami. Foto: BoBo

Računsko sodišče je v reviziji pravilnosti poslovanja 14 nevladnih in pravosodnih proračunskih uporabnikov v letu 2011 izreklo pet negativnih mnenj in devet mnenj s pridržki.

KPK je nekatere razloge za kritiko že odpravil
Računsko sodišče v primeru KPK-ja izpostavlja, da komisija ni spoštovala enakopravne dostopnosti delovnih mest. Kot je ugotovilo sodišče, je komisija v objavi prostega delovnega mesta koordinator analitike in informacijske varnosti kot pogoj navedla dve od treh alternativno določenih vrst izobrazbe, ki jih je za to delovno mesto v smislu 87. člena zakona o javnih uslužbencih treba šteti za enakovredne.

Ker je iz izbirnega postopka neutemeljeno izločila kandidate z visoko strokovno izobrazbo s specializacijo oziroma magisterijem, je po ugotovitvah sodišča kršila načelo enakopravne dostopnosti delovnih mest. V KPK-ju so pojasnili, da bi kandidate, ki imajo enakovredno stopnjo izobrazbe, kot je bila navedena v objavi javnega natečaja, obravnavala enakopravno z ostalimi kandidati, je razvidno iz revizijskega poročila sodišča.

Računsko sodišče je poleg tega ugotovilo, da delež za odpravo plačnih nesorazmerij odpravljala v nepravilni višini in ker ni upoštevala napredovanj javne uslužbenke na prejšnjem delovnem mestu. Kot je razvidno iz poročila, je komisija medtem nepravilnosti že uredila.

Po mnenju računskega sodišča je KPK storil kršitve tudi pri sklepanju pogodb civilnega prava z dvema izvajalcema za opravljanje dela, saj so imele pogodbe elemente delovnega razmerja. Komisija je pojasnila, da je s sklenitvijo podjemnih pogodb reševala problematiko izjemnega pomanjkanja kadrov in da je prakso sklepanja podjemnih pogodb prekinila v letu 2012.

Poleg tega KPK preureditve poslovnih prostorov ni ustrezno načrtovala. Zaradi vseh ugotovljenih nepravilnosti je protikorupcijska komisija po mnenju računskega sodišča poslovala v pomembnem neskladju s predpisi in usmeritvami.

AUKN leta 2011 v neskladju z devetimi predpisi
Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), katere pravna naslednica je Slovenska odškodninska družba, je v letu 2011 poslovala v neskladju z devetimi predpisi. Agencija med drugim ni spoštovala načela namenske rabe proračunskih sredstev, ni spoštovala načela učinkovitosti in gospodarnosti in ni zahtevala povračila škode.

Sodišče je ugotovilo tudi več neskladij z uredbo o uporabi službenih avtomobilov v organih državne uprave, ker sta člana uprave uporabljala službena vozila brez potnih nalogov in ker nista oddajala potrdil o nakupu goriva za službene avtomobile in ker agencija ni vodila evidence o tehničnih pregledih in mesečnih poročil o porabi goriva.

Ob KPK-ju in AUKN-ju je računsko sodišče negativno mnenje izdalo še državni volilni komisiji, Slovenski akademiji za znanost in umetnost (Sazu) in nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu.

Mnenje s pridržkom je sodišče izreklo institucijama varuha človekovih pravic in informacijskega pooblaščenca, ustavnemu sodišču, državni revizijski komisiji za revizijo postopkov oddaje javnih naročil, državnemu pravobranilstvu, delovnim sodiščem v Celju, Kopru in Mariboru ter delovnemu in socialnemu sodišču v Ljubljani.

Neskladja z več zakoni in uredbami
V reviziji pravilnosti poslovanja nevladnih in pravosodnih proračunskih uporabnikov v letu 2011 je računsko sodišče ugotovilo pogostejša neskladja z več predpisi, med drugim z zakoni o delovnih razmerjih, javnih uslužbencih, javnih financah ter javnih naročilih in javnem naročanju.

Sodišče je prav tako ugotovilo več neskladij z zakoni o izvrševanju državnih proračunov za več let, z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije in zakonoma o brezplačni pravni pomoči ter o sodiščih. Ugotovilo je tudi neskladja z nekaj uredbami in pravilniki ter s kolektivno pogodbo za javni sektor.

Priporočila za izboljšanje poslovanja
Nevladnim in pravosodnim proračunskim uporabnikom je računsko sodišče podalo priporočila za izboljšanje poslovanja, deset od obravnavanih proračunskih uporabnikov pa v reviziji ni odpravilo vseh nepravilnosti, zato je računsko sodišče od njih zahtevalo predložitev odzivnih poročil.

Ta poročila bodo morali predložiti varuh človekovih pravic, nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu, ustavno sodišče, KPK, Slovenska odškodninska družba kot pravna naslednica AUKN-ja, Sazu, državno pravobranilstvo ter omenjena sodišča v Celju, Ljubljani in Mariboru.