Šarm el Šejk še vedno velja za varno območje. Foto: EPA
Šarm el Šejk še vedno velja za varno območje. Foto: EPA

Grožnja islamistične militantne skupine Ansar Beit Al Makdis se je po poročanju Reutersa pojavila na zasebnem računu na družbenem omrežju Twitter, ki ga povezujejo z omenjeno skupino. Tam so zapisali, da imajo tuji turisti v Egiptu čas do četrtka, da zapustijo Sinajski polotok, sicer bodo tarče bombnih napadov.

Egiptovski premier Hazem Beblavi je pojasnil, da grožnje jemljejo resno, da islamski uporniki predstavljajo resno grožnjo tujim turistom in da so v zadnjih dneh sprejeli nekaj dodatnih varnostnih ukrepov za turiste v letovišču Šarm el Šejk.

Varen le Šarm el Šejk
Slovensko zunanje ministrstvo v svoji današnji konzularni informaciji odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, med katerimi navaja obmejna območja z Libijo, Sudanom in Izraelom, širši območji mest Kairo in Aleksandrija, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said) ter Sinajski polotok z izjemo širšega turističnega območja Šarm el Šejka.

"Zaradi groženj tujcem in nedavnega terorističnega napada v mestu Taba so egiptovske oblasti okrepile varnostne ukrepe v turistično razvitih območjih ob Rdečem morju (Šarm el Šejk, Dahab, Hurgada ...), kjer so razmere sicer stabilne in varne. Popotnikom odsvetujemo gibanje izven varovanih turističnih središč, še posebej po cestnih povezavah v notranjost Sinajskega polotoka," so še zapisali na zunanjem ministrstvu.

Turistična potovanja v Egipt potekajo nemoteno
V turistični agenciji Kompas pravijo, da kakšnih posebnih informacij v zvezi z grožnjami turistom v Egiptu nimajo oz. da spremljajo in upoštevajo opozorila, ki jih izdaja MZZ. V Agenciji Palma prav tako spremljajo opozorila zunanjega ministrstva, hkrati pa pridobivajo tudi informacije njihovih partnerjev v Egiptu in stanje v najbolj priljubljenih letoviščih, kot sta Hurgada in Šarm el Šejk, je trenutno povsem običajna. Prav tako vsa potovanje potekajo po predvidenih načrtih.

V agenciji Relax pravijo, da sami trenutno nimajo nobenih turistov v Egiptu oz. jih bodo tja odpeljali šele v prihodnjih mesecih. Po podatkih, ki jih imajo od nemških in avstrijskih tour operaterjev, pa ni nobenih sprememb glede potovanj v egiptovska letovišča.