Prispevka Carlove sta ji prinesla nagrado DNS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Prispevka Carlove sta ji prinesla nagrado DNS-ja. Foto: MMC RTV SLO
RTV-jeva novinarka prejela nagrado DNS-ja


V svojem prispevku je Carlova razkrila, da je na parceli, kjer bi lahko bilo zgrajena le sušilnica sadja in pomožni objekt, vidni predstavnik SDS-a, brat nekdanjega predsednika republike in nekdanji direktor Elesa Vitoslav Türk zgradil razkošno vilo. V drugem prispevku, ki ji je pomagal prislužiti nagrado, pa je razkrila, kako slovenski prodajalci sadja na koprski tržnici kot bio in ekološke pridelke prodajajo navadno zelenjavo z bližnje tržaške tržnice.
Poleg Carlove so nagrado za izjemne dosežke prejeli še novinarji Večerove Mariborske kronike, ki so pri svojem delu dregnili v mogočno Kanglerjevo hobotnico in kljub javnim grožnjam pri poročanju o zlorabah oblasti niso popustili niti za milimeter, ter novinar Dela Branko Soban za serijo intervjujev.

Nagrado za življenjsko delo je prejel nekdanji voditelj Dnevnika Televizije Slovenije in dolgoletni Delov dopisnik iz Rima Tone Hočevar. Debitanti leta so tokrat trije, novinar notranjepolitične redakcije Dela Anže Božič, Večerov kulturni in športni novinar Jaša Lorenčič ter novinar poslovne redakcije Dnevnika Tomaž Modic.

Posebno pohvalo porota nagrade čuvaj/watchdog izreka tudi projektu časopisa Delo Revolt in alternative.

Nagrajeni tudi fotografi
Nagrada za izjemni dosežek na področju novinarske fotografije gre letos v roke fotoreporterju Dnevnika Jaki Gasarju. Prislužil si jo je z ujetim trenutkom med poplavami, ko starejši moški rešuje mačka.
Fotografska porota nagrade čuvaj/watchdog je namenila tudi posebno pohvalo Mateju Povšetu za fotografijo policista s protestov in Vorancu Voglu, prav tako za delo z vseslovenskih ljudskih vstaj. Za odlično fotoreportersko delo v izrednih razmerah posebej izpostavlja Tadeja Regenta za delo v poplavah.

Počaščena sem, da ste mi podelili nagrado, toliko bolj, ker prihaja od novinarskih kolegov; ceha, ki je do sebe kritičen in neusmiljen, na žalost tudi sprt; med kolegi, kjer gre pohvala težko iz ust, ko pa pride, je tehtna in iskrena ... Pri mojem delu je edino, kar me vodi, resnica, pa naj to zveni še tako izrabljeno. Nisem pa jaz tista, ki resnico predstavljam, ampak jo ljudem samo pomagam najti, in to s tem, da moja zgodba ni samo črna ali bela, ampak v barvah; odtenek pa si izberejo gledalci ali bralci sami. Nikoli, ampak resnično nikoli, nisem zadovoljna s prvim odgovorom; lahko da se na koncu izkaže, da je pravi, ampak največkrat ni tako. Običajno pride na dan, da služi le temu, da prikrije resnična dejstva. Žalosti me, da so ti odgovori izrečeni tako samozavestno in zavajajoče - izkušnje tistih, ki so dolžni polagati račune, so očitno take, da je večina novinarjev z njimi zadovoljna. Ne domišljam si, da sem najboljša, bom pa ponosna na to, če mi bo uspelo dodati svoj kamenček na poti spreminjanja politične kulture pri nas; da skupaj ustvarjamo okolje, ki bo obsodilo izigravanje zakonov, delovanje v nasprotju z družbenimi interesi, izkoriščanje privilegijev in, kar je najhuje, ohranjanje ljudi v nevednosti!
Iz zahvalnega govora Eugenije Carl. Izjave preostalih čuvajev ...
RTV-jeva novinarka prejela nagrado DNS-ja