Slovenija

Poudarki

  • Do leta 2005 le dan samostojnosti
  • Za Slovenijo glasovalo 88,5 % vseh volilnih upravičencev
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 69 glasov Ocenite to novico!
Plebiscit
Nekaj mesecev po plebiscitu, ki se ga je udeležilo 93,2 odstotka volivcev, je Slovenija praznovala svojo samostojnost. Foto: MMCRTV
Plebiscit
Od 93,2 odstotka volivcev, ki so prišli na volišča, jih je 95 odstotkov na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država odgovorilo pritrdilno. Foto: MMC RTV SLO
Večina članic Evropske skupnosti je Slovenijo priznala 15. januarja 1992, 22. maja istega leta pa je Slovenija postala 176. članica Organizacije združenih narodov.
Demos
Na prvih volitvah v samostojni Sloveniji je zmagal Demos. Foto: MMC RTV SLO
V skladu z odločitvijo Slovencev na plebiscitu, da želijo živeti v samostojni Sloveniji je slovenska skupščina 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije in Deklaracijo o neodvisnosti. Postavljen je bil tudi formalni temelj slovenski samostojnosti.
Vojna za Slovenijo
Vojaško vlogo v državi je do formiranja slovenske vojske prevzela nekdanja Teritorialna obramba Republike Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Samostojna Slovenija: Dan, ko je želja postala resničnost

Praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti
26. december 2009 ob 06:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Za Slovence je 26. december eden najpomembnejših dni novejše zgodovine. Na ta dan leta 1990 je namreč želja po osamosvojitvi postala tudi uradna.

Šestindvajsetega decembra v Sloveniji zaznamujemo dan samostojnosti in enotnosti kot spomin na 26. december 1990, ko so bili razglašeni uradni izidi plebiscita, ki je bil izpeljan tri dni prej. Praznik se je do leta 2005 imenoval le dan samostojnosti, preimenovan pa je bil po sprejetju novele Zakona o praznikih in dela prostih dnevih. S tem se je želelo poudariti prav enotnost državljanov, ki so se na plebiscitu odločili za samostojno Slovenijo.

In prav enotnost je bila tista, ki je zaznamovala plebiscit o samostojni Sloveniji. Na volišča je odšlo kar 93,2 odstotka volilnih upravičencev, 95 odstotkov pa jih je na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, odgovorilo pritrdilno. To je skupno znašalo 88,5 odstotka vseh volivcev, kar je bilo veliko več od potrebnega odstotka udeležbe volivcev za pozitiven izid plebiscita – 50 odstotkov in še en volivec. Rezultati so postali uradni tri dni pozneje, poti nazaj pa ni bilo več. Slovenija je v šestih mesecih načrtovala osamosvojitev.

A kaj se je dogajalo pred tem, kateri dogodki so vplivali na takšno (neponovljivo) enotnost med Slovenci, da so tako množično odšli na volišča (takšne volilne udeležbe namreč niso doživeli noben poznejši referendum ali volitve)?

Ko so se težave šele začele
Prvič se je misel o črni prihodnosti Jugoslavije Slovencem realneje usedla v zavest ob Titovi smrti. Čeprav so se ljudje množično zbirali ob vlaku z njegovo krsto, si je verjetno že marsikdo mislil, da utegne imeti njegov odhod neugodne politične posledice in da se težave šele začenjajo.

In če so se osemdeseta leta začela s Titovo smrtjo, ki je za nekatere morda predstavljal simbol povezovanja med različnimi narodi v Jugoslaviji, so se nadaljevala veliko slabše. Gospodarstvo sta hromila visoka inflacija in dolgovi do tujine in ker je bilo finančno stanje drugih republik še slabše kot pri nas, so se pojavljali očitki, da Slovenija plačuje slabo delo vse države.

Tudi na političnem področju slabše in slabše
Tudi na političnem področju ni bilo nič bolje. V Sloveniji so se pojavljale želje po sodelovanju pri odločanju in politični demokraciji, srbsko vodstvo pa je za te želje ostajalo gluho. Še več, spor med Slovenijo in Srbijo je bil vse ostrejši. Jugoslavija se je tako sredi osemdesetih let znašla v slepi ulici.

O pravi opoziciji v Sloveniji lahko govorimo šele v poznih osemdesetih letih, ko se je začelo povezovanje opozicijskih skupin. Najprej so bila to društva, ki so delovala v okviru Socialistične zveze, v začetku leta 1989 pa so nastale Slovenska demokratična zveza, Socialdemokratska zveza Slovenije, Slovensko krščansko-socialno gibanje ter gibanje Zelenih. Ta združenja so skupaj prvič javno nastopila februarja 1989 na protestnem zborovanju v podporo rudarjem na Kosovu, kar je posredno nakazovalo tudi na nestrinjanje s srbsko politiko.

Poleti 1989 dopolnila k ustavi
Poleti istega leta so se začele pojavljati zamisli o "asimetrični" federaciji. Posebna ustavna komisija v Ljubljani je pripravila dopolnila k slovenski ustavi. Ta so zelo očitno spreminjala razmerje med Slovenijo in Jugoslavijo ter poudarjala pravico do samoodločbe in razdružitve. Na novo so bile opredeljene tudi finančne obveznosti do Beograda, urejanje vprašanja človekovih pravic in rabe slovenščine. Določili so tudi himno Slovenije – Zdravljico. Spremembe je 27. septembra potrdila republiška skupščina, v Srbiji pa so jih označevali za izdajo.

Srbi in Črnogorci so se decembra pripravljali na miting resnice v Ljubljani, da bi, kot so sami pojasnjevali, Sloveniji dali pravo sporočilo o Kosovu in Jugoslaviji. Miting se ni nikoli zgodil.

Zadnji kongres Zveze komunistov Jugoslavije
Januarja 1990 se je nato zgodil še nekaj, kar je dokazovalo, da so Jugoslaviji štete ure. Na 14. izrednem kongresu Zveze komunistov so slovenski predstavniki sejo zapustili, saj so bili vsi njihovi predlogi za konfederacijo preglasovani. Zveza komunistov Jugoslavije se po tem dogodku ni sestala nikoli več.

Istega meseca so bile v skladu z volilno zakonodajo, ki jo je sprejela slovenska republiška skupščina, razpisane prve povojne večstrankarske volitve, ki so jih izvedli aprila. Zmagala je Demokratična opozicija Slovenije (Demos), Lojze Peterle pa je postal prvi premier slovenske nekomunistične vlade po letu 1920. Kot zanimivost naj dodamo, da so se ministri podpisali še pod staro prisego, ki je govorila o spoštovanju socialistične ureditve.

Priprave na osamosvojitev in prvi korak po poti samostojnosti
Vojaško vodstvo Jugoslavije je medtem že izdalo tajen ukaz o prevzemu orožja Teritorialni obrambi. Sloveniji je uspelo obdržati okoli 30 odstotkov orožja. Kljub temu je bilo že jasno, da so vsa prizadevanja zvezne vlade o ohranitvi Jugoslavije propadla. Slovenska vlada je nadaljevala priprave na osamosvojitev, ministrstvo za obrambo pa je v dogovoru z najvišjimi organi republike začelo v tajnosti oblikovati lastne oborožene sile, ki bi Slovenijo varovale pred jugoslovansko armado. Ministrstvo za notranje zadeve je medtem pripravljalo vse potrebno za samostojnejše delo policije, ministrstvo za zunanje zadeve pa je utiralo pot slovenski diplomaciji.

Drugega julija je skupščina razglasila, da zvezni zakoni veljajo le, če niso v nasprotju z republiškimi, v posebni izjavi pa se je zavezala še, da bo v letu dni sprejela novo republiško ustavo. Nato je sledila odločitev za plebiscit. Plebiscitarna pravila so sprejeli v drugi polovici novembra, 23. decembra pa so plebiscit tudi izvedli.

Želja po samostojnosti je tako postala tudi uradna, dan razglasitve neodvisnosti pa je bil 25. junij 1991. Večina članic Evropske skupnosti je Slovenijo priznala 15. januarja 1992, 22. maja istega leta pa je Slovenija postala 176. članica Organizacije združenih narodov.

Vir: Peter Vodopivec: Od Pohlinove slovnice do samostojne države

A. K. K., Sabina Zonta
Prijavi napako
Komentarji
hervard
# 26.12.2009 ob 07:17
Dokaj dni naj živi vse kar nas dobrih je ljudi. Čestitke Sloveniji in vsem njenim prebivalcem.

PS Ne pozbite izobesiti zastave!
moonylink
# 26.12.2009 ob 07:52
Eden redkih dogodkov kjer je naš narod pokazal enotnost, solidarnost in predvsem pogum in sposobnost zoperstaviti se skrajno neugodnim možnostim.

pandit kakorkoli že, tudi svobodo biti sužnji smo si morali izboriti kar sami. Po svetu in celo v evropi so mnogi, številčnejši narodi ki si kljub desetletjem boja še niso izborili neodvisnosti in mnogi od teh si v okoliščinah, v katerih smo bili sami, ne bi upali niti poskusiti.

Eden najsvetlejših trenutkov slovenske zgodovine v oziru do katerega s ponosom rečem da sem slovenec:-)
jbzt
# 26.12.2009 ob 07:53
Samostojna Slovenija:Dan,ko je želja postala resničnost.
hehe...Res čudno,da v tem članku ni omenjenih in slik od Turka,Potrča Ertla in Aksentijevića...ker so "takšni časi"...bi lahko kaj napisali o teh "herojih".
dami79
# 26.12.2009 ob 08:44
Tistih 11,5 % proti je kasneje ustanovilo skupino "Izbrisani" in sedaj zahtevajo denar od države.
mihle
# 26.12.2009 ob 12:25


SLOVENIJA!
knjiga5
# 26.12.2009 ob 09:13
ISKRENE ČESTITKE ZA DAN SAMOSTOJNOSTO !

Pa izobesimo naše lepe zastave !!!
moonylink
# 26.12.2009 ob 08:11
mali pandit očitno nam ta naslednja celica pač prija, je vseeno bolj prostorna in bolje opremljena kot prejšnja.

kar se pa tiče neodvisnosti v drži nekega naroda in sledenju lastni poti boš pa ugotovil da takšnih narodov preprosto ni, saj si cel svet deli neke skupne interese v sledenju katerim se manjše entitete prostovoljno ali neprostovoljno združujejo v večje interesne skupine.

iz EU lahko izstopimo, kadar želimo, brez da bi kdo poslal tanke nad nas, zato bi težko primerjal EU in jugoslavijo.
kosmatinec
# 26.12.2009 ob 07:58
Danes imamo priliko da sežemo v roko tudi komsomolcu, politkomisarju, .... Mislim, da bi bilo to lahko začetek lepših dni za vse.
gruli75
# 26.12.2009 ob 11:06
Dragi Slovenci, iskrene čestitke za dan samostojnosti!!!! Bravo! Borili smo s ein izborili!!!
Vendar nekateri prav razmišljate, da je ta naša samostojnost nekam izpuhtela. Spet smo pod diktatom EU in verjetno bo res, da plačamo v Bruselj več sredstev, kot iz njega dobimo, ker so naši politiki dovolj okorni, da nimamo urejene regionalne politike, da imamo zapleteno birokracijo za pridobitev sredstev iz EU itd. Nekoč Beograd, zdaj Bruselj. Počasi bo čas, ko bomo spet morali čisto zares razmisliti kaj in kam želimo na južni strani Alp. Ta hip ne vemo ne kaj, ne kam. Moje mnenje je, da je fajn to, da smo v EU samo to, ker naši politiki tako manj kradejo, imamo evro in zato manjšo inflacijo, to je pa tudi vse. Ni pa potrebno, da smo v Natu in dajemo življenja naših vojakov na nitko. Lahko bi bili Slovenci nevtralni kot v Švici in bi manj zapravljali za patrije in podobne vojaške navlake, ki niso to, kar potrebujemo v Sloveniji. Raje kupimo več oprmeme za gasilce in civilno zaščito, pa bomo narod več imeli od tega. A bomo šli s patrijami kaj pomagat Joškotu Joras na južno mejo in zakaj ne?
Ljudje časi zorijo in prihajajo, ko se bomo ponovno združili in organizirali v novi, Drugi republiki Sloveniji, ki bo postavila bolj trdne temelje v vrednotah življenja, slovenskega človeka, otrok.... in se bomo enkrat že nehali zgovarjati samo na "človekove pravice", "demokracijo", in druge floskole za katere se krivajo tisti, ki manipulirajo z večino. Slovenci nehajmo se med sabo kregati biti ideološki boj med liberalci in Cerkvijo, drugi pa ob tem manipulirajo z nami.
Rad imam SLOVENIJO!!!!
Živela Slovenke, Slovenci, živela SLOVENIJA!!! Čestitam
_Matjaz_Marcina
# 26.12.2009 ob 08:04
Ja ljudstvo, čestitke za praznik, podlaga je bila Majniška deklaracija podpisana l. ko se mi je rodil prvi otrok. Besedilo je približno tako:

"Podpisniki te listine izjavljamo in sporočamo:

1. da hočemo živeti v suvereni državi slovenskega naroda;
2. kot suverena država bomo samostojno odločali o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope;
3. glede na zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za politično samostojnost je slovenska država lahko utemeljena le na:
- spoštovanju človekovih pravic in svoboščin,
- demokraciji, ki vključuje politični pluralizem,
- družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in v skladu s človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije. "

Koliko od tega smo res udejanili ljudstvo? Torej čestitke za praznik, ostalo pa sami razmislte, kaj je res in kaj ne, kaj je obljubljeno in kaj uresničeno.
bartol
# 26.12.2009 ob 15:17
osamosvojitev je v celoti izpeljal Demos,Kučan in spreobrnjeni komunisti v zks-sdp,pa so vse do marca 91 naredili vse,da se rezultati plebiscita nebi nikoli uresničili in da bi šli v Konfederacijo Jugoslavije(Deklaracija za mir 91)
dolenjcek
# 26.12.2009 ob 12:35
vsem slovenkam in slovencem iz srca voščim praznik!
MaliPandit
# 26.12.2009 ob 08:03
pandit kakorkoli že, tudi svobodo biti sužnji smo si morali izboriti kar sami. Po svetu in celo v evropi so mnogi, številčnejši narodi ki si kljub desetletjem boja še niso izborili neodvisnosti in mnogi od teh si v okoliščinah, v katerih smo bili sami, ne bi upali niti poskusiti.

Ne zanikam, boja in zmage, ki so si jo priborili tisti, ki so se spustili v boj za JNA. Vse kar pravim je to, da se temu ce zapornik uspesno naredi luknjo v zid in skozi njo z muko zleze v naslednjo celico na drugi strani, se ne rece svoboda.
anamari223
# 26.12.2009 ob 16:48
Čeprav sem pet let mlajša od Slovenije, za razliko od mnogih vem, kaj ta dan pomeni. Hvala vsem, da danes lahko živim v Sloveniji, državi, ki so si jo predniki tako zelo želeli. In ponosna sem, da sem Slovenka, svoje države, kjerkoli že bom prav gotovo ne bom zatajila!
dolenjcek
# 26.12.2009 ob 13:12
administrator z tem ko dopustiš jugoslovanarjem da tukaj trosijo svojo propagando žališ moja domoljubna čustva.
Ponoru
# 26.12.2009 ob 10:37
Ko bi bli še zdaj Slovenci tako enotni kot takrat.
Binder Dandet
# 26.12.2009 ob 14:21
Nekdo je napisal post v stilu, ko bi le danes bili tako enotni kot takrat. Podpis pod to.

Dejstvo je, da kulturni boj, ki nas Slovence razdvaja, umetno drži pri življenju politika. Ker ji služi za nabiranje poceni političnih točk in še pomembneje, za zaveso. Zaveso, za katero vsi filajo svoje žepe, narod se pa jebe v glavo zarad nekih ideologij, ki jih je že davno povozil čas. Opažam pa, da nas je vsako let več takšnih, ki smo njihovo igro spregledali.
il Sloveno
# 26.12.2009 ob 13:20
Čestitke Sloveniji in vsem zavednim Slovencem ter tujcem, ki imate radi Slovenijo in nas Slovence!!
dead4kp
# 26.12.2009 ob 11:43
Gavrilo:" Ne smemo pa nikdar pozabit kdo je bil naš največji sovražnik skozi celotno našo zgodovino: Nemci in Vatikan."

Dej Gavrilo ne seri! Vatikan je bil sovražnik R Slovenije, zato je 13.1.1992 prvi priznal našo samostojnost. LOGIČNO A !!!

Največji sovražnik Slovenije je bil Beograd od leta 1918 do 2000. S pomočjo domačih kvizlingov. Do druge svetovne vojne Ljubljanskih hlabcev, do leta 1991 slovenskih komunističnih revolucionarjev, po letu 1991 neokomunistov in jugofilov!

NAJ ŽIVI SAMOSTOJNA SLOVENIJA !
pinkobalinko
# 26.12.2009 ob 11:06
@MaliPandit. EU ni zapor. Če se kadarkoli odločimo EU zapustiti nihče ne bo pošiljal tankov na naše ulice. Mogoče majhna, a sila pomembna razlika s pokojno federacijo.
Sicer pa, življenja v SFRJ in EU ne more ocenjevati nekdo, ki v teh dveh integracijah ni živel. Najbrž se še spominjate, da smo v SFRJ za konvertibilno valuto skoraj umirali. Fanes je, po zaslugi EU, euro naše plačilno sredstvo.
Bombončke EU-ja bi seveda lahko še naštevali. Veliko jih je vezanih na vsakega posameznika, kolko jih je bil sposoben polizati. Se je pa treba zavedati, da ni na tem svetu nič zastonj in je bilo zaradi članstva v EU potrebno tudi kaj žrtvovati, vendar zgolj zato, ker se na dveh stolih ne spodobi sedeti.
Mihacar
# 26.12.2009 ob 10:25
Smrt komunizmu, zivela Slovenija!!!
nehanzek
# 26.12.2009 ob 09:29
Velik praznik je danes. Nevem kje se najdejo vsi ti nergači.... Če je v Sloveniji tako hudo naj se izselijo.
Nimrod No.1
# 26.12.2009 ob 08:24
Bog nam ohrani Slovenijo!!!
rubin
# 26.12.2009 ob 18:35
ne vem kaj eni šimfate eu.to je demokratična tvorba kjer se iz nje lahko iztopi,če se želi,sicer pa imamo svoje predstavnike v eu parlamentu,direkt izvoljene itd.najpomembneje pa je,da gre državljan eu lahko delat v nemčijo itd. in si tam služit pošten kruh,ne pa skorjico ki se jo ponuja delavcu v sloveniji!
Suzuki
# 26.12.2009 ob 16:43
Vse najboljše Slovenija!
dead4kp
# 26.12.2009 ob 16:02
Binder Dandet
26. december 2009 ob 14:14

Hvala za popravek!

To kar si napisal drži. V svojem prispevku sem hotel povedati, da je bil Vatikan oziroma kar sam papež Janez Pavel II. zelo naklonjen samostojni Sloveniji. Ta naklonjenost je velik trn v peti Beogradu ( spomnimo se ciničnih izjav takratnega zunanjega ministra YU Budimirja Lončarja). Tudi američani in takratni sekretar ZDA J.Baker ob današnjem dnevu v Sloveniji ne zaslužijo lepih besed!
Torej. Gavrilu sem hotel predočit, da so Vatikan (JP II:), Nemčija (H. Kohl), Avstrija (A.Mock) veliki prijatelji samostojne Slovenije.
Vsi jugofili in nestrpneži do RKC, se z menoj ne bodo strinjali !
NIČ NOVEGA!
To je njihov problem!
El comandante
# 26.12.2009 ob 14:04
Danes ni ne duha ne sluha o komunističnih opranoglavcih, ki slavijo ruske in jugoslovanske praznike, tega pa ne morejo, ker jim je razblinil nihove sanje o komunizmu ala Kuba.
m3m0ry
# 26.12.2009 ob 13:34
Naš Tito, boli te ko slišiš kako se Slovenci veselimo samostojnosti, trpiš ko gledaš izobešene slovenske zastave, gnusi se ti ko poslušaš ljudi govoriti v slovenščini. Hmmmm, za koga pa si se pravzaprav ti boril leta 45?
ksmith
# 26.12.2009 ob 12:49
@MaliPandit: Sploh se mi ne oporekat vsem tvojim, po mojem mnenju, napačnim prepričanjem. Pač misli kar hočeš, svetujem ti le da se preseliš v Severno Korejo ali Venezuelo pa tam živi dostojno življenje, saj drugega ne potrebuješ, ne?
Henrik
# 26.12.2009 ob 10:54
Rad imam svojo državo - niti malo pa nimam rad ljudi, ki ji vladajo ...
Lustracija?
7up
# 26.12.2009 ob 10:17
MaliPandit

Ne piši neumnosti. Yugoslavija je kot ideja moralno in idejno propradla. Komunizem pa kot družbenopoitični in gospodarski sistem bankrotiral in odšel na smetišče zgodovine.

Neumno je tudi primerjati Yugo in EU, ker gre za dve popolnoma različni stvari. Prva je bila obćasna federacija z autoritativnim načinom vladanja, druga je pa unija z simboličnim parlamentom, ki združuje države podobnih interesov na temelju nekaterih večinoma še renesančnih idej.

Isto je nesmiselno primerjati "dobrobit" delavca danes in včeraj, saj je popolnoma drugačna demografska, podjetniška in gospodarska situacija. Najbolši približek teh fantazij bi verjetno bil HDI
HC85
# 26.12.2009 ob 10:00
To, da je danes takšno stanje v državi, niso krivi samo politiki,ampak predvsem prejšnji sistem, ki nas je v primerjavi za zahodom vrgel 100 let nazaj......res, da sem med mlajšimi, ampak po pripovedovanju staršev in starih staršev mi je vse jasno......seveda, da prejšnji sistem vsi hvalijo, ko pa nobenemu ni bilo potrebno delati (z vsemi s katerimi sem govoril, so potrdili, da se je uradno delalo npr. do 14, ampak v bistvu so končali z delom že ob 11 uri :D, da niti ne omenim kako se je kradlo po podjetjih).........in kako bi naj mi bili pol kunkurenčni zahodu. Po sledice nosimo še sedaj.....zdaj je komaj prišlo vse ven, kaj so zapravili v priljubljeni YUG! najebali pa bomo mi, mlajše generacije, ki bomo delali 40 let, pa niti ne vemo, če bomo meli pokojnine.
Seveda se je porušli, če je vsak,ki je imel 5 min časa lahko gradil hišo (ne glede na to, če je bil priden ali sposoben ali pa ne)......zakaj pa? Zardi hiperinflacije in totalno nekonkurenčnega pa gnilega gospodarstav in strukture podjetij!
Kot rečeno posledice se vidijo komaj danes in nevem kaj pljuvate po samostojni Sloveniji.....to je edine (pač dolgotrajna) pot, da bomo dostojno živeli v prihodnosti!
Če pa komu kaj ne paše pa mrš na Kubi, S Korejo, Kitajsko, Kosovo, Albaniji, BIH ali kam drugam.....

lp
mulcon
# 26.12.2009 ob 08:43
skuggi
A, ti živiš na marsu?
Nimrod No.1
# 26.12.2009 ob 08:21
@MaliPandit, sure fantek, blablabla...

Nikoli še nisem prebral toliko antislovenskega in nepatriotičnega gradiva, kot v tvojih dveh postih. Le še islamokomunistom se kolca za propadlim jugorežimom.

V EUju smo enakopravni, v jugorežimu smo morali delati kar so nam diktirali velikosrbski diktatorji.
prepovz
# 26.12.2009 ob 20:02
Ja, želja je postala resničnost s starimi, preverjenimi kadri! Kako vedo ti za demokracijo, če pa zagovarjajo represijo (vodni top)!
jack burton
# 26.12.2009 ob 18:31
Škoda, ker je pri nas prveč tujcev in ljudi ki sovražijo Slovenijo.......sam zato ker smo se prvi povlekli ven iz dreka.......berem komentarje in ne morem verjet!!!!!!!!
svetovljan
# 26.12.2009 ob 16:36
Ja ne vem cigave sanje, sigurno ne tistih, ki si naj ne bi zasluzili niti 600 eurov place. Za tako drzavo sigurno nismo glasovali se manj pa sanjali...
pinkobalinko
# 26.12.2009 ob 15:53
Če se ne motim se je na referendumu ugotavljala volja absolutne večine ZA (odstotek ZA od vseh volilnih upravičencev), torej so med 11,5% tudi ljudje, ki se referenduma niso mogli udeležiti.
Ljudi, ki so bili eksplicitno proti osamosvojitvi je bilo verjetno nekje okrog 7 ali 8 %. Nekaj njih (oficirji in družine) se je po osamosvojitvi odselilo, nekateri so pogoltnili cmok in jim danes najbrž ni žal, del od teh 7 ali 8% pa zagotovo najdemo med kasnejšimi izbrisanimi.
zmago_josko
# 26.12.2009 ob 14:27

dami79
26. december 2009 ob 08:44
Prijavi neprimerno vsebino
Tistih 11,5 % proti je kasneje ustanovilo skupino "Izbrisani" in sedaj zahtevajo denar od države.

Pa še res je!
diazepam
# 26.12.2009 ob 12:37
Kdor je bil vsaj malo po svetu mu je jasno, da se nimamo kaj dosti za pritoževati, seveda pa se strinjam, da bi lahko bilo marsikaj tudi bolje, popolna država seveda ne obstaja.
Kdor je mislil, da demokracija pomeni praskanje po jajcih in čakanje da se mu začneta cediti med in mleko je sedaj verjetno malo razočaran, kdor pa se izobražuje in mu delo ne smrdi pa mislim, da je načeloma povsem zadovoljen s svojim življenjem.

Še Kennedyev stavek : "Ne sprašujte se kaj lahko vaša država naredi za vas, vprašajte se kaj vi lahko naredite za svojo državo ".
krosnjar
# 27.12.2009 ob 15:46
Skugi -
Spomin se mi vrača. Spomnim se tudi stranke Gibanje za Jugoslavijo, ki jo je vodila žena S. Miloševića Mirjana in katere predsednik v Sloveniji je bil Rado Bohinc. Kasnejši notranji minister v ropovi vladi in zdajšnji rektor Primorske univerze.
Pa Veljka Rusa, ko je sedel na nekdanjem trgu OF med intervjujem za RTV in govoril kako bomo jedli travo in je samostojnost kot samomor. Spomnim se Kučana, ki ni hotel na prvo "postrojenje" Slovenske vojske v Kočevsko reko. Spomnim se romanj ZSMS v Beograd l. 91.
Spomnim se pa tudi tega kako so člani ZKJ celo l. 94 in kasneje prestopali v kasnejšo SDS in jih je danes tam skoraj enako število kot v SD. ;)

Btw. morda kdo ve kam je izginila Romana Logar? Na nekdanjem SDK je po osamosvojitvi ustavljala vse poskuse divjih lastninjen, potem so jo pa družno nekam umaknili.
ur51
# 26.12.2009 ob 21:26
hahaha meni je čist smešna ta nostalgija po komunizmu.... pač sosed je lih tolk lohk kupu u trgovini kruh pa mleko pa ni blo foušije, pa nobedn ti ni mogu kej dost rečt k kdor mel partijsko knjižico ga je loh zašiu
-mikos-
# 26.12.2009 ob 21:24
Žal v 18 letih, letos prvič, zastava pri nas ne visi.

Bil je predlog na pol droga, nismo bli soglasni.

Tako je ni več in je nebo, dok smo drugorazredni državljani.

Za takšen način vladanja in obnašanja predsednika se nihče
od nas ni boril, to je zdaj bivša Yuga in ne Slovenija.
Hallenbeck
# 26.12.2009 ob 20:35
@Naš Tito
Ti si pa takšno teslo, da ga je za iskat, resnično.

Jaz osebno sem ponosen, da sem Slovenec, ponosen sem, da smo takrat, v tistih težkih časih Slovenci stopili skupaj in se odločili, da izstopimo iz Jugoslavije. Resnično si želim, da bi bili Slovenci spet tako enotni, kot smo bili takrat.
Shackler
# 26.12.2009 ob 16:12
Čestitke Sloveniji za najboljšo odločitev v njeni zgodovini.
Le zastavo bi bilo pametno spremeniti.
vidim
# 26.12.2009 ob 10:58
Administrator ne dovolite jugoslovanarjem da tukaj smetijo z najneokusnejšimi žalitvami.
Osamosvojili smo se v prvi vrsti, da bi zavarovali slovenski nerod pred dokončnim potujčenjem. Če nam je to uspelo bo jasno čez 10 let, ko resnično ne bo več dvoma, če bo Slovenščina lahko še obstala. Moje mnenje je, da je stanje trenutno naravnost katastrofalno, še tisti ki smo Slovenci, le redki izkazujemo narodno zavest.
klemen62
# 26.12.2009 ob 10:21
Nadgradnja od Dami 79:
Tistih 11,5 % proti je kasneje ustanovilo skupino sd, lds in zares, na limance pa jim je v letu 2008 šlo 45,08% volivcev.
Dust
# 26.12.2009 ob 10:03
mulcon,a se ti ne zdi,da preveč Svet ( na kanalu a) gledaš?
Malipandit, v jugi je bilo tako,da je lahko en delavec zaslužil več kot kdo na vodilni funkciji, kar je super, a ne? Zdaj mi pa prosim povej, kdo bo direktor nekega podjetja, kdo bo prevzel vso odgovornost, kdo bo vodil podjetje,kdo bo...? Ne vem,če bi lahko kar tako našel dobro izobražene ljudi z izkušnjami, motivirane in s finančnim vložkom, če bi vedeli,da bodo delavci zaslužili enako ali več... To omeni da je bolje biti delavec, ker greš za 8 ur v službo, ko pa prideš domov odklopiš vse skrbi, zaslužiš pa super denarce... Dream on...
danes zjutraj bi mogli na vseh programih najprej zavrteti Zdravljico, ljudje bi mogli izobesit zastave... Vzemimo si za primer Irsko , ki od odcepitve naprej za vsak praznik skoraj vsepovsod visijo zastave... Škotska isto, Anglija tudi...Ali pa Avstrija... Ampak to so države,katerih državljani so ponosni na svojo državo,ponosni na svojo zgodovino ( in s tem ne mislim samo od 2.svetovne vojne naprej), ponosni na svojo kulturo, ponosni na svoj jezik in na svoje ljudi!... Drugače pa nobena država na svetu nima dobrih politikov (oziroma ima več dobrih,ki so v očeh drugih slabi) ampak to je čar demokracije,da lahko poveš,da ti je nek politik slab,da lahko izbiraš med njimi,da lahko poveš kar hočeš (pri tem moraš pomisliti,da ima tvoj sogovornik tudi svobodo govora ne samo ti),da si lahko takšen kakršen hočeš (seveda, večina tukaj bi mogla prej starše vprašat, ampak, pustimo malenkosti)... uff, s tem bi lahko šel naprej in naprej... seveda pa tudi ni vse tako belo, ampak , Slovenija je samostojna ŠELE 18 let in se mi zdi da se je v teh 18 letih naredilo kar veliko (lahko bi se več, ampak, če gledamo tako, potem bi se lahko tudi manj...)

Čestitam Sloveniji, Slovencem in vsem ,ki se čutijo Slovence!

Lep pozdrav! Jure
jack burton
# 26.12.2009 ob 09:36
nehanzek....

Jaz tud pravim, naši običaji, kultura, saj veš, kolk pa jih je še res slovencev......
-mikos-
# 27.12.2009 ob 14:39
stewie

Ali sploh ločič pleve od zrnja, ne in tu je tvoj problem.

Zagovarjam samo dejstva, ki morajo odgovarjat delavemu človeku.

Samo preko ustvarjalnosti si človek, pa naj bo vernik ali ateist.

Jaz pač verjamem v Boga in te vprašam, sploh poznaš verske fanatike.

Poglej si ti komunističen fanatizem, življenje brez dela in del za pokazat.

Garači vere verniki, sami duševno in tudi materjalno bogati ljudje,
naša umetnost, spomeniki, kulturna dela, je kaj videt, kaj ?

Komunisti, vse na tuj račun, skoraj vse ukradeno,
vse naše in nazadne spet use ukradeno.

Zato Slovenci nismo in ne bomo balkancem hlapci.
Kazalo