Prvak SLS-a Franc Bogovič: Način, na kateri Gašpar Gašpar Mišič naskakuje Luko Koper, je le vrh ledene gore, ko gre za kadriranje vlade. Foto: BoBo
Prvak SLS-a Franc Bogovič: Način, na kateri Gašpar Gašpar Mišič naskakuje Luko Koper, je le vrh ledene gore, ko gre za kadriranje vlade. Foto: BoBo
Mišičevi kandidaturi nasprotuje tudi premierka

Poudaril je, da človek s takšnim političnim nahrbtnikom, kakršnega ima Gašpar Gašpar Mišič, ni primeren za vodjo Luke Koper. Prav tako pa ni dobra popotnica, da se državno premoženje upravlja "skorajda z ljubljanskega magistrata", je dejal.

V SLS-u ne pristajajo na nove obdavčitve
Bogovič je napovedal, da se bodo v SLS-u v prihodnjih tednih in mesecih posvetili zlasti predlogom zakonov, ki so nakazovali dodatne obremenitve za gospodarstvo, kmetijstvo in obrt. V stranki ne pristajajo na to, da bi ustvarjalce dodane vrednosti dvojno ali trojno obdavčili, je povedal predsednik SLS-a.

Rebalans je ključni izziv
Med ključnimi dokumenti, ki se bodo sprejemali v prihodnjih tednih in mesecih, pa bosta rebalans proračuna za leto 2014 in proračun za leto 2015, je dejal Bogovič. Po njegovem mnenju gre za ključne izzive, pri katerih bo vlada morala poiskati rešitve, s katerimi bo Slovenija sledila zastavljenim makroekonomskim ciljem.

Izvedbeni zakon, povezan s fiskalnim pravilom
Bogovič je ob tem spomnil, da se novembra izteče rok za izvedbeni zakon, povezan s fiskalnim pravilom. Zato bodo v SLS-u javno pozvali premierko Alenko Bratušek, naj do začetka septembra pripravi predlog tega zakona, v nasprotnem primeru ga bodo v proceduro vložili sami.

Mišič le "vrh ledene gore"
Namesto s potrebnimi ukrepi pa se vlada, kot opažajo v SLS-u, v zadnjem času ukvarja zlasti s kadrovskimi zadevami. Dogajanje okoli morebitnega kandidata za predsednika uprave Luke Koper Gašparja Mišiča je po mnenju Bogoviča "le vrh ledene gore", saj se je vlada očitno odločila za takšen način kadrovanja.

Za vodenje Luke Koper bi bil po mnenju Bogoviča primernejši človek z izkušnjami na tem področju in brez politične popotnice oz. nahrbtnika. Za tako velik sistem in za tako pomembno panogo, kot je pomorstvo v Sloveniji, takšen političen kader zagotovo ni primeren, je prepričan predsednik SLS-a.

Rešitev, s katero bi se izognili takšnemu načinu kadrovanja oz. upravljanja državnega premoženja, pa Bogovič vidi v Slovenskem državnem holdingu.

Ravnanje Lukšiča in Viranta sprevrženo
Predsednik SLS-a je začuden tudi nad ravnanjem koalicijskih partnerjev PS-ja. Predsednik SD-ja Igor Lukšič in predsednik DL-ja Gregor Virant se občasno oglasita in obsodita ravnanje znotraj koalicije, kar pa je po mnenju Bogoviča sprevrženo.

Opozoril je, da bi se tu lahko vprašali o Virantovi načelnosti, zlasti v povezavi z imenovanjem Igorja Maherja za nadzornika v Elektru Slovenija. Maher je namreč 25. marca zaradi očitkov o njegovi sporni gradnji po petih dneh ministrovanja na resorju infrastrukture in prostora odstopil.

Kdo je nenadzorovano podpisoval bančna posojila?
Potezo Evropske komisije, ki je posegla v postopek prenosov slabih terjatev na slabo banko, pa je po mnenju Bogoviča neko zagotovilo, da bo postopek potekal transparentno. Nujno je, da se v tem postopku preveri, kdo znotraj bančnega sistema je "tako nenadzorovano podpisoval takšne kredite", je poudaril predsednik SLS-a.

Kritično o Marku Kranjcu
Na drugi strani pa je kritičen do ravnanja nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, ki je ob koncu mandata dobil izplačan neizkoriščen dopust. To je po njegovem mnenju "zelo slaba popotnica" za saniranje bančnega sistema in za razumevanje ljudi glede težav v bančnem sistemu.

Sicer pa Bogovič opozarja na pomembnost prihodnjih tednov in mesecev. Po njegovih besedah je v javnosti, zlasti pri predsedniku SD-ja Lukšiču, že zaznati iskanje krivcev v zahodnem svetu. A predsednik SLS-a meni, da "ni nekih silnih zarot od zunaj, ampak gre za iskanje nekih alibijev za nesposobnost dogovora v koaliciji".

Mišičevi kandidaturi nasprotuje tudi premierka