Podpisa za zdaj ne bo. Foto: BoBo
Podpisa za zdaj ne bo. Foto: BoBo

Janez Janša je na srečanju s Hermanom Van Rompuyem izjavil, da rezervnega scenarija, če policisti izpeljejo referendumsko pobudo, ne potrebujejo. Varčevanje je uravnoteženo, pravično in uživa podporo javnosti, zato bo sprejet, je prepričan. Časi, ko smo mislili, da ni treba storiti ničesar, so minili, je opomnil.

Minister Andrej Vizjak je nad zapletom pri podpisu sporazuma med obema policijskima sindikatoma in vlado presenečen in policiste poziva "k razumu". Foto: BoBo
Policijski

Petrovič je v izjavi za javnost pojasnil, da je svet sindikata odločil, da ne bo podprl sporazuma, ki je bil dogovorjen z vlado med pogajanji prejšnji teden. Razlog za takšno odločitev je po njegovih besedah v tem, da so preverili podporo vsebini sporazuma pri članstvu in odziv je bil, tako Petrovič, bolj ali manj enoten. "Takega sporazuma sindikat v njihovem imenu ne sme podpisati. Mi temu samo sledimo," je izpostavil.

"Naše članstvo ni zadovoljno s tem, kar je napisano, ne želim špekulirati, kako in zakaj, vendar pa je temeljni razlog v tem, da je članstvo precej nezaupljivo do obljub in podpisov vlade, saj ta ne izvršuje svojih zavez," je v pogovoru za Prvi dnevnik naše televizije dejal Petrovič in dodal, da so člani priča "vedno novim izgovorom".

Celoten pogovoru z Zoranom Petrovičem si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.

Zato je, tako je pojasnil, članstvo prek regionalnih predstavnikov jasno in glasno povedalo, da sporazuma ne podpira. Sam sicer meni, da sporazum predstavlja precejšen napredek, "ki ga ne gre zanemariti", vendar mora vodstvo slediti zahtevam svojega članstva.

Ob tem je vodja manjšega izmed obeh policijskih sindikatov zavrnil očitke, da gre za politično odločitev: "V našem sindikatu ni nobenega političnega delovanja." Spomnil je, da so se pred dnevi pojavljale tudi trditve, da članstvo potez sindikata ne podpira. Po njegovem mnenju stališče članstva do sporazuma te trditve jasno demantira.
Uroševič: Umik je v Petrovičevih rokah
Vodja Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je za MMC povedal, da o podpisu sporazuma še niso govorili. Iz korespondence s članstvom pa je razvidno, da sporazuma ne podpirajo, je dodal, o tem pa bodo odločali najvišji organi sindikata prihodnji teden.
Opozoril pa je, da umik referendumske pobude ni odvisen od njihovega sindikata, saj jo je vložil SPS in ta jo mora tudi umakniti. Če bo SPS podprl sporazum in umaknil pobudo, pa bodo tudi oni opravili glasovanje o sporazumu, je še dejal Uroševič.

Sindikati občinskih redarjev Slovenije, carinikov, gasilcev, vojakov in pravosodnih policistov so vladi postavili zahtevo po ločenih pogajanjih na sestanku sindikatov javnega sektorja z vladno pogajalsko skupino Lidije Apohal Vučkovič.
Menijo sicer da so policisti "krasno izpeljali stvar" in jim čestitajo, vendar ostale pooblaščene uradne osebe ne morejo za njimi zaostajati, temveč morajo vzporedno z njimi, je novinarjem pojasnila predsednica sindikata občinskih redarjev Slovenije Kramarjeva. Po njenih besedah so se policisti ločili od pogajanj, ker "smo mi domnevali, da je res potrebno varčevanje in da bo to veljalo za vse".

Vlada je za zdaj "tiho in posluša", je še povedala. Sedaj je že jasno, da Sindikat policistov Slovenije ne bo podpisal sicer že parafiranega sporazuma z vlado. Na vprašanje, kaj lahko potem še storijo druge pooblaščene uradne osebe, pa Sonja Kramar odgovarja, da se policistom lahko priključijo in so tudi povedali, da bodo začeli zbirati podpise za referendum.

Vizjak poziva k razumu
Poročali smo že, da zaradi zapletov v četrtek ni bilo umika referendumske pobude, zato je predsednik parlamenta Gregor Virant razpisal začetek zbiranja podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Minister Andrej Vizjak je nad zapletom pri podpisu sporazumu med obema policijskima sindikatoma in vlado presenečen in policiste poziva "k razumu".

"To me je presenetilo, tudi zato, ker sta oba policijska sindikata pred začetkom pogajanj izjavila, da imata vsa pooblastila za podpis sporazuma. Po pogajanjih se je izkazalo, da to ni tako. Težko se je pogajati, če tisti, ki se na drugi strani pogaja, nima opore v tistih, ki jih zastopa," je dejal minister za delo, družino in socialne zadeve.

Po njegovih besedah se sicer zdaj postavlja resno vprašanje, ali bo Slovenija "talec zdaj enega jutri drugega sindikata in se bomo zapletali iz referenduma v referendum". "Če bomo privolili v to logiko, je to začetek konca te države," je posvaril.

Zbiranje podpisov bo trajalo od 25. maja do 28. junija
Medtem pa že teče rok za zbiranje podpisov za referendum, ki bo trajal do 28. junija. Še vedno sicer obstaja možnost, da policisti referendumsko pobudo umaknejo, če se bodo odločili za podpis sporazuma z vlado. "Je pa res, da vsak dan, ko se zbirajo podpisi, otežuje umik," je dejal predsednik DZ-ja Virant.

Sporazum zapisan v 25 točkah
Predlog sporazuma, ki ga je vlada že potrdila, sicer obsega 25 točk. Med drugim so se dogovorili o izplačilih za delovno uspešnost, novi sistemizaciji delovnih mest, pa tudi o pogodbah o sindikalnem delu.

Če bodo policisti vztrajali pri zahtevi za referendum, bo koalicija po napovedih na ustavno sodišče vložila zahtevo za ustavno presojo referendumske pobude.

Štrukelj reakcij nekaterih sindikalistov ne razume
Po mnenju vodje Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja ni razlogov za kakršno koli zaostrovanje, saj sta policijska sindikata "rešila pomemben del težav, ki so se vlekle leta in leta". Za te težave je po Štrukljevem prepričanju odgovorna vlada in tako je na njej, "da razreši konflikt" glede referenduma o varčevalnem zakonu.

Predloga sporazuma vlade in obeh policijskih sindikatov Štrukelj sicer formalno ne pozna, kolikor pa je z njim seznanjen, po njegovi oceni ne posega v splošne interese zaposlenih v javnem sektorju. Zato po njegovem mnenju tudi ni razloga, da bi se zaradi tega razburjali.

Če pa bodo policisti kar koli dodatnega dosegli od tega, kar je navedeno v stavkovnem sporazumu vlade in reprezentativnih sindikatov, "jim bomo rekli hvala lepa, dobro ste se borili in bomo tudi mi uveljavili zadeve, ki ste jih vi dosegli". Zato reakcij nekaterih sindikalistov ob sporazumu vlade s sindikati ne razume.

Janez Janša je na srečanju s Hermanom Van Rompuyem izjavil, da rezervnega scenarija, če policisti izpeljejo referendumsko pobudo, ne potrebujejo. Varčevanje je uravnoteženo, pravično in uživa podporo javnosti, zato bo sprejet, je prepričan. Časi, ko smo mislili, da ni treba storiti ničesar, so minili, je opomnil.

Policijski