RTV-prispevek bo gospodinjstvom letno prinesel 15 evrov prihranka, pravi Filli. Foto: MMC RTV SLO
RTV-prispevek bo gospodinjstvom letno prinesel 15 evrov prihranka, pravi Filli. Foto: MMC RTV SLO
Vlada niža RTV-prispevek

Minister za izobraževanje Žiga Turk je na spletnem omrežju Twitter zapisal, da se s tem zategovanje pasu v javnem sektorju širi tudi na Radiotelevizijo Slovenija, prihranek pa ostane gospodinjstvom.

Na zapisano se je - prav tako na Twitterju – že odzval tudi generalni direktor RTV-ja Marko Filli. "Petnajst evrov letno za gospodinjstvo, izjemen prihranek! RTV pa bo ukinil veliko programa ..." je objavil.

"Izjemen udarec delovanju RTV Slovenija"
V vodstvu RTV Slovenija so nad odločitvijo izrazili presenečenje in dodali, da bo to pomenilo 9,2-milijonski izpad prihodkov. Gre za "izjemen udarec delovanju javnega zavoda, saj bo pomenilo zelo radikalno krčenje celotne programske ponudbe in tudi drugih dejavnosti," so navedli. Kakšno bo to krčenje, je trenutno težko oceniti, saj je za to potrebna natančnejša analiza.

Obenem pa so poudarili, da takšnega izpada prihodkov ne morejo nadomestiti le z racionalizacijo, zato tudi ne bo mogoče izvajati javne službe v obsegu, ki ga nalaga zakon. Preseneča jih tudi način komuniciranja, saj jim ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ni odgovorilo na dopise, ki so jih posredovali na temo določitve RTV-prispevka.

Pozitivna Slovenija: Gre za ceneni populizem
V Pozitivni Sloveniji menijo, da gre pri nižanju prispevka za ceneni populizem. Po njihovem mnenju ima namera povsem drugačne cilje, in sicer da se s finančnim pritiskom pokori javna televizija in oslabi oz. delno onemogoči njeno delo. Nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca pa meni, da je ta odločitev "politično ubijanje RTVS".

Vlada niža RTV-prispevek