Matej Tašner Vatovec poudarja, da novela ne bo nikomur odvzela nobene pravice, temveč jih bo le podelila širši družbi. Foto: BoBo
Matej Tašner Vatovec poudarja, da novela ne bo nikomur odvzela nobene pravice, temveč jih bo le podelila širši družbi. Foto: BoBo

Glede očitkov, da novela, o kateri bodo volivci odločali na referendumu, s spremembo definicije zakonske zveze ukinja moža in ženo, ker zakonsko zvezo opredeljuje kot življenjsko skupnost dveh oseb, poslanec T. Vatovec poudarja, da se v zvezi s tem ne bo nič spremenilo. "Kot poročen moški bom še vedno mož za svojo ženo in tudi moja žena bo še vedno moja žena," je poudaril in pojasnil, da bodo vse vrednote, s katerimi ljudje trenutno živijo, ostale takšne, kot so.

V nasprotju z mnenjem nekaterih, da bi lahko položaj istospolnih parov uredili v drugem zakonu in ne bi spreminjali definicije zakonske zakonske zveze, je T. Vatovec prepričan, da bi takšna ureditev predpostavila obstoj prvorazrednih in drugorazrednih državljanov.

Pri tem je pojasnil, da ne gre samo za poroko, temveč vrsto drugih pravic, ki izvirajo iz zakonske zveze in ki so z njo pogojene v več kot 70 področnih zakonih.

Ne gre za dobre starše, temveč kako dobro bo funkcija opravljena
Med najspornejšimi za nasprotnike novele je možnost istospolnih parov, da posvojijo otroke. Po besedah T. Vatovca tu ne gre predvsem za vprašanje dobrega očeta ali matere, kot poudarjajo nasprotniki novele, temveč za funkcijo, ki naj bi jo družina imela.

"Otroci, ki živijo v istospolnih družinah, v Sloveniji že obstajajo, to ni neka eksotika, ki se bo zgodila na podlagi zakona, ampak je neko realno družbeno dejstvo, ki ga moramo kot zakonodajalci tudi upoštevati," je poudaril. Takšni otroci so sicer tako kot tudi nekateri drugi lahko šikanirani, do več diskriminacij pa po njegovih besedah prihaja tudi zato, ker je takšna oblika družine zdaj razumljena kot manjvredna.

Če bo novela na referendumu zavrnjena, se bo po besedah T. Vatovca nadaljevala pot diskriminatorne družbe. Treba bo vztrajati in do bolj strpne družbe priti tudi na kakšen drug način, je poudaril.