Policisti zbirajo podpise za referendum o intervencijskih ukrepih, ali se bodo pridružili tudi pobudi za referendum o varčevalnih ukrepih, pa še ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Policisti zbirajo podpise za referendum o intervencijskih ukrepih, ali se bodo pridružili tudi pobudi za referendum o varčevalnih ukrepih, pa še ni znano. Foto: MMC RTV SLO

V gibanju zavračajo varčevalne ukrepe, zapisane v zakonu o uravnoteženju javnih financ, ker so nepravični, nedemokratični in protisocialni. V četrtek so skušali pred DZ-jem poslancem preprečiti sprejetje tega zakona, zdaj pa na spletni strani pozivajo vse, ki zavračajo "krajo skupne prihodnosti", da se povežejo in zgradijo konkretne oblike solidarnosti.

Sindikat vojakov napoveduje ustavno presojo
Z zakonom o uravnoteženju javnih financ, v katerem je zapisano tudi zniževanje plač, regresa in potnih stroškov javnim uslužbencem, se prav tako ne strinja nekaj sindikatov javnega sektorja. Šest jih namreč ni podpisalo sporazuma z vlado, še vedno stavkajo v obeh policijskih sindikatih. Ni pa noben izmed njih potrdil, da sodeluje pri zbiranju podpisov za referendumsko pobudo. So pa v Sindikatu ministrstva za obrambo napovedali pobudo za ustavno presojo omenjenega zakona.

Zahteva za daljši rok za zbiranje podpisov
Pobudo za razpis referenduma, ki ga je DZ sprejel v petek, pripravljata tudi Gvido Novak in skupina volivcev. Kot je sporočil Novak, so predsedniku parlamenta Gregorju Virantu posredovali zahtevo za podaljšanje roka za vložitev pobude s podpisi podpore za razpis zakonodajnega referenduma, saj na spletni strani DZ-ja še vedno ni objavljeno besedilo zakona in tako ni dostopno volivkam in volivcem, ki naj bi v roku sedmih dni vložili pobudo. V DZ-ju pa odgovarjajo, da je zakon javno dostopen od 11. maja, ko je bil poslan državnemu svetu.