Programski svet je razpravljal na 11. redni seji. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Programski svet je razpravljal na 11. redni seji. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Miha Lampreht in Marko Filli
Miha Lampreht in Marko Filli sta ocenila, da bodo predlagane spremembe pripomogle k boljši vsebini. Foto: BoBo
Ljerka Bizilj
Drugi program TV Slovenija se bo po besedah Biziljeve razvijal v smeri nekakšne televizijske različice Vala 202. Foto: BoBo
Poročilo varuha gledalčevih pravic

.

Če bo predlog vodstva zavoda dobil tudi zeleno luč nadzornikov, bo na Televiziji Slovenija sledila združitev parlamentarnega programa z informativnim programom. Za nacionalni radio pa je predvideno, da se bo enota informativnih in razvojno-eksperimentalnih programov združila z enoto prvega programa v po novem prvi informativni program.

Filli: Spremembe so nujne
Generalni direktor Marko Filli je poudaril, da je sprejetje sprememb statuta nujno, če želi vodstvo zavoda uresničiti načrt, ki ga je predstavilo ob izvolitvi. Po njegovih besedah gre za pomembno odpravo organizacijskih anomalij, spremembe pa bodo omogočile tudi imenovanje odgovornih urednikov s polnim mandatom.

Filli je opozoril, da spremembe pomenijo tudi zametek prihodnjega t. i. news centra, ki bo pod eno streho združil informativne programe televizije, radia in novih tehnologij oz. multimedije. Zanikal je, da bi se za predlogom vodstva skrivali kakršni koli slabi nameni, kot je npr. kadrovska čistka, o kateri nekateri ugibajo. Spremembe tudi naj ne bi bile vzvod za odpuščanje zaposlenih.

Biziljeva: Združitev bo pripomogla h kakovosti
Z združenimi produkcijskimi in kadrovskimi zmogljivostmi informativnega in parlamentarnega programa bo po besedah direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj televizija izpolnila več zahtev, kot so bolj kakovostno pokrivanje dogajanja v državnem zboru in njegovih delovnih telesih, racionalizacija dela in programska obogatitev tretjega televizijskega programa.

Predlog statutarnih sprememb prinaša tudi ustanovitev nove uredniško-producentske enote program plus, ki bo namenjena razvijanju hibridnih televizijskih žanrov, kot je npr. zdajšnji jutranji program, in to predvsem v okviru drugega televizijskega programa. Ta se bo po napovedih Biziljeve spreminjal v smeri nekakšne televizijske različice Vala 202.

Lampreht o preobrazbi generalističnega programa
Miha Lampreht, direktor Radia Slovenija, je dejal, da bodo predlagane spremembe omogočile preobrazbo zdaj "generalističnega" prvega radijskega programa v izrazito informativni celodnevni radijski program. Po njegovih besedah bo prvi program prav z izrazitim informativnim značajem najbolj izstopal na slovenskem radijskem trgu.

Filli je še pojasnil, da zdaj vodji organizacijskih enot televizijska in radijska produkcija imenuje generalni direktor, po predlogu sprememb pa jih bosta imenovala direktorja televizije in radia. Po njegovem mnenju gre za povsem logično novost, ki bo direktorjema omogočila, da si sama določita ekipi.

Nihče izmed programskih svetnikov se ni izrekel proti predlogu. Slišati je bilo le pomisleke, ali bodo statutarne spremembe prinesle izboljšave, ki jih napoveduje vodstvo zavoda. Svetniki so zato izrazili pričakovanje, da jim bo vodstvo čez leto dni poročalo o učinkih sprememb. Pri tem je Filli opozoril, da je spremembe treba uresničiti v šestih mesecih po potrditvi, in ne čez noč.

Bergant o pomanjkanju kulture dialoga
Trije predstavniki zaposlenih v programskem svetu so vodstvu očitali slabo komunikacijo z zaposlenimi pri pripravi statutarnih sprememb. Po besedah Igorja Berganta je vodstvo zanemarilo kulturo notranjega dialoga v zavodu. Opozoril je, da je predlog prišel na programski svet, še preden se je sploh iztekel že prekratek rok za oddajo pripomb.




Poročilo varuha gledalčevih pravic