Predsednik je poudaril tudi pomen spomina, ki ga gojijo nekdanje interniranke Foto: ZZB NOB/Aleš Nanut
Predsednik je poudaril tudi pomen spomina, ki ga gojijo nekdanje interniranke Foto: ZZB NOB/Aleš Nanut
Tradicionalno srečanje nekdanjih internirancev

Predsednik republike Danilo Türk je v Portorožu obiskal 18. vseslovensko srečanje bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov, ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov ter njihovih svojcev in prijateljev, ki ga prireja Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja - Taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz, kjer je posvaril tudi pred površnim govorjenjem o totalitarizmih, saj to lahko tudi zavaja.

"Vselej moramo dobro razumeti korenine zla, časovna zaporedja, vzročne zveze in vse to znati pošteno pojasniti. Samo tako bomo gojili zgodovinsko resnico," je prepričan Türk, ki je tudi poudaril, da je v naši državi pomembno, da zgodovinski spomin gojimo s potrebno skrbnostjo, "zlasti pa z velikim občutkom poštenosti in odgovornosti do resnice".

Več deset tisoč Slovencev v taborišča
Predsednik je poudaril tudi pomen spomina, ki ga gojijo nekdanje interniranke: "Zlo je naposled vedno premagano in vedno pride do zmage dobrega, tako je bilo tudi v 20. stoletju, tem najbolj nasilnem, dolgem stoletju," je pojasnil ter dodal, da množična udeležba na portoroški proslavi kaže, kako smo v Sloveniji privrženi gojenju tega spomina.

Navsezadnje so v drugi svetovni vojni 63.000 Slovenk in Slovencev odpeljali v taborišča, to pa je po njegovem mnenju pustilo globok spomin v naši kolektivni zavesti "za danes in za prihodnost".

Bossman proti potvarjanju zgodovine
Zbrane je pozdravil tudi piranski župan Peter Bossman, ki je poudaril, da ne smemo dovoliti, da bi kdor koli s potvarjanjem zgodovine razvrednotil trpljenje internirank in internirancev.

Na proslavi, ki sta se je udeležili tudi evropski poslanki Mojca Kleva in Tanja Fajon, sta sodelovala partizanski pevski zbor Pinka Tomažiča iz Trsta in orkester Slovenske vojske, zgodovinarka Nevenka Troha pa je predstavila knjigo Carla Spartaca Capogreca o fašističnih taboriščih in ob tem ugotovila, da se je italijanska zgodovinska stroka v zadnjih letih vendarle lotila tudi te problematike.

Tradicionalno srečanje nekdanjih internirancev