Rupel in Kitarovićeva naj bi nadaljevala pogovore, ki sta jih začela v New Yorku. Foto: EPA
Rupel in Kitarovićeva naj bi nadaljevala pogovore, ki sta jih začela v New Yorku. Foto: EPA
Sporno območje
Gradnja varovalnih nasipov mora biti končana pred zimo, sicer lahko prebivalce kmalu spet doletijo poplave. Foto: RTV SLO
Janez Drnovšek
Slovenski predsednik je odpovedal obisk na najvišji ravni pri španskem kralju Juanu Carlosu. Foto: EPA

Dimitrij Rupel in Kolinda Grabar Kitarović sta se sešla ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a v New Yorku in po Ruplovih besedah ugotovila, da ni nobenih sprememb po dogovoru med premierjema. Držimo se dogovora in držimo se Brionske deklaracije, je dejal.

Dogovorila sta se tudi, da bosta skušala vsak svoji strani predlagati točke, o katerih bi bilo treba v prihodnje govoriti in na katerih bi se lahko državi ujeli. Rupel je napovedal, da se bodo srečanja nadaljevala.

Dela še vedno stojijo
Državi sta po vrsti incidentov na spornem območju pri Hotizi 15. septembra vendarle podpisali tehnični dogovor o skupni obnovi protipoplavnih nasipov med Kotom in Hotizo. Po napovedih naj bi se obnova začela v petek, vendar se to ni zgodilo, saj naj še vedno ne bi bili usklajeni vsi načrti obnove. Po hrvaškem načrtu naj bi bila v nasipu betonska stana, po slovenskem pa ne. Če se bodo o načrtu dogovorili, se bo delo začelo prihodnji teden.

Ministrstvo za okolje je na zahtevo največje opozicijske stranke LDS pristojni parlamentarni odbor v petek seznanilo z izvajanjem tehničnega dogovora o obnovi varovalnega nasipa. Dogovor je po mnenju poslancev LDS-a strokovno nedorečen, obnova pa bo potekala brez upravnih in gradbenih dovoljenj. Menijo tudi, da se z nasipi na levem bregu Mure utrjuje nova meja v škodo Slovenije.

Rupel pisal španskemu kolegu
Zunanji minister Dimitrij Rupel je v luči zadnjih dogodkov v Sloveniji pisal španskemu kolegu Miguelu Moratinosu in izrazil obžalovanje zaradi odpovedi Drnovškovega obiska. Rupel je Moratinosu pojasnil, da sta vlada in zunanjem ministrstvo storila vse, kar je bilo v njuni moči, da bi se državniški obisk predsednika države Janeza Drnovška v Španiji uresničil.

Predsednikov urad je za letos prejel dovolj sredstev, tudi za obisk Španije, premier Janez Janša pa je celo ponudil dodatna sredstva iz rezerv za rešitev položaja, piše Rupel. Minister je Moratinosa prosil za razumevanje, obenem pa je poudaril pomembnost prijateljskih odnosov med državama. Znano je, da je odpoved Drnovškovega obiska v Španiji vzbudila veliko pozornosti v tamkajšnjih medijih.

Predsednikov svetovalec Ivo Vajgl je za TV Slovenija dejal, da Ruplovo pismo vsebuje veliko netočnosti, a da na srečo ne bo posebne škode, saj je Drnovškov urad zelo podrobno obvestil špansko stran o resničnih vzrokih za preložitev obiska.