Po nekaterih ocenah naj bi se prve vseslovenske ljudske vstaje v Ljubljani udeležilo okoli 11 tisoč ljudi. Foto: BoBo
Po nekaterih ocenah naj bi se prve vseslovenske ljudske vstaje v Ljubljani udeležilo okoli 11 tisoč ljudi. Foto: BoBo
Nadaljuje se val protestov

Protestniki se bodo na prvi vseslovenski ljudski vstaji v prestolnici zbrali ob 15. na Trgu republike in zahtevali odstop politične elite. "Ne gre za leve, ne gre za desne, ampak le za Slovenijo," so med drugim zapisali na spletnem omrežju Facebook, na katerem tudi pozivajo protestnike k mirnemu in strpnemu izražanju nestrinjanja s političnimi elitami.

Dogajanje na protestih v Ljubljani in Mariboru bomo na MMC spremljali v živo.

Avtorji dogodka na Facebooku ob tem poudarjajo, da ljudje, ki bi razbijali in metali različne predmete, ne zastopajo interesov protestnikov, saj s tem uničujejo skupno premoženje, "Demonstracije naj bodo glasne, a mirne," so zapisali. Protestniki se bodo zbrali tudi v Mariboru, Novi Gorici, na Ptuju in v Ajdovščini.

Pličanič in Gorenak žugata s kaznimi
Že včeraj sta svojo retoriko do protestov zaostrila minister za pravosodje Senko Pličanič in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, ki sta organizatorje pozvala, naj shode prijavijo in izpolnijo vse obveznosti, saj jih drugače lahko čaka tudi odškodninska odgovornost.

Gorenak je dejal tudi, da lahko kljub anonimnosti organizatorjev nekatere vendarle lahko identificirajo. Med njimi je tako naštel Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, policijsko veteransko organizacijo Sever ter Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Ob tem je sicer pripomnil, da bo policija tudi tokrat poskrbela za varnost, v ta namen pa je vlada zagotovila dodatnih 600 tisoč evrov za izplačilo nagrad policistom.

Na navedbe Gorenaka so se odzvali tako v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo kot tudi v Združenju Sever. Oboji poudarjajo, da niso organizatorji protestnega shoda, temveč je udeležba prostovoljna odločitev veteranov. Obenem so zapisali še, da takšne obtožbe razumejo kot neposredno grožnjo udeležencem "in so dokaz več, da za proteste niso krivi ne državljani ne veterani, pač pa slaba in neodgovorna politika oziroma politiki."

Protesti tudi v soboto
Že v soboto pa se napoveduje tudi nov protest z imenom Pro-slava državljanske enotnosti, ki bo potekala sočasno s slavnostno sejo državnega zbora, prisego novega predsednika republike in državno proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. V soboto so napovedani protesti tudi v Kopru.

Nadaljuje se val protestov