Slovenija

Poudarki

  • Predsednik vlade Marjan Šarec je po Štrukljevem prepričanju s to zamenjavo ministrskega kandidata pridobil na svoji kredibilnosti.
Predstavniki koalicije med podpisovanjem koalicijskega sporazuma. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj poudarja, da bo ključna prioriteta novega ministra razreševanje konflikta s sindikati. Foto: BoBo

Dodaj v

SAB bi želel prej izvedeti ministrsko ime, opozicija pa kritična do celotne ekipe

Štrukelj spominja, da je stavka javnega sektorja zamrznjena
6. september 2018 ob 13:33,
zadnji poseg: 6. september 2018 ob 17:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Koalicijske partnerice so skope z odzivi na odločitev predsednika vlade Marjana Šarca o zamenjavi kandidata za ministra za javno upravo, v opoziciji pa izražajo kritike nad celotno ekipo.

Mandatar za sestavo vlade Marjan Šarec se je ministrskega kandidata Tugomirja Kodeljo, ki prihaja iz kvote LMŠ-ja, odločil zamenjati po torkovem zaslišanju pred matičnim odborom DZ-ja. Odbor je sicer kandidatu prižgal zeleno luč, a so se vrstile kritike njegove predstavitve, iz LMŠ-ja pa so zdaj sporočili, da bo novi kandidat njihov poslanec Rudi Medved.

Kot so napovedali, bo več o razlogih za zamenjavo Kodelje in za izbiro Medveda Šarec pojasnil v izjavi ob petkovi vložitvi nove kandidature. Tudi Medved, ki je sicer na torkovem zaslišanju spremljal Kodeljo in sedel ob njem, izjave za medije ni želel dati. Kot je dejal, želi počakati na zaslišanje, ki bo predvidoma v ponedeljek.

V SMC-ju so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da je zamenjava kandidatov pristojnost predsednika vlade, še posebej, ker ta prihaja iz kvote njegove stranke. Dodali pa so, da si želijo, da se novi kandidat bolj zaveda izzivov, ki ga čakajo, in da bo bolj prepričal javnost.

Tudi v SAB-u menijo, da lahko Šarec svobodno odloča o tem, kdo naj bi bili v novi vladi ministri iz kvote LMŠ. "Pričakovali pa bi, da smo o zamenjavi vsaj obveščeni, in to preden informacijo posredujejo javnosti," so dodali.

V SAB-u tudi upajo, da ima Medved "boljši vpogled v delovanje državne uprave in da se čuti tudi dovolj močnega, da bo lahko kredibilen pogajalec s sindikati javnega sektorja". "Nadaljevanje pogajanj s predstavniki sindikatov bo namreč ena prvih nalog nove vlade," so prepričani.

Predsednik SD-ja Dejan Židan je že v sredo Šarčevo zamenjavo ministrskega kandidata označil za legitimno in dodal, da verjame, da bo predvidoma prihodnji četrtek vlada izvoljena. Imena novega kandidata v SD-ju tokrat niso želeli komentirati. Prav tako zamenjave niso komentirali v koalicijski DeSUS-u in v stranki Levica, ki je z vlado sklenila dogovor o sodelovanju.

Janez Janša se smeje
Predstavniki največje opozicijske stranke, SDS, pa so se na zamenjavo odzvali na družbenih omrežjih. Predsednik SDS-a Janez Janša je v sredo na Twitterju ob novici o zamenjavi ministrskega kandidata zapisal: "Pa je šel edini kandidat, ki ga je @sarecmarjan sam izbral." Danes razkrito ime novega kandidata pa je pospremil z emotikonoma, ki izražata širok nasmeh.

Poslanec SDS-a Zvonko Černač, ki je kot predsednik pristojnega odbora tudi vodil zaslišanje Kodelje, pa je prav tako na Twitterju zapisal, da pri Šarčevi ekipi ni problem en kandidat, pač pa večina z redkimi izjemami. "Na eni strani reciklaža politike, ki je prepričljivo izgubila volitve, na drugi strani nekompetentni kandidati," je dodal.

"Tugomir Kodelja nas v NSi-ju na zaslišanju ni prepričal. Ni pokazal poznavanja področja, prav tako ni predstavil ustreznih rešitev za težave na področju javne uprave. To je očitno še pravi čas ugotovil tudi mandatar Marjan Šarec," pa se je na zamenjavo odzval poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec. Po njegovih besedah bolj kot slaba predstavitev ministrskega kandidata v oči bode dejstvo, da so ga člani vladne koalicije na zaslišanju vseeno podprli. "To kaže, da bomo očitno tudi v novem mandatu v parlamentu priča nekritičnemu glasovalnemu stroju vladne koalicije," je še dodal.

Po mnenju predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča pa je zamenjava ministrskih kandidatov pokazala, da Šarec nima koncepta za izbiro svojih kadrov in da jih je izbral bolj po principu loterije kot znanja. Spomnil pa je, da so ga navkljub neznanju podprli v Levici in drugih koalicijskih strankah. "Bomo videli, ali bo novi kandidat kaj boljši," je dodal.

Če bo Medved izvoljen na ministrsko funkcijo, ga bo v poslanskih klopeh nadomestila 40-letna televizijska novinarka, kreativna in izvršna producentka ter urednica Nina Maurovič. Po poročanju nekaterih medijev naj bi bila znana tudi po nastopu v enem izmed resničnostnih šovov pred leti.

Štrukelj želi slišati stališča
Po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja je treba dati novemu kandidatu za ministra za javno upravo Rudiju Medvedu priložnost, da se predstavi in opredeli ključne poglede. Od Medveda pričakuje jasne in konkretne odgovore na vprašanja, kako bo razrešil plačni konflikt v javnem sektorju in kakšni so njegovi pogledi na spremembe plačnega sistema.

Branimir Štrukelj meni, da so v koalicijski pogodbi napovedane spremembe plačnega sistema na tak način, ki omogoča katero koli smer sprememb - ali decentralizacijo ali dodatno centralizacijo sistema. "Neznank je veliko in želeli bi si jasnih odgovorov," je poudaril. Ob tem je spomnil tudi na zamrznjeno stavko nekaterih sindikatov javnega sektorja in izrazil upanje, da se novi ministrski kandidat jasno zaveda, da bo "njegova ključna prioriteta razrešitev konflikta s sindikati in da je vse drugo v resnici v tem trenutku manj pomembno".

"Če ne bomo razrešili plačnega konflikta, ki je zelo zapleten, ni mogoče pričakovati, da bo javni sektor deloval kakovostno in normalno," je dejal Štrukelj. Po njegovem mnenju namreč ni mogoče pričakovati, da ta konflikt ne bo vplival na delo zaposlenih, denimo, v vzgoji in izobraževanju, policiji in zdravstvu.

Medvedu materija javnega sektorja bližje
Štrukelj sklepa, da je Medvedu, ki ima izkušnje direktorja občinske uprave in urednika na Radioteleviziji Slovenija, materija plačnega sistema in in razmerij v javnem sektorju bistveno bližje kot nekomu, ki je prišel iz gospodarstva in ni nikoli delal v javnem sektorju. Predsednik vlade Marjan Šarec je po Štrukljevem prepričanju s to zamenjavo ministrskega kandidata pridobil kredibilnost

L. L., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Churchill W.
# 06.09.2018 ob 14:11
Če je Štrukelj zadovoljen to pomeni samo eno - primite se za denarnice!
The Matrix
# 06.09.2018 ob 13:53
V vsaki normalni državi bi novinarji tistih 10 poslancev, ki so glasovali za Kodeljo prosilo za obrazložitev njihovega glasu. Ampak poudarjam, to bi se zgodilo v normalni državi, kjer imajo novinarje.
V državi, kjer imajo družbenopolitične delavce pa tega ni pričakovati!
gre888
# 06.09.2018 ob 13:58
Seveda človek iz gospodarstva ni primeren za javno upravo. Ker bi lahko začel uvajati spremembe. Tega pa si nihče ne želi. Tako je potrebno dobiti nekoga, ki bo samo nadaljeval zgodbo uspeha JU.
B in .
# 06.09.2018 ob 14:37
Štrukelj sklepa, da je Medvedu, ki ima izkušnje direktorja občinske uprave in urednika na Radioteleviziji Slovenija, materija plačnega sistema in in razmerij v javnem sektorju bistveno bližje kot nekomu, ki je prišel iz gospodarstva in ni nikoli delal v javnem sektorju.

Sem že pogrešal MIlanovega zeta in njegove umotvore.
Kvantni fizik je še vedno lahko vratar, vratar pa ne bo nikoli kvantni fizik. Štrukelj, razumeš?
Binder Dandet
# 06.09.2018 ob 14:19
Strukrlj je zdaj v edinstvebi poziciji. Glavni sindikalist pa se njegova stranka drzi vlado za jajca.
Geres*
# 06.09.2018 ob 14:01
Štrukelj sklepa, da je Medvedu, ki ima izkušnje direktorja občinske uprave in urednika na Radioteleviziji Slovenija, materija plačnega sistema in in razmerij v javnem sektorju bistveno bližje kot nekomu, ki je prišel iz gospodarstva in ni nikoli delal v javnem sektorju.

Naš javni sektor bi moral nekod iz gospodarstva ornk "premešat" (sem izkala lepo besedo).

Kot prvo bi morali iz enotnega plačnega sistema izvzeti medicinsko osebje - ne, ne zato ker mi je tako blizu, ali ker bi sama sodila mednje (ne eno ne drugo), pač pa zato, ker deficitaren kader pač drugače plačuješ kot kader, ki ga lahko zamenjaš. In da se tukaj Štrukelj in podobni sklicujejo na stopnjo izobrazbe je bolano. Dvig plač medicinskemu osebju tako ne bi smel imeti za posledico dviga plač v preostalem javnem sektorju.

Potem bi morali nujno racionalizirati število zaposlenih po raznih uradih, agencijah ipd. Številke so veliko prevelike.

Kar se pa šolnikov tiče, je moje mnenje, da so ustrezno plačani, sploh če upoštevamo, da imajo krajši delovnik in precej dopusta (ne mi prosim s pripravami med poletnimi počitnicami, ker tukaj pa imamo enega v familiji, ki jasno pove, da je tega bistveno manj, kot se prikazuje).
henrik.r
# 06.09.2018 ob 14:15
Pa naj gre Štrukelj za ministra, če ima muda.
TineB
# 06.09.2018 ob 14:14
Aha, smo že na tej stopnji, ko nam sindikalist general javnega sektorja določa ministra, s katerim se bo za plače pogajal?

Jao, jao, jao!

Kaj ima itak Štrukelj sploh zveze z javno UPRAVO???? Javna uprava so razni uradi, agencije, upravne enote itd.

On je sindikalist za izobraževanje (šole, fakultete) in vzgojo (vrstci). Za en del javnega SEKTORJA.
The Matrix
# 06.09.2018 ob 14:10
m72

Vprašanje bi šlo takole.
G/ga. poslanec/ka, na odboru ste Kodeljo podprli, manj kot 24 ur kasneje pa ga je mandatar zamenjal z razlogom, da ni imel dobre predstavitve na odboru.
Kako to komentirate?? Kako komentirate vašo podporo kandidatu za ministra? S čim vas je prepričal? In kako to, da vas je prepričal, mandatarja pa ni?
viljam_s
# 06.09.2018 ob 14:25
Štrukelj: "Šarec pridobil kredibilnost .... " - hahahahahahahahahahahaha. Mogoče bi pa lahko končno Štrukelj kandidiral na volitvah in se izmeril koliko mu ljudje zaupajo. Ojej pozabljam - je mnogo lažje ribariti v kalnem po nekih nedemokratičnih sindikatih, ki funkcionirajo enko kot še iz časov SFRJ.
Zadnji ki bo odšel iz Slovenije naj ugasne luč za seboj prosim.
The Matrix
# 06.09.2018 ob 13:51
Štrukelj: Šarec je z zamenjavo kandidata za ministra za javno upravo pridobil kredibilnost

Tako je!! Sploh, če to pove član radikalne venezuelske Levice.
Je pa treba povedati tudi, da je prejšnjega kandidata podprlo 10 članov odbora, vključno poslanci koalicijske venezuelske Levice!!
zala10
# 06.09.2018 ob 15:37
Štrukelj: Šarec je z zamenjavo kandidata za ministra za javno upravo pridobil kredibilnost

V nadaljevanju pa je še dodal: ''10 poslancev koalicije, vključno z našimi iz Levice, je pa vso kredibilnost izgubilo''. :)))
slovenc1
# 06.09.2018 ob 15:01
Najbolje,da Štrukelj prevzame vodenje JU. Ima veliko izkušenj,pa še pogajanja bo ekspresno zaključil
K_ris
# 06.09.2018 ob 14:23
@TineB

Odkar je Virant vpeljal enotni plačni sistem, ne more imeti vsako ministrstvo pod kontrolo svojega dela, pač pa mora biti nadzor centraliziran. In mi imamo plačni sistem pod MJU.

Če bi učitelji z vidika plač spadali pod izobraževanje, zdravniki pa pod zdravstveno ministrstvo, potem ne moreš imeti enotnega plačnega sistema.
Geres*
# 06.09.2018 ob 16:07
Gorilla: imam sorodnika, ki je pri vrhu v enem od direktoratov. Sam jasno pove, da ce bi tretjine ljydi ne bilo v sluzbo, bi se poznalo samo na odhodkovni strani direktorata. Vedno, ko se menja oblast, namprec po raznih direktoratih in agencijah pofilajo svoje ljudi, uni prejsnji seveda tudi ostanejo in smo tam, kjer smo.

Ne da se mi trenutno iskati vira ampak nekoc je bil objavljen podatek o stevilu zaposlenih v policiji, koliko je od tega policistov in koliko jih je na policijskih postajah. Stevilo teh, ki niso policaji, so pa zaposleni po postajah je bilo groteskno. Morda bom zvcer imela vec casa in poiscem vir.
GORILA
# 06.09.2018 ob 15:41
@Geres
Potem bi morali nujno racionalizirati število zaposlenih po raznih uradih, agencijah ipd. Številke so veliko prevelike.

Tole mantro nenehno poslušam... lahko bolj konkretno, v katerih agencijah?

...sploh veš koliko jih imamo?

Katera je torej brezvezna: Agencija za zavarovalniški nadzor, Agencija za trg vrednostnih papirjev, Javna agencija za civilno letalstvo RS, Agencija za energijo, Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS,...
provni
# 07.09.2018 ob 00:59
A se spet oglaša Černač ? To je tisti, ki je zaposlil kazensko obsojeno osebo na ministrstvu.
Dvomljivec
# 06.09.2018 ob 16:34
Gorilla - evo, ARSO tisti oddelek ki se ukvarja z napovedmi hrupa in ve da neka gradnja v Ljubljani zaradi hrupa ni mogoča, druga pa je, npr. obnova stadiona ne, SPAR v šiški pa da.
aristotel
# 06.09.2018 ob 16:33
Joj koko so usi pametni.
Dvomljivec
# 06.09.2018 ob 16:29
Gorilla - evo Urad za enake možnosti
veza
# 06.09.2018 ob 16:07
Po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja je treba dati novemu kandidatu za ministra za javno upravo Rudiju Medvedu priložnost, da se predstavi in opredeli ključne poglede.

spet eden, ki nič ne razume, vlada odloča skupno, ne odloča en sam minister.
m72
# 06.09.2018 ob 14:31
"Kot prvo bi morali iz enotnega plačnega sistema izvzeti medicinsko osebje - ne, ne zato ker mi je tako blizu, ali ker bi sama sodila mednje (ne eno ne drugo), pač pa zato, ker deficitaren kader pač drugače plačuješ kot kader, ki ga lahko zamenjaš. In da se tukaj Štrukelj in podobni sklicujejo na stopnjo izobrazbe je bolano. Dvig plač medicinskemu osebju tako ne bi smel imeti za posledico dviga plač v preostalem javnem sektorju. "

Ni tako preprosto. S tem bi naredili še večjo štalo, prostor za izsiljevanja in povzročili razpad sistema. Izobrazba seveda ima in mora imeti vpliv na razvrstitev posameznika v plačni razred. Predvsem je potrebno narediti vzdržna razmerja zlasti med gospodarskim in negospodarskim sektorjem, enako tudi znotraj teh, potem pa se tega držati in ne dovoliti, da jih neki gasilski ukrepi in zvijačni manevri ("pripravljenost" in podobno) porušijo. Ustaviti je potrebno tudi bohotenje državne administracije - najedanje poračuna z raznoraznimi "skladi", "uradi", "direkcijami", "direktorati", "komisijami" in "komisariati", ki jih je kot listja in trave, zmanjšati število občin in ustaviti prekomerno bohotenje občinskih uprav.
m72
# 06.09.2018 ob 14:03
"V vsaki normalni državi bi novinarji tistih 10 poslancev, ki so glasovali za Kodeljo prosilo za obrazložitev njihovega glasu."

Glej, na tretjem že ves teden utrujajo s temi "zaslišanji" (kot da bi šlo za to, da ga v keho spravijo; saj menda premoremo kakšen bolj primeren izraz, ali ne?) in lahko iz prve roke izveš, kaj je kateri poslanec vprašal in zakaj bo, ali ne bo podprl predlaganega modela.
Kazalo