Slovenija
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.1 od 8 glasov Ocenite to novico!
false
Programski svet poziva premierja, naj vlada umakne predlog medijske strategije. Foto: RTV SLO

Dodaj v

RTV Slovenija hoče umik medijske strategije

Programski svet opozarja na slabe rešitve
20. marec 2017 ob 19:51
Ljubljana - STA

Programski svet Radiotelevizije Slovenija ostaja nezadovoljen z rešitvami, ki jih v zvezi z javnim zavodom prinaša predlog medijske strategije, in poziva k umiku predloga.

V sprejetem sklepu so svetniki rešitve v delu strategije, ki se nanaša na RTV SLO, ocenili "kot ne dovolj premišljene, saj zavoda ne bodo vodile proti zagotavljanju boljšega in bolj demokratičnega procesa vodenja na eni strani in na drugi strani ne bodo privedle do razvoja zavoda v smislu dvigovanja kakovosti in raznolikosti programov".

Svetniki so zato na državni zbor, predsednika vlade Mira Cerarja in ministrstvo za kulturo naslovili pričakovanje, da predlagane rešitve v zvezi z javno RTV-službo ne bodo sprejete. Obenem so izrekli podporo dopisu, ki ga je predsednik programskega sveta Miran Zupanič nedavno poslal predsedniku parlamentarnega odbora za kulturo, poslancu SMC-ja Draganu Matiću.

Zupanič je v dopisu ocenil, da zdajšnji predlog medijske strategije ne prinaša rešitev, ki bi RTV SLO "zagotavljale razvoj v smeri večje programske in finančne avtonomije, krepitve strokovnosti ter dviga ravni zagotavljanja demokratičnih, kulturnih in socialnih potreb uporabnikov njegovih storitev". Po njegovem mnenju bi sprejetje takšnih rešitev prineslo več škode kot koristi.

Nove naloge brez dodatnega denarja
Na ponedeljkovi seji je Zupanič opozoril, da tudi februarska različica strategije temelji na izhodiščih, ki jih je programski svet RTV SLO zavrnil že julija lani. Kot posebej skrb vzbujajoče je izpostavil dejstvo, "da pripravljavci ignorirajo dobronamerne pripombe, ki se nanašajo na očitne pomanjkljivosti tega strateškega dokumenta".

Ključno pomanjkljivost dokumenta Zupanič in tudi drugi svetniki vidijo v tem, da uvaja nove storitve javne RTV-službe brez zagotovljenih dodatnih finančnih virov, "kar neizogibno vodi v zmanjševanje obsega in kakovosti sedanjih storitev". Kritični so tudi do predloga novega koncepta oblikovanja programskega sveta, ki zmanjšuje število članov z 29 na 17.

"Z interesno sestavo sveta se veča verjetnost, da bo uveljavljanje parcialnih interesov imelo prednost pred oblikovanjem in uveljavljanjem skupnih," je opozoril Zupanič. Po njegovih besedah medijska strategija ne konkretizira vseh predlagateljev in tako spodbuja potencialne konflikte pri konstituiranju sveta.

Svetnike je zmotil tudi predlog, ki pristojnost izbora generalnega direktorja RTV SLO prenaša na nadzorni svet zavoda. "S tem se programskemu svetu jemljejo programske pristojnosti, vezane na funkcijo generalnega direktorja," je še poudaril Zupanič.

Strategija predvidoma do konca marca
Javna razprava o pripravi strategije na področju medijev za obdobje 2017–2025 se je začela z objavo prve verzije osnutka strategije 15. junija lani in se nadaljevala z objavo druge verzije 15. novembra. Dokončno besedilo še ni pripravljeno, saj še vedno poteka medresorsko usklajevanje. Zadnji predlog je bil 22. februarja ponovno poslan v pregled resorjem.

Na splošno je druga verzija osnutka strategije v zainteresirani javnosti naletela na več kritik kot pohval. Prevladala je ocena, da je besedilo glede na prvo različico boljše, a še vedno ne dobro. Tudi iz novinarskih organizacij je bilo slišati očitke, da dokument prinaša preveč ohlapne opredelitve, kar bi utegnilo zaplesti prenovo zakonodaje.

Po zadnjih napovedih ministrstva za kulturo bo vlada medijsko strategijo sprejela predvidoma do konca marca.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 20.03.2017 ob 20:50
Umaknite politične nastavljence iz SD in SDS, pa se bo vse samo od sebe uredilo! Vsi s partijskimi izkanicami v žepu m*** ven iz javnega zavoda RTV!
borkov
# 21.03.2017 ob 11:12
Ključno pomanjkljivost dokumenta Zupanič in tudi drugi svetniki vidijo v tem, da uvaja nove storitve javne RTV-službe brez zagotovljenih dodatnih finančnih virov, "kar neizogibno vodi v zmanjševanje obsega in kakovosti sedanjih storitev".

Nič drugega me ni zbodlo kot tole: "kar neizogibno vodi v zmanjševanje obsega in kakovosti sedanjih storitev".
Kakšna kakovost storitev? Ali je lahko še slabše? Sam sem med prvimi, ki podpira ukinitev RTV naročnine. Zakaj moram, ker imam TV sprejemnik plačevat nekaj kar ne želim gledat in ne gledam? To je kratenje mojih ustavnih pravic.
vnk
# 20.03.2017 ob 21:01
Hm, a je res tako težko dati povezave do teh predlog?
Homer.
# 21.03.2017 ob 17:27
@borkov
Še enkrat poleg že stotine napisanih komentarjev:
Ti ne plačuješ nobeno naročnino, ker nič nisi naročil. Plačuješ prispevek, ki je ena oblika davka in je namenjen za javno RTV.
Kot nobenemu davku, se tudi temu ne moreš ogniti z izgovorom, da pač tega ne potrebuješ.
Saj morda kdo drugi opere, gledališča in podobno ne potrebuje, pa ravno tako mora plačevati davke iz katerih se financira kulturna dejavnost. In tudi tam je vseeno če ti to želiš ali ne želiš gledati ali poslušati.

RTV prispevek je tak kot ga poznajo drugje in cena je primerljiva.

Tvoja ustavna pravica, da menjaš program je zagotovljena!
Kazalo