Slovenija

Poudarki

  • Do leta 2005 le dan samostojnosti
  • Za Slovenijo glasovalo 88,5 % vseh volilnih upravičencev
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 66 glasov Ocenite to novico!
Plebiscit
Nekaj mesecev po plebiscitu, ki se ga je udeležilo 93,2 odstotka volivcev, je Slovenija praznovala svojo samostojnost. Foto: MMCRTV
Plebiscit
Od 93,2 odstotka volivcev, ki so prišli na volišča, jih je 95 odstotkov na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država odgovorilo pritrdilno. Foto: MMC RTV SLO
Večina članic Evropske skupnosti je Slovenijo priznala 15. januarja 1992, 22. maja istega leta pa je Slovenija postala 176. članica Organizacije združenih narodov.
Demos
Na prvih volitvah v samostojni Sloveniji je zmagal Demos. Foto: MMC RTV SLO
V skladu z odločitvijo Slovencev na plebiscitu, da želijo živeti v samostojni Sloveniji je slovenska skupščina 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije in Deklaracijo o neodvisnosti. Postavljen je bil tudi formalni temelj slovenski samostojnosti.
Vojna za Slovenijo
Vojaško vlogo v državi je do formiranja slovenske vojske prevzela nekdanja Teritorialna obramba Republike Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Samostojna Slovenija: Dan, ko je želja postala resničnost

Praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti
26. december 2009 ob 06:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Za Slovence je 26. december eden najpomembnejših dni novejše zgodovine. Na ta dan leta 1990 je namreč želja po osamosvojitvi postala tudi uradna.

Šestindvajsetega decembra v Sloveniji zaznamujemo dan samostojnosti in enotnosti kot spomin na 26. december 1990, ko so bili razglašeni uradni izidi plebiscita, ki je bil izpeljan tri dni prej. Praznik se je do leta 2005 imenoval le dan samostojnosti, preimenovan pa je bil po sprejetju novele Zakona o praznikih in dela prostih dnevih. S tem se je želelo poudariti prav enotnost državljanov, ki so se na plebiscitu odločili za samostojno Slovenijo.

In prav enotnost je bila tista, ki je zaznamovala plebiscit o samostojni Sloveniji. Na volišča je odšlo kar 93,2 odstotka volilnih upravičencev, 95 odstotkov pa jih je na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, odgovorilo pritrdilno. To je skupno znašalo 88,5 odstotka vseh volivcev, kar je bilo veliko več od potrebnega odstotka udeležbe volivcev za pozitiven izid plebiscita – 50 odstotkov in še en volivec. Rezultati so postali uradni tri dni pozneje, poti nazaj pa ni bilo več. Slovenija je v šestih mesecih načrtovala osamosvojitev.

A kaj se je dogajalo pred tem, kateri dogodki so vplivali na takšno (neponovljivo) enotnost med Slovenci, da so tako množično odšli na volišča (takšne volilne udeležbe namreč niso doživeli noben poznejši referendum ali volitve)?

Ko so se težave šele začele
Prvič se je misel o črni prihodnosti Jugoslavije Slovencem realneje usedla v zavest ob Titovi smrti. Čeprav so se ljudje množično zbirali ob vlaku z njegovo krsto, si je verjetno že marsikdo mislil, da utegne imeti njegov odhod neugodne politične posledice in da se težave šele začenjajo.

In če so se osemdeseta leta začela s Titovo smrtjo, ki je za nekatere morda predstavljal simbol povezovanja med različnimi narodi v Jugoslaviji, so se nadaljevala veliko slabše. Gospodarstvo sta hromila visoka inflacija in dolgovi do tujine in ker je bilo finančno stanje drugih republik še slabše kot pri nas, so se pojavljali očitki, da Slovenija plačuje slabo delo vse države.

Tudi na političnem področju slabše in slabše
Tudi na političnem področju ni bilo nič bolje. V Sloveniji so se pojavljale želje po sodelovanju pri odločanju in politični demokraciji, srbsko vodstvo pa je za te želje ostajalo gluho. Še več, spor med Slovenijo in Srbijo je bil vse ostrejši. Jugoslavija se je tako sredi osemdesetih let znašla v slepi ulici.

O pravi opoziciji v Sloveniji lahko govorimo šele v poznih osemdesetih letih, ko se je začelo povezovanje opozicijskih skupin. Najprej so bila to društva, ki so delovala v okviru Socialistične zveze, v začetku leta 1989 pa so nastale Slovenska demokratična zveza, Socialdemokratska zveza Slovenije, Slovensko krščansko-socialno gibanje ter gibanje Zelenih. Ta združenja so skupaj prvič javno nastopila februarja 1989 na protestnem zborovanju v podporo rudarjem na Kosovu, kar je posredno nakazovalo tudi na nestrinjanje s srbsko politiko.

Poleti 1989 dopolnila k ustavi
Poleti istega leta so se začele pojavljati zamisli o "asimetrični" federaciji. Posebna ustavna komisija v Ljubljani je pripravila dopolnila k slovenski ustavi. Ta so zelo očitno spreminjala razmerje med Slovenijo in Jugoslavijo ter poudarjala pravico do samoodločbe in razdružitve. Na novo so bile opredeljene tudi finančne obveznosti do Beograda, urejanje vprašanja človekovih pravic in rabe slovenščine. Določili so tudi himno Slovenije – Zdravljico. Spremembe je 27. septembra potrdila republiška skupščina, v Srbiji pa so jih označevali za izdajo.

Srbi in Črnogorci so se decembra pripravljali na miting resnice v Ljubljani, da bi, kot so sami pojasnjevali, Sloveniji dali pravo sporočilo o Kosovu in Jugoslaviji. Miting se ni nikoli zgodil.

Zadnji kongres Zveze komunistov Jugoslavije
Januarja 1990 se je nato zgodil še nekaj, kar je dokazovalo, da so Jugoslaviji štete ure. Na 14. izrednem kongresu Zveze komunistov so slovenski predstavniki sejo zapustili, saj so bili vsi njihovi predlogi za konfederacijo preglasovani. Zveza komunistov Jugoslavije se po tem dogodku ni sestala nikoli več.

Istega meseca so bile v skladu z volilno zakonodajo, ki jo je sprejela slovenska republiška skupščina, razpisane prve povojne večstrankarske volitve, ki so jih izvedli aprila. Zmagala je Demokratična opozicija Slovenije (Demos), Lojze Peterle pa je postal prvi premier slovenske nekomunistične vlade po letu 1920. Kot zanimivost naj dodamo, da so se ministri podpisali še pod staro prisego, ki je govorila o spoštovanju socialistične ureditve.

Priprave na osamosvojitev in prvi korak po poti samostojnosti
Vojaško vodstvo Jugoslavije je medtem že izdalo tajen ukaz o prevzemu orožja Teritorialni obrambi. Sloveniji je uspelo obdržati okoli 30 odstotkov orožja. Kljub temu je bilo že jasno, da so vsa prizadevanja zvezne vlade o ohranitvi Jugoslavije propadla. Slovenska vlada je nadaljevala priprave na osamosvojitev, ministrstvo za obrambo pa je v dogovoru z najvišjimi organi republike začelo v tajnosti oblikovati lastne oborožene sile, ki bi Slovenijo varovale pred jugoslovansko armado. Ministrstvo za notranje zadeve je medtem pripravljalo vse potrebno za samostojnejše delo policije, ministrstvo za zunanje zadeve pa je utiralo pot slovenski diplomaciji.

Drugega julija je skupščina razglasila, da zvezni zakoni veljajo le, če niso v nasprotju z republiškimi, v posebni izjavi pa se je zavezala še, da bo v letu dni sprejela novo republiško ustavo. Nato je sledila odločitev za plebiscit. Plebiscitarna pravila so sprejeli v drugi polovici novembra, 23. decembra pa so plebiscit tudi izvedli.

Želja po samostojnosti je tako postala tudi uradna, dan razglasitve neodvisnosti pa je bil 25. junij 1991. Večina članic Evropske skupnosti je Slovenijo priznala 15. januarja 1992, 22. maja istega leta pa je Slovenija postala 176. članica Organizacije združenih narodov.

Vir: Peter Vodopivec: Od Pohlinove slovnice do samostojne države

A. K. K., Sabina Zonta
Prijavi napako
Komentarji
krosnjar
# 27.12.2009 ob 13:17
Še malo in nekateri nas bodo začeli prepričevati, da je bil izzid plebiscita ponarejen, ter da je bila večina proti. To so na levici vedeli, a si niso upali povedati zaradi diktatorske tiranije Demosa nad prebivalstvom Slovenije, ki si je želelo ostati v Titovi Jugoslaviji. . .
To prevaro iz l. 91 naj bi dokazovali tudi številni komentarji na forumih in neizobešanje slovenskih zastav v današnjem času. . .
Še malo in levica bo zahtevala ponovitev plebiscita z dvema vprašanjema:

A.) Si želite živeti ponovno v skupni državi z bratskimi balkanskimi narodi (hrvati, srbi, bošnjaki, makedonci in albanci)?

B.) Želite, da se Slovenija združi z nastajajočo Balkansko socialistično asimetrično federacijo?
meri.m
# 26.12.2009 ob 22:14
Osamosvojitev je bila črno-bela tov.Potrć. Začetki so se dogajali v kletnih prostorih brez oken med tem ko ste vi imeli fotelje v luksuzno opremljenih prostorih na CK (za skupščino) in fotka je tudi črno-bela.
rubin
# 26.12.2009 ob 21:13
da ti odgovorim:komisarje določijo države članice,katerih vodstvo je spet demokr.izvoljeno v vsaki državi posebej..ne mešat megle!
papiga
# 26.12.2009 ob 17:33
To, da se na teh straneh najdejo komentatorji, ki nimajo pojma ne o državni ureditvi, ne o naši državi ne o EU, nikakor ne spreminja ničesar od tistega duha s katerim smo šli na plebisciti in ničesar od tistega, kar smo iz tiste zdrave osnove izgradili. To da nekaj posameznikov in strank misli, da je osamosvojitev njihova, je samo v njihovo sramoto, ker vsi vemo, da je to projekt vseh nas. Kakšne baže so, smo pa videli iz obnašanja in govrjenja njihovih podmladkov pred 3 dnevi. Nekateri so na takšno obnašanje svojih članov celo ponosni.No toje tista razlika med njimi in nami. Čestitke k prazniku vsem, ki ga imamo za svojega, ne pozabite, tudi je Naš, od mene, od vas, od vseh,ki ste takrat glasovali Za SAMOSTOJNO Slovenijo. Ob zavesti, kaj vsee je na kocki za vse nas.
dead4kp
# 26.12.2009 ob 16:15
Priznanje žepne državice Vatikan 13.1.1992, ima veliko težo predvsem v diplomatskih krogih.
Poznano je, da je Vatikanska diplomacija konzervativna ( toga). S tem priznanjem Vatikana, ko so za dva dni prehiteli Evropsko dvanajsterico - EGS, je Vatikan prekosil samega sebe!
Verjamem, da so temu priznanju nasprotovali vatikanski diplomati, vedar je papež Poljak Janez Pavel II. tu udaril po mizi! HVALA , HVALA in še enkrat HVALA JP II. !!!!!!!!!!!
Seveda, bi se ob tej priliki rad spomnil velikega Slovenca pokojnega nadškofa Alolzija Šuštarja in pred kratkim umrlega gospoda Štefana Faleža.

HVALA VSEM!
Binder Dandet
# 26.12.2009 ob 14:26
Popravek za zgoraj:
Zaveso, za katero vsi filajo svoje žepe, narod se pa jebe v glavo zarad nekih delitev, ki jih je že davno povozil čas.
Binder Dandet
# 26.12.2009 ob 14:14
@dead4kp:
"Dej Gavrilo ne seri! Vatikan je bil sovražnik R Slovenije, zato je 13.1.1992 prvi priznal našo samostojnost. LOGIČNO A !!!"

To ni res. Prva nas je priznala Hrvaška (vzajemno priznanje).

Sicer je pa vrstni red do priznanja Vatikana sledeč:
1)Hrvaška 26. junij 1991 Vzajemno priznanje Slovenije in Hrvaške
2)Litve Litva 30. julij 1991
3)Gruzija 14. avgust 1991
4)Latvija 29. avgust 1991
5)Estonija 25. september 1991
6)Ukrajina 12. december 1991
7)Islandija 19. december 1991
Nemčija 19. december 1991 Odločitev stopila v veljavo 15. januarja 1992
Švedska 19. december 1991 Odločitev stopila v veljavo 15. januarja 1992
8)Vatikan 13. januar 1992

http://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_dr%C
5%BEav,_ki_so_priznale_neodvisno_Sloveni
jo
franzz
# 26.12.2009 ob 13:36
nehanzek
Velik praznik je danes. Nevem kje se najdejo vsi ti nergači.... Če je v Sloveniji tako hudo naj se izselijo.

Ti nergači imajo 29.11. praznik, današnji dan, je pa za njih dan žalosti.
tapraviguk
# 26.12.2009 ob 10:38
Dobri stri časi, lepo se jih je spominjat evforija, veselje pričakovanje boljšega.
Sedaj pa..... še bi glasoval za, čeprav to ni to, kar smo pričakovali.
hervard zastava pri meni sigurno visi.
Союз
# 26.12.2009 ob 10:35
Čestitke Sloveniji!

Ni idealno, je pa še vedno super! Od tega, kar govori MaliPandit pa je edina stvar, ki me resnično moti, samo to, da hodijo naši vojaki prodajat svoja življenja nekam tisoče kilometrov stran zato, da nekdo drug na račun tega bogati, mi, Slovenci pa to financiramo. In to nam opravičujejo z nekim izmišljenim in insceniranim "bojem proti terorizmu" in "varnostjo". Naj gredo tja naši vojaki na svoj račun, če se že hočejo it tak biznis, ne pa, da pa da se za to porablja davkoplačevalski denar. Vsako podjetje v kapitalizmu si pač samo krije stroške! Naj si tudi oni sami kupijo opremo, orožje, prevoz tja itd... Naj jim pač tapravi naročnik vse to plača, predvsem pa naj se preimenujejo iz "slovenski vojaki" v kaj drugega, privatnega (npr. Force for "Freedom" s.p.). Ker npr. od naše vpletenosti v Afganistanu Slovenija ni niti za mišjo dlako bolj varna (prej obratno!), hkrati pa imamo samo stroške s tem, ki jih mi vsi plačujemo. Plačujemo zato, da smo manj varni. Narobe svet, če prašaš mene. Kdo pa bogati na račun teh vojn, pa dobro vemo. Mi sigurno ne.
-mikos-
# 27.12.2009 ob 15:15
stewie
Žal si tako šibak, in se primeš za pajčevino, ki ti jo nastavim.

Padeš na vsaki bilki, sloh dviguješ noge.

Štejejo samo dela, samo in samo dela in dokazliva dejstva.

Kaj ti če zgodovina za stoletja nazaj, če se od te , ki misliš, da jo poznaš
nisi naučil nič, vsaj videt ni, ponavljaš se ko t pokvarjena plošča.

Beri dejstva, levice, daj. Oj saj jih ni, nimajo ne del ne dejstev, je to mogoče ?
Najdi kaj, da se lahko pogovarjaš, išči dok ne najdeš. Naprimer :
Kraj v sloveniji brez krščanskega znamenja. Greva skupaj rziskat in te
zelo bogato nagradim.

Levicčari bi samo vladali, se hvalili in imeli nekaj, kar si ne zaslužijo.
Konec je tega, konec jasno ??????????
-mikos-
# 27.12.2009 ob 10:20
tolovaj
Polnih 45 let po drugi svetovni vojni, sem bil v državi,
ki sem ji podaril več kot 3, svoja najlepša leta, zaradi
tega ker sem kristjan drugorazredni državljan.
Moral sem celo v tujino, da sem se odlepil od tal.

Danes mi tega življenja ostaja zelo malo, skoraj nič, ali pa ?

Veste kar sem imel zdaj 18 let vlagal v Slovenijo, KOT DRŽAVO.

Ta država je zopet okupirana pokradena in drvi v bankrot.

Zame je moj del slovenije, ki sem si ga krvavo odslužil, moj dom.
Tu pa lahko visi tudi samo moja zastava.

Z komunistično oblastjo in PREDSEDNIKOM, ki nam pravi in to dokaže,
da smo drugorazredni jas osebno nimam nič.

Vi ki ste to svojat izvolili in jo podpirate, ste prvorazredni, in tako je.
jancek111
# 26.12.2009 ob 23:49
Eden od dveh datumov zaradi katerih sem ponosen da sem Slovenec. Le dvakrat v zgodovini smo Slovenci dejansko bili enotni in se odločili da nočemo biti hlapci. Drugi je seveda ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Na žalost našim politikom zmeraj uspe našo samostojnost zamenjati za obljube o zaščiti, trditve o blagostanju in možnosti samoodločanja o odcepitvi naših velikih "zaščitnic".
rubin
# 26.12.2009 ob 21:17
se pa strinjam da imajo absol.previsoko plačo
El comandante
# 26.12.2009 ob 14:33
skuggi premalo bereš bloge. Nekateri bi danes takoj podpisali kapitulacijo veliki Srbiji ali Rusiji.
skuggi
# 26.12.2009 ob 14:26
Matr ste nekateri tezaki. Na plebiscitu smo se takorekoc vsi odlocili za samostojno Slovenijo. in mislim, da ni prav nikomur danes zal za to odlocitev. Se tisti redki posamezniki, ki to pocno, se pritozujejo predvsem zato, ker so pricakovali od samostojne Slovenije vec. Tisti pa, ki se tam iscete neka nasprotja, kjer jih sploh ni, pa se raje malo zamislite nad sabo.
tigrslo
# 28.12.2009 ob 18:36
19 let ja, samo koliko na policiji in v SV so servirali Srbokomunizem,UDBO, in so se vedno pri korit! And they call it democracy- BULLSHIT! TOTAL LIES! EU bi mogli dati mandat, da vse take, izgubijo sluzbo. Osebno vem, da direktori firme so prali denar v tujini, in to s veliko podpore zahodne drzave...
jeremija
# 28.12.2009 ob 15:37
-mikos-
25. december 2009 ob 15:16
Prijavi neprimerno vsebino
Kdo komu brani praznovat poganske praznike ?
Kdo komu brani hodit peš ali celo po štirih kdo ?
Kdo komu brani bivat v jami ali na drevesu ?
Dragi moji vse je še na voljo, prosim vi ste gospodarji,
svojega telesa in razuma.

Prvo je bil verjetno stvarnik, in človek se z svojo samostojnostjo
odloča sam, dograjuje razna spoznavanja in tehnologije.
Ravno tako se pomikajo verjetno prazniki, ki so sestavni del življenja.
Kristjani, ki so po božji besedi evangelija prilagodili rojstvo JEZUSA Kristusa,
po tem ves civiliziran svet šteje tudi leta, pred in po Kristusu.

Tu se pa že spozna, da gre za neko Božje dejo,
obdobje civilizacije - kulture, vere, ne pa sekte.

Leto 2010 po Kristusu.

Ponosen sem na ta Božični dan, da sem kristjan. Mir in dobro, mikoš.

jaz ti branim bivanje na drevesu, ni primerno tvojim letom, čeprav tvoje razmišljanje z drevsa, bistveno ne odstopa od jamskega
blef
# 27.12.2009 ob 15:18
Predlagam, da se naredi javni spisek poslancev, ki so bili v partiji1
-mikos-
# 27.12.2009 ob 13:44
stewie
Tudi ta obstaja, samo za te vrste, ki ne vedo kaj delajo so danes norišnice,
ne pa vladne palače, ali oblast.

Obstaja tudi:" pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal".!!, "Poberi se satan"!

"Ne prištevaj jim tega greha" Niker pa ni," ne prištevaj jim te neumnosti".

Tako je, sami ste srali sami boste ribali !
Za barabe ni solidarnosti ampak zapor !

Zapomnite si, da bo Slovenija poštenih in delovnih ljudi, ali pa je nebo !

Nič dvoličnosti, vrnite mi kar ste dolžni, kar ste ukradli, kar je moje ni vaše.
Z tem razpolaga lahko Bog, brez katerega nebi nič imel, nikakor pa partija.


Tako je in nič drugače, izhod je delo za tiste ki lahko delajo.
Sociala za teške invalide, pkojnina za tiste, ki so delali in vlagali
40 let in nobenih priviligiranih pokojnin, za člane partije in neke veterane.

Solidarnost ob naravnih in katastrofalnih primerih.

Za komunistične zastance in lenuhe delo in samo delo. Konec lažne sociale.
roli
# 27.12.2009 ob 13:01
naštejte mi 5 partizanskih herojev?
Naštejte mi vsaj enega iz 91 leta?
Sram naj vas bo.
Niste vredni svoje države.
Upam da nas kdo čimprej okupira
in postavi vse na svoje mesto
in prekine to komunistično navlako
v vaših glavah.
-mikos-
# 27.12.2009 ob 12:24
Spoštovani mladi prijatelji.
Večkrat sem vam že pojasnil,
da BOG grehe odpušča neumnosti pa ne !!!!!!

Ravno tak je z mano in slej ko prej, bo tudi RKC. ,
morala sprejet Božje za svoje.
vidim_vas
# 27.12.2009 ob 10:53
Tako je Blefm, vendar začni pri viru in ne na sredini. Vse, kar so pobrali '45 in naprej in kar so iz tega naredili naprej, je treba vrniti. Tisto, kar ti šteješ za pokradeno, je bilo že enkrat prej pokradeno, se pravi, da imamo sedaj karajo pokradenega.

V tej državi ne bo mira, dokler ne bo pocrkalo vse, kar je vbilo "družbenega". Tisti ki to vzamejo, pa so sposobni samo vzeti, ne pa s tem gopodariti. Po podjetjih so na oblasti še vedno produkti negativne selekcije, sposobni delovati le v razmerah, ko je Yu zagotavljala zaprt trg, v jkaterem so bili slovensko produkti bojši ponaredki zahodnih, kot so jih bili sposobni narediti bivši "bratje". Tudi če bi Yu še obstajala, tega ne bi bilo več.

Malo se bo potrebno soustitina delo, gobcače nostalgike pa soočiti z resnico. Naj kaj naredijo ali pa držijo gobec.
simon.jereb1
# 26.12.2009 ob 23:32
Država, kar naj praznuje, praznujemo tudi mi, vendar ne vsi državnega praznika ampak prihod novega leta in novih izzivov.
Slovenci nismo sužnji, vendar v EU lahko predstavljamo svoj del in s tem pridobimo gospodarske in druge koristi. V prihodnosti, pa je vsekakor cilj, da EU postane konkurenca ZDA, vsaj na področju skupnega gospodarstva (geografsko ne more, saj so narodi preveč različni in to ne bi šlo brez večjih nesoglasij)
Lepo je pogledat na to enotnost, mislim da se to ne bo več ponovilo :-)
franzz
# 26.12.2009 ob 18:17
Binder Dandet 1)Hrvaška 26. junij 1991 Vzajemno priznanje Slovenije in Hrvaške

To priznanje nič ne velja, saj je tudi Hrvaška takrat pripadala SFRJ in ni bila samostojna. Tudi če ti gre Vatikan na k...c, je bil vseeno prvi, ki je priznal Slovenijo.
kmetozar
# 26.12.2009 ob 15:50
@moonylink: no, kdo bi di mislil ... Znaš kar pametno pisat, če tema ni napačna :)

Čestitke ob prazniku!
Damyy
# 26.12.2009 ob 14:53
Bravo samostojna Slovenija , ki ni sposobna preživet 2 milijona ljudi , no ja nekaj manj in , ki ima vsak mesec več revežev. Bravo ni kaj, ljudje so si to res želeli.
moonylink
# 26.12.2009 ob 09:14
Če pa govoriš o notranji svobodi vsakega posameznika in iskrenemu odnosu do ljudi, ki konec koncev edina vodita v pravičnejši svet, pa ti predlagam da ju najprej poiščeš pri sebi, namestu da jih žolčno iščeš v sistemskih ureditvah, potem tudi vse drugo ne bo tako črno.
stewie
# 29.12.2009 ob 09:45
Mikoš, se mi je zdelo ja, da niti na en moj post ne znaš dati kakšnega protirgumenta, če pa imaš v glavi tisti predsodek, kako je desnica čisto fajn, levica pa čist zanič.
-mikos-
# 28.12.2009 ob 12:28
stewie
28. december 2009 ob 07:51
Ne gre, resnica ne gre, in tako ne boš dobil odgovora,
jas resnično obžalujem, ker sem do levice tak kot sem.

To pa verjetno zaradi tega, ker levica ni nikoli nič obžalovala,
verjetno tudi ne bo, ker vi lažete-delate vse prav.
populist
# 27.12.2009 ob 13:48
u]VPIŠITE OTROKE NA PRAVO IZOBRAŽEVANJE ZA ŽIVLJENJE:

Goddard College
http://www.goddard.edu a>
"Here education is about the whole person: the enlightenment of the mind is primary, yes - but not a disembodied mind. Through action combined with reflection, your mind sharpens, your activity in the world is more consistent and competent, and your capacity to attend to your spirit and your emotions builds.

We ask of you as well to analyze, assess and deepen your promise to be an advocate for social justice. Imposing no "official" way of thinking about our responsibility to each other, our world, and the Earth, we nevertheless want every Goddard graduate to develop a personal vision of his or her commitment to sustainability of our environment and the necessity to oppose injustice in whatever form it takes and wherever it is encountered."

Naropa University
http://www.naropa.edu >
"Contemplative education is learning infused with the experience of awareness, insight and compassion for oneself and others, honed through the practice of sitting meditation and other contemplative disciplines. The rigor of these disciplined practices prepares the mind to process information in new and perhaps unexpected ways. Contemplative practice unlocks the power of deep inward observation, enabling the learner to tap into a wellspring of knowledge about the nature of mind, self and other that has been largely overlooked by traditional, Western-oriented liberal education."

Lesley University/College
http://web.lesley.edu >
"If you’re committed to fulfilling a greater purpose, and bringing about great change in the world, Lesley University is for you. We focus on experiential learning, citizenship, and close collaboration between faculty and students. The result is action-oriented learning that fosters real change in our students and prepares them to bring about real change in the world."

KaosPilot.
It is the most amazing "alternative" university I've learned about so far:
http://www.kaospilot.dk<
/a>/

Antioch University
http://www.antiochsea.ed
u

"Antioch University is founded on principles of rigorous liberal arts education, innovative experiential learning and socially engaged citizenship. The multiple campuses of the University nurture in their students the knowledge, skills and habits of reflection to excel as lifelong learners, democratic leaders and global citizens who live lives of meaning and purpose."

Schumacher College
http://www.schumachercol
lege.org.uk

"Through a range of educational activities, participants are encouraged to consider some of the most urgent challenges of sustainability and to take responsibility for delivering effective solutions in their own working and personal environments."

Gaia University
http://www.gaiauniversit
y.org

"We notice the vital signs of an awakening of transitional energy amongst the world's peoples and so, we have launched Gaia University to provide the support we can to these bold world changers and future generations of Earth caretakers."

Waldorf Education
http://en.wikipedia.org/
wiki/Waldorf_education

"The overarching goals of this educational approach are to provide young people the basis on which to develop into free, moral and integrated individuals, and to help every child fulfill his or her unique destiny... Schools and teachers are given considerable freedom to define curricula within collegial structures."
blef
# 27.12.2009 ob 08:54
Nacionalizirat je potrebno vse ukradeno in na javni dražbi prodat!
rubin
# 26.12.2009 ob 21:19
bi pa blo boljše če bi bolj direktno izvolli komisarje,sam se mi zdi da po novi lizbon. pog. ma eu parlament večjo težo.
Stop-IPCC
# 26.12.2009 ob 20:47
@rubin

Ja, imamo "izvoljene predstavnike".... ki pa hodijo v Bruselj in Strassbourg samo po mastno plačo, nimajo pa prav nikakršne moči. Ne predlagajo zakonov, ne sprejemajo zakonov, nimajo niti pravice "komentirati" določen zakon, ki ga napišejo in "vsilijo" od nikogar izvoljeni in politično nastavljeni komisarji (!!!).

Tudi v JNA so imeli komisarje..... Polit-komisarje !!!!
Stop-IPCC
# 26.12.2009 ob 20:42
O samostojnosti in suverenosti Slovenije....

Vse, ki še vedno mislite da smo "samostojni" Vas vprašam :

Kdo je predsednik EU ? oz. tudi "naš" predsednik ?

in drugo :

Kdaj "smo" ga izvolili ?
bk74
# 26.12.2009 ob 19:36
http://www.demos.si, demokracija v gibanju - družbeno-aktualna spletna stran
mislim in upam da to vse pove
Binder Dandet
# 26.12.2009 ob 18:55
@franzz:
Nisi pogledal seznama?
moonylink
# 26.12.2009 ob 18:23
kmetozar a to naj bi bil kompliment?:-)
kmetozar
# 26.12.2009 ob 15:50
si*
el CARTEL
# 26.12.2009 ob 12:00
*države
moonylink
# 26.12.2009 ob 09:10
jah veš kako je, nismo vsi deležni sreče in sposobnosti tako globokega in hkrati tako fatalističnega uvida v življenje in svet, vseeno je pa v tem svetu in tudi v naši državi mnogo ljudi ki se po najboljših močeh trudijo da bi izboljšali tako sam sistem kot delovanje ljudi v njem.

ti seveda nisi *navadna* budala, zato pa se, namesto da bi s svojimi močmi pripomogel k izboljšanju lastnega življenja in s tem neizogibno tudi življenja tvojih sodržavljanov raje zatekaš k tipični projekciji lastne neizpolnjenosti v strukture moči nad katerimi nimaš nobene možnosti vplivanja.
skuggi
# 28.12.2009 ob 08:52
krosnjar:
popljuvas celo levico, jih enacis s komuinisti in nasprotniki osamosvojitve,, potem pa navedes dva imena, ki se jih nihce vec niti ne spomni, pa se to vzeto iz konteksta.
lahko je danes biti general po bitki, a v tistem casu je bilo jasno edino to, da imamo vec kot 150 000 brezposelnih in 200% inflacijo. Nihce ni vedel kaj nas caka ob popolni odcepitvi, a predvidevanja niso bila roznata, zato se je tudi Demos zavzemal za konfederacijo na zacetku. Tisto kar je bilo se bolj jasno, pa je bila krvava vojna , ki je bila prakticno neizogibna, ce se Slovenija in hrvaska odcepita in Jugoslavija razpade.
nikomur danes ni zal, da smo se takrat odlocili za samostojno pot, a dvomi o tem, kaj po razglasitvi samostojnosti, so bili takrat se kako upraviceni.
kar pa se lastninjenja tice, bi moral pa tudi na SDS kaksno vprasanje nasloviti. Eden od razlogov za razpad demosa je bil tudi razlicen pogled na to vprasanje. In glede na to, da je bil SDS takrat v vladi, bi rekel, da se je s tem strinjal.
stewie
# 27.12.2009 ob 13:25
Krošnjar, a to ti je danes župnik pri maši prišepnil, ker si bil priden in si se spovedal?
Če pa to prihaja iz tvoje lastne glave, še huje, v kakšni paranoji živiš.
stewie
# 27.12.2009 ob 13:13
Mikos, kaj pa tisti znametiti rek: "Odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo?"

Namerno diskreditiraš drugače misleče od sebe, pol se pa obešaš na religijo, ki uči, kako smo pred Bogom vsi enaki, ravno takšen si, kot inkvizitorji v srednjem veku, tudi ti so se opirali na religijo, ki je zapovedovala, da se ne sme ubijat, potem pa so krivoverce sežgali na grmadah pač zato, da bi tako vero zaščitili.
Zaradi mene lahko ti pljuvaš po komunizmu, ki si ga kot kaže v celoti izživel in preživel, ampak obešati se na eno drugo totalitarno organizacijo, ki je stoletja dolgo delovala še po hujših principih zatiranja, to je pa milo rečeno dvolično.
croze
# 26.12.2009 ob 17:31
poglejte si sliko v prvem planu je g.pučnik ki ga je veliki vodja na grob način zbrcal iz stranke samo da bi lahko uresničeval svoje bolestne ambicije
lo_pa_ta
# 26.12.2009 ob 11:52
vSlovenija, od kod lepote tvoje....

@gavrilo
ter italjani
klemen62
# 26.12.2009 ob 10:28
yanker:
Na limanice greš, ko kdo te nategne, polomi mu noge preden pobegne. (slovar)

Ko bodo vsem delavcem polomili noge bodo pobegnili.
skuggi
# 26.12.2009 ob 08:40
Mulcon:
O kateri drzavi pa ti pises?????
skuggi
# 26.12.2009 ob 08:11
Mali Pandid:
Morda imas po svoje prav, a smo si to Evropo za gospodarja vendarle izbrali sami na referendumu. Do sedaj so nam gospodarja izbirali drugi.
skuggi
# 26.12.2009 ob 08:09
Jbzt:
Ce ze meces Türka v kos z ostalimi ( mimogrede nisem njegov zagovornik), mi daj se malo argumentirano razlozi, kaj je Türk takrat slabega storil.
Saj verjetno govoris o tistem Türku, ki se je takoj, ko se je vojna zacel vrnil v domovino in sodeloval s Kacinom v stabu? Oziroma tistem, ki ga je DEMOS izbrav za Slovenskega ambasadorja v OZN??
Kazalo