Predlog za veto na zakon o izvrševanju proračuna so podali predstavniki lokalnih skupnosti v državnem svetu. Foto: BoBo
Predlog za veto na zakon o izvrševanju proračuna so podali predstavniki lokalnih skupnosti v državnem svetu. Foto: BoBo
false
Mramorju je žal, da so se župani odločili proti zakonu. Foto: BoBo

DZ je v torek namreč soglasno podprl sindikalni predlog spremembe definicije minimalne plače, s katerim so se iz nje izvzeli dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo.

Vodja skupine delodajalcev Milan Lukić je opozoril, da sprejeta rešitev ni toliko dobra, kot je všečna in ponovil, da največji "dobitnik ne bodo delavci, temveč državni proračun". Zakon naj bi imel po njihovem mnenju izrazito negativne posledice za gospodarstvo.

Med drugim bodo imeli delodajalci dodatne stroške zaradi obračuna plač, povečani stroški dela pa bodo lahko vodili do zmanjšanja števila zaposlenih. Ob tem je znova zagrozil, da bodo delodajalci izstopili iz pogajanj o socialnem sporazumu.

Razlago delodajalcev pa je zavrnila izvršna sekretarka za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andreja Poje, ki je poudarila, da se s tem ukrepom po 20 letih zgolj odpravlja krivična, neenaka obravnava prejemnikov minimalne plače, ki opravljajo svoje delo v neugodnem delovnem času.

O financiranju občin poslanci še enkrat
So pa državni svetniki sprejeli veto na zakon o izvrševanju državnega proračuna, ker po njihovem mnenju ne zagotavlja primernega financiranja občin. Težava je bila v prenizki povprečnini.
Po besedah vodje interesne skupine Milana Ozimiča v zakonu določena višina povprečnine ne zadošča za izvajanje nalog, ki jih občinam nalaga zakonodaja. Zakon povprečnino določa v znesku 522 evrov na prebivalca, medtem ko so v združenjih občin vztrajali, da bi jo morali določiti pri 536 evrih.

Kot nesprejemljivo so predlagatelji veta označili tudi zmanjšanje vsote denarja za sofinanciranje naložb in člen, po katerem občinam prihodki iz dohodnine pripadajo le do višine primerne porabe.

Finančni minister Dušan Mramor pa veto obžaluje, saj da so se župani odločili zavrniti zadnji vladni predlog, po katerem bi povprečnina znašala 525 evrov, s čimer bi letos za financiranje primerne porabe dobili več kot lani. Dodal je, da imajo občine še manevrskega prostora za znižanje izdatkov, ne da bi ogrozile izvajanje servisov za občane. Financiranje občin, kot je bilo zasnovano v letih debelih krav, danes ni mogoče, je še poudaril minister.