Slovenija

Poudarki

  • Parlament je doslej o mandatarskem kandidatu glasoval sedemnajstkrat, v petih primerih so bili kandidati neuspešni.
DZ
Šarec za izvolitev potrebuje 46 glasov poslancev. Foto: BoBo
Marjan Šarec
Šarec lahko postane najmlajši predsednik vlade do zdaj. Foto: BoBo

Dodaj v

Šarec potrebuje 46 glasov. Če jih dobi, mora do septembra najti ministre

Postopek sestavljanja nove vlade
8. avgust 2018 ob 14:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po uradni vložitvi kandidature Marjana Šarca bodo o njegovi izvolitvi odločali poslanci na tajnem glasovanju. Če bo prejel 46 glasov poslancev, bo moral do 1. septembra vložiti listo ministrskih kandidatov.

Poslovnik državnega zbora predvideva, da se v drugem krogu volitve predsednika vlade opravijo najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po preteku roka za predložitev novih kandidatur, ki se v tokratnem primeru izteče v petek. Po trenutnem predlogu časovnice v DZ-ju je seja DZ-ja predvidena za konec prihodnjega tedna, na njej bo predlagani kandidat pred glasovanjem o njegovi kandidaturi predstavil programske zasnove vlade.

Če se poleg Šarčeve pojavi še kakšna kandidatura, bodo poslanci glasovali o vsakem kandidatu posebej. Pri vrstnem redu glasovanj ima sicer prednost kandidat predsednika republike, ki pa že v prvem krogu kandidata ni predlagal, in kaže, da ga tudi tokrat ne bo. Če bi več kandidatur vložili poslanci, pa bi se glasovalo po vrstnem redu vložitve kandidatur.

V tretjem krogu dovolj navadna večina
Če Šarec ali kak drug kandidat ne bo izvoljen za predsednika vlade, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v 48 urah ne sklene izvesti ponovnih volitev predsednika vlade. Tudi takrat lahko kandidate predlagajo predsednik republike, poslanske skupine ali najmanj deset poslancev, predlogi kandidatur pa so lahko isti kot v prejšnjih krogih ali novi. Kandidature se vlagajo do začetka seje, na kateri se opravi glasovanje, to pa po poslovniku sledi v najprej 48 urah in najpozneje sedmih dneh po sprejetju sklepa o izvedbi tretjega kroga. V tem za izvolitev mandatarja zadošča večina opredeljenih glasov navzočih poslancev, in ne več absolutna večina.

Ministri do septembra
Ko je predsednik vlade izvoljen, pa mora v 15 dneh predlagati imenovanje ministrov. Če tega ne stori, mu lahko DZ določi rok, v katerem mora predložiti predlog. Če tudi v tem roku predloga za imenovanje članov vlade ne poda, DZ ugotovi, da je predsedniku vlade prenehala funkcija. Predsednik vlade sicer ministrske kandidate predloži za resorje, kot jih opredeljuje zakon o vladi. Če želi novi mandatar oziroma nova koalicija drugačno organizacijo ministrstev, kot jo je imela prejšnja, mora DZ še pred vložitvijo predloga ministrske liste sprejeti zakon o vladi, temu pa morajo prilagoditi tudi zakon o državni upravi.

Po zdaj veljavnem zakonu vlado sestavljajo ministri za zunanje zadeve, notranje zadeve, obrambo, finance, gospodarski razvoj in tehnologijo, pravosodje, javno upravo, delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zdravje, izobraževanje, znanost in šport, infrastrukturo, kulturo, kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter okolje in prostor. Prav tako ima vlada za odnose s Slovenci zunaj njenih meja ministra brez resorja, po veljavnem zakonu pa še največ dva ministra brez resorja, ki pomagata predsedniku vlade pri usklajevanju dela in opravljanju njegove funkcije v okviru danih pooblastil.

Potrebni dve tretjini ministrov
Za 23. avgust je sicer po časovnici v DZ-ju predvidena seja, na kateri bi poleg novele zakona o vladi med drugim volili tudi podpredsednike DZ-ja ter imenovali predsednike in podpredsednike delovnih teles. Da bi bil operativen, je DZ kmalu po nastopu mandata ustanovil le peščico delovnih teles. Izvolitev podpredsednikov DZ-ja pa bi omogočila tudi odstop sedanjega predsednika DZ-ja, Mateja Tonina iz NSi-ja, ki je ob svoji izvolitvi na to funkcijo na ustanovni seji 22. junija napovedal, da ne bo ovira prihodnji koaliciji in da se bo s predsedniške funkcije umaknil, ko bo prihodnja koalicija znana. To bi sicer storil po izvolitvi ministrske ekipe na seji, ki je predvidena v drugem tednu septembra.

Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če je imenovanih več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja. Predsednik vlade mora v desetih dneh po nastopu vlade predlagati še neimenovane ministre oziroma obvestiti DZ, katere resorje bo začasno, vendar ne dlje kot za tri mesece, prevzel sam ali jih poveril drugemu ministru. Če DZ tudi v treh mesecih po nastopu funkcije vlade ne imenuje še neimenovanih ministrov, ugotovi, da je funkcija predsedniku vlade in ministrom prenehala.

Sestavljanje vlade tudi več kot tri mesece
Od volitev do imenovanja nove vlade lahko v Sloveniji glede na izkušnje s preteklih osmih parlamentarnih volitev minejo tudi več kot trije meseci. Toliko je ta proces trajal po volitvah v letih 1996 in 2011. Najmanj, okoli mesec dni, je sestavljanje vlade vzelo po volitvah v letih 1990, 1992 in 2000. Več kot tri mesece pa je trajalo sestavljanje vlade po volitvah 4. novembra 2011, ko je največ glasov na volitvah prejel PS Zorana Jankovića, a je vlado po Jankovićevem neuspelem poskusu nato sestavil predsednik SDS-a Janez Janša. Vlada je bila izvoljena 10. februarja 2012.

Parlament je doslej o mandatarskem kandidatu glasoval sedemnajstkrat, v petih primerih so bili kandidati neuspešni. Izvoljeni predsedniki vlade so se na položaj večkrat zavihteli s pomočjo konstruktivne nezaupnice, nekajkrat pa tudi s pomočjo opozicijskih poslancev, ki so zamenjali stran. Večina je bila izvoljenih v prvem krogu glasovanja.

Od osamosvojitve se je zamenjalo osem premierjev, ki so vodili 12 različnih vlad. Ob prevzemu funkcije je bil najstarejši Andrej Bajuk in sicer 56 let, kar trije pa so jo prevzeli pri 41 letih. Marjan Šarec bo v primeru izvolitve pred decembrom s 40 leti najmlajši premier doslej.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
brode
# 08.08.2018 ob 14:52
Brez zagotovljenih 46 glasov, brez podpisane koalicijske pogodbe, brez kandidatov za ministre... Dobesedno si delajo norca iz nas!
josh k.
# 08.08.2018 ob 15:31
Kaj je Šarcu dobit ministre, saj pozna cel kup imitatorjev.
AM
# 08.08.2018 ob 16:40
Applecore

Torej lahko tudi JJ vloži kandidaturo. Le zakaj je še ni ?
Yolbe
# 08.08.2018 ob 14:55
Radio Ga-Ga bo vladal Sloveniji, Hribarja za precednika....
snifi
# 08.08.2018 ob 15:09
Od drame do komedije. Od komedije do tragedije.
Homer.
# 08.08.2018 ob 16:21
@Shaka Zulu
Nič ne prihaja....
Tega (liberalizem) že imamo ......
Joker
# 08.08.2018 ob 15:32
Janša reši nas!

A se bodo vztrajniki sedaj zbirali pred parlamentom?
m72
# 08.08.2018 ob 18:31
"Janša reši nas!"

Haha, saj vas bo. Na neznanem kraju in ob neznanem času :-)
firtoh
# 08.08.2018 ob 19:38
Arbajterjeva
Bejzi no,a JJ koalicija s štirimi oz. petimi strankami bi bila pa bolj stabilna?Sploh, če vemo da je v stranki JJ-va beseda,prva in zadnja.Zapri oči in si za isto mizo predstavljaj Janšo,Tonina, Jelinčiča,Bratovskovo in Cerarja in Šarca.
steiermark
# 08.08.2018 ob 16:56
Homer
Kaj pa je to liberalizem? Poučite me, ker očitno je za vas to nekaj grdega. Za mene je liberalizem svobodno podjetništvo, svoboda govora, nevmešavanje države, kjer je le mogoče, itd.
Homer.
# 08.08.2018 ob 16:18
@Juhu
Predolgo?
Od napovedi pogajanj z Levico sta minila dva tedna.
Ves ostali čas je zagonil NSi s svojo dvoličnostjo ...............
AM
# 08.08.2018 ob 15:47
"Se pa utegnejo pojaviti velike težave pri potrjevanju ministrov"

Utegne tudi izbruhniti vulkan.

Ma nehajte pretiravat, se bodo že zmenili. Počakajte 100 dni in potem začnite konstruktivno šinfati.
AM
# 08.08.2018 ob 15:42
MMC hvala za članek s časovnico dogodkov, ki sledijo.
nonparel
# 08.08.2018 ob 17:16
Janševi že vnaprej šinfajo, ker so baje po bitki itak generali vsi.
Lahko bi imeli v levosredinski vladi same ajnštajne, pa bi jih oni kljub temu šinfali.
Ker če ni Janez glavni, potem ne velja nič, a ne.
AM
# 08.08.2018 ob 15:51
slovenc1

Dejstvo je, da je za vložitev kandidature več kot dovolj 43 glasov. IJJ jih je zbral precej manj.

Naj sestavijo vlado, pa bomo videli potem kakšna bo vloga petereice in kakšna bo vloga levice, ter katera stranko ko konstruktivna opozicija in katera bo "nagajala.

Ponovno pravim, počakajte 100 dni.
slovenc1
# 08.08.2018 ob 15:45
@AM
Šarec je tudi že rekel,da nebo vložil kandidature če nebo 46 glasov pa vidimo kaj se je zgodilo,tudi nad manjšinsko vlado ni bil navdušen,prav tako to velja za SMC
Kot je zapisal Dejan Steinbuch:Edina obljuba,ki jo še niso prekršili je koalicija s SDS.
slovenc1
# 08.08.2018 ob 15:43
Se pa utegnejo pojaviti velike težave pri potrjevanju ministrov,če bo Šarec sploh izvoljen. Trček je že povedal,da podpore vladi kjer bo Počivalšek nebo dal,tudi z Cerarjem in Gašperčičem in morda tudi Erjavcem in Bratuškovo(če bo SAB sploh dal ministre) bi znalo biti veliko težav s strani Levice. Pa tudi ukrepi še vedno niso finančno ovrednoteni in če niso fiskalno vzdržni jih bo treba črtat iz pogodbe,kar pa bi lahko pomenilo,da Levica neo dala podpore.
AM
# 08.08.2018 ob 15:41
slovenc1
"Še vedno pa trdim,da je za to državo najboljša koalicija SDS+LMŠ+SMC+NSi. To bi bila stabilna in homogena vlada."


Že 17.832-tič: LMŠ in SMC sta jasno povedala da v vlado s SDS ne gresta. Kaj vam tu ni jasno ?
Alesh
# 08.08.2018 ob 22:21
Vse je namensko zavlačevanje da se vlada ne sestavi. To kar se dogaja je delovanje globoke države. Suvereno državo Slovenije sedaj vodijo lobiji, in t.i. military industrial complex
forhand
# 08.08.2018 ob 15:46
Brez super sposobnega vojaškega diplomanta pa ja ne bo sestavljena vlada in vladala.
Čudno pa je, da razen NSI in Jelinčiča z JJ noče sodelovati nihče. Mislim da je to nepravično.
AM
# 08.08.2018 ob 15:40
Še do glasovanje ni prišlo, da se nekateri že zgražate !

Dejstvo: Tako smo večinsko odločili na volitvah !
arbajter
# 09.08.2018 ob 18:55
AM
Se strinjam s teboj. Pustimo času čas. Pa da ne bo pomote, sem sicer SDS-ov volivec že dolgo. Pa osebno tudi pravim, da bi se jj moral jj umakniti iz prve bojne linije v ozadje (kot se je npr. murgelski palček) in prepustiti "oblast" komu drugemu iz svojega brloga. Verjetno bi bilo danes stanje precej drugačno. Tako pa že več kot 20 let gledamo ene in iste face, ki nam krojijo zanič slovenski vsakdan v vseh pogledih. Je pa že Čkalja rekel: volim pozorište ali ne u svojoj kući. In tole kar se grejo tile je več kot očiten dokaz, da se jim gre za dobro plačana delovna mesta - ker - .......ker je vlak za njih že odpeljal. In če jim sedaj ne bo uspelo vskočiti na tisto zadnjo štengo jim ne bo nikoli. Ker volilnega praga polovica med njimi ne bo nikoli več dosegla. Upam, da je to jasno večini. Gledamo jih 20 let, kako imamo stanje pa se tudi ve. In tudi serpentinšek je človek, ki si pravi vlada, to sem jaz. In bi za to naredil vse, čeprav bi bil premje le pet minut. Da se bo otrokom in vnukom lahko hvalil, kako je bil predsednik parlamenta, čeprav le za pet minut ali za toliko, kolikor bo tale cirkus pač trajal. Času čas.
NNNP
# 09.08.2018 ob 06:39
Ministre pa v Leclercu prodajajo. Ponudba je kar pestra. Imajo tudi nekaj povsem novih, še nikoli in nikjer uporabljenih, nekaj rabljenih in obnovljenih ter nekaj takih z veliko željo (obeh spolov). Le sposobnih jim je že pred časom zmanjkalo.
AM
# 08.08.2018 ob 17:27
Applecore
Sicer pa po vloženi kandidaturi Šarca lahko JJ taktizira: lahko prosi Pahorja, da ga predlaga za mandatarja - v tem primeru bi o JJ glasovali pred Šarcem.


A ti misliš, da je Pahor neumen in bi ob vloženi kandidaturi predlagal Janšo, ki je ponujen mandatarski položaj 1x že zavrnil ?

JJ ne bo vložil kandidature, ker ve da bo pogrnil. Zakaj večina noče sodelovati z njim, se mora pa vprašati sam. In ko se bo to dejansko vprašal, bo naredil edino, kar je po mojem mnenju dobro za desnico - odstopil z mesta predsednika stranke in odšel v politični pokoj (ob verjetno zrihtani dobri službi).
Applecore
# 08.08.2018 ob 16:35
@AM
Dejstvo je, da je za vložitev kandidature več kot dovolj že podpora 10 poslancev. Kolikor vem, jih ima JJ precej več. Za izvolitev pa je (vsaj v drugem krogu) potrebnih 46 glasov. Glasovanje je tajno. Bomo videli.
alcatraz
# 12.08.2018 ob 02:29
Janša reši nas!

toče in janše, reši nas, o gospod!
johc
# 10.08.2018 ob 07:24
Djodje Žebeljan koji je ovaj?
božo1
# 10.08.2018 ob 05:08
Sistem odločanja u ministrski ekipi v DZ je res bolj slab od slabega ali pa je narejen zato, da se umetno v startu oslabi funkcija predsednika vlade, ki je že itak dovolj zahtevna v smislu formiranja primerne ekipe, vsled števila strank v vladi.
STANE
# 09.08.2018 ob 12:51
Serpentišek : = " baba je baba, baba ni clouk" ! Zato šivilja ni srečna ?

"Šivilja" ima malo večji inteligenčni kvocient in loči igro od realnega življenja.Samo enim to ne potegne....
stari maček
# 09.08.2018 ob 12:35
Arbajter
Takle mamo,ker smo takle izvolili.
pero-perica
# 09.08.2018 ob 08:42
janin-saj je bil tito tud šlosar pa hikler -malar
AM
# 09.08.2018 ob 07:40
arbajter
In prišel bo čas (in to hitro) da se LMŠ in SMC BOSTA pogovarjala z SDS.

Jaz pa pravim, da so to tvoje tihe želje in če uporabim tvoje besede, ti rečem: Jasno je vse, le tebi ni jasno čisto nič.

Pa bova videla kdo bo imel prav.
Springbok
# 08.08.2018 ob 21:08
O kakšnem neoliberalizmu pri morebitni Šarčevi vladi nekateri napletate. Morate pa res imeti sprane možgane s strani Levice. Za nekatere je neoliberalizem vse, kar odstopa od marksizma venezuelsko severnokorejskega tipa.

Velja tudi obrsto. Opranoglavci iz Trstenjakove strašijo, da bo Šarčeva vlada leva oz. skrajno leva. Za SDS desničarje, je že NSi preveč liberalna. Svetovnonazorsko je za SDS-ovca sprejemljiva le SNS.

Ampak Šarčeva vlada ne bo ne neoliberalna ne skrajno leva. Če bo, bo levosredinska. In s tem najbolj reprezentstovna glede na svetovni nazor večine državljanov.
ga_moram_imet
# 08.08.2018 ob 18:41
On sam osebno jih bo lahko komot prevzel sedem.
Warbird
# 08.08.2018 ob 18:36
AM
# 08.08.2018 ob 15:41
Prijavi neprimerno vsebino
slovenc1
"Še vedno pa trdim,da je za to državo najboljša koalicija SDS+LMŠ+SMC+NSi. To bi bila stabilna in homogena vlada."

Že 17.832-tič: LMŠ in SMC sta jasno povedala da v vlado s SDS ne gresta. Kaj vam tu ni jasno ?
---
Jasno mi ni zakaj potem sili SMC v vlado, sploh po tem ko je prejsnja vlada z veliko manj strankami razpadla zaradi nesoglasij, sedaj pa rinejo v novo koalicijo s temi istimi strankami, a sedaj se bodo pa razumeli ?!

Nove volitve, ne pa da se delajo norca iz nas !
Applecore
# 08.08.2018 ob 16:55
@AM
Mogoče jo bo tudi vložil. Potem bi glasovali še o JJ kot predsedniku vlade, če Šarec ne bo izvoljen. Mogoče pa ve, da ne more zbrati 46 glasov, vsaj ne preden Šarcu spodleti. Šarec pa pač računa, da bo teh 46 glasov vendarle dobil.

Če pa Šarec ne bo izvoljen in do petka ne bo nobenih drugih kandidatur, pa nas čaka tretji krog.

Sicer pa po vloženi kandidaturi Šarca lahko JJ taktizira: lahko prosi Pahorja, da ga predlaga za mandatarja - v tem primeru bi o JJ glasovali pred Šarcem. To bi lahko storil že v prvem krogu, zato se mu to ne splača. Lahko pa njegovo kandidaturo (ali koga drugega iz SDS) predlaga 10 poslancev - o njem bi DZ seveda glasoval le v primeru, da Šarec ne bi bil izvoljen. Lahko pa čaka še na tretji krog ali - v primeru Šarčeve izvolitve - na imenovanje ministrov. Če teh DZ Šarcu ne bi potrdil (s 46 glasovi) bo Šarcu prenehala funkcija mandatarja in bo ponovno začel teči prvi krog.
Dare45
# 08.08.2018 ob 15:39
Sarec v 4 letih ne bo sestavil ministrske ekipe..... Je prevec nadarjen.....
slovenc1
# 08.08.2018 ob 15:38
Upajmo,da članstvo Levice prepreči to norost.
navigator007
# 08.08.2018 ob 15:04
Kdo dejansko kandidira za predsednika vlade?
(1) prenesi osnutek koalicijske pogodbe na disk
(2) odpri dokument z Adobe Reader-jem
(3) klikni v Adobe Reader-ju File \ Properties
(4) preveri podatek Author
Toliko o ideološki čistosti predlagane koalicije. Samo za denar gre.
STANE
# 09.08.2018 ob 12:48
Za SDS desničarje, je že NSi preveč liberalna. Svetovnonazorsko je za SDS-ovca sprejemljiva le SNS.

Ja, Ljudmila je na shodu samo dejala,da mora biti desnica bolj demokratična,pa je bila deležna
fučkanja....SDS-ovci govorijo o demokraciji,žele si pa enopartijski sistem z absolutno in
večno vladavino Janše....
RJSlo
# 08.08.2018 ob 22:53
Sestavljanje vlade tudi več kot tri mesece
---------------------------------------------
No ja. In ves ta čas prejemajo polno plačo, z vsemi dodatki, itd.?
arbajter
# 08.08.2018 ob 20:39
firtoh
povej mi, a bo v slučaju teh kljukcev kaj drugače??? ODPRI OČI!!!
arbajter
# 08.08.2018 ob 20:35
Takle mamo:
slovenc1
# 08.08.2018 ob 19:56
Zakaj bi si moral predstavljati vse te za mizo? Janša,Šarec,Cerar(ta bi bil tako ali tako predsednik DZ,ne pa minister) in Tonin so čisto dovolj.
RJSlo
# 08.08.2018 ob 16:38
Po trenutnem predlogu časovnice v DZ-ju je seja DZ-ja predvidena za konec prihodnjega tedna,
---------------------------------------------------------
No ja. Med dopusti? Dvojni potni stroški, sejnine, nadure, dodatki, itd.
Dare45
# 08.08.2018 ob 15:44
Ne maram Levice, ker so utopisti in nas lahko popeljejo v preteklost.... Bodo pa naredili zelo koristno potezo za Slovenijo, ce bodo Serpentinskovemu povzpetniku preprecili postati mandatar.....
slovenc1
# 08.08.2018 ob 15:39
Še vedno pa trdim,da je za to državo najboljša koalicija SDS+LMŠ+SMC+NSi. To bi bila stabilna in homogena vlada.
arbajter
# 08.08.2018 ob 19:08
AM
Že 17.832-tič: LMŠ in SMC sta jasno povedala da v vlado s SDS ne gresta. Kaj vam tu ni jasno ?
Jasno je vse, le tebi ni jasno čisto nič. Tole sedaj kot je, ne more iti niti na kratki kaj šele dolgi rok. In prišel bo čas (in to hitro) da se LMŠ in SMC BOSTA pogovarjala z SDS. Pa če ti je prav ali pa ne. Ker to narekuje zdrava pamet in ne takle cirkus, kot je sedaj, ki dokazuje, da se jim gre izključno za dobro plačana delovna mesta, ki bi jim "zagotavljala" eksistenco" naslednja štiri leta. Kaj bo s Slovenijo "bomo" pa tako sproti "reševali". Važna je plača tistih nekaj jurjev mesečno za vrtenje goflje.
Sandalovina
# 08.08.2018 ob 18:33
"Po uradni vložitvi kandidature Marjana Šarca bodo o njegovi izvolitvi odločali poslanci na tajnem glasovanju."

Zakaj na tajnem glasovanju? Mar ne bi bilo smiselno, da volilci zvemo kdo nas nateguje?
prizemljen
# 08.08.2018 ob 18:16
nonparel

No trenutno recej šinfajo janševi in tudi nejanševi; pač vsiki se jim smer v katero stvari gredo ne zdi prava ali koristna . V primeru Janše pač šinfate nejanševi in protijanševi. Šinfanje je v demokraciji dovoljeno
Kazalo