Odgovorna oseba se izpiše iz poslovnega subjekta in se s tem znebi odgovornosti za plačevanje plač. Foto:
Odgovorna oseba se izpiše iz poslovnega subjekta in se s tem znebi odgovornosti za plačevanje plač. Foto:

Osnovna pravica delavca, ki dela, je plačilo za delo. Toda številni delodajalci tega še vedno ne spoštujejo. Delovna inšpekcija ugotavlja, da se je število prijavljenih kršitev na področju nadzora delovnih razmerij lani v primerjavi z letom prej povečalo za več kot polovico. Največ kršitev je še vedno pri neizplačilih plač.

Izčrpavanje s posojilnimi pogodbami
To je pogosto povezano z veriženjem podjetij. Posamezniki v podjetje vložijo osnovni kapital, že isti dan iz podjetja s posojilno pogodbo počrpajo ta denar, odprejo novo podjetje in v mesecu dni so lastniki več desetih različnih podjetij.

"Med posameznimi delodajalci smo našli tudi tiste, ki imajo odprtih 100 firm, a za nobeno ne vejo, kaj se počne," je povedala glavna inšpektorica za delo Nataša Trček.

Lastništvo družbe goljufi običajno prepišejo na brezposelne osebe brez premoženja. Odgovornosti ne prevzema nihče.

"Čeprav imamo e-sistem poizvedb, imamo Ajpes in tako naprej, se lahko pri nas vsak kot odgovorna oseba izpiše. In potem pač odgovorne osebe ni. Kdo bo potem plačeval," se je vprašala inšpektorica.

Na stotine subjektov na enem naslovu
Poleg tega inšpektorji zaradi zamudnosti in neuspešnosti pišejo vedno manj kazenskih ovadb. Opažajo tudi, da se vedno več podjetij seli v Ljubljano na točno določen naslov. Inšpektorica je izpostavila Kotnikovo 5 v prestolnici ter nekatere stanovanjske bloke, v katerih ima sedež na stotine poslovnih subjektov.

Da je vse skupaj še bolj ironično: na Kotnikovi 5 je tudi sedež ministrstva za gospodarstvo.