Sestanek predstavnikov strank, ki iščejo možnosti za sestavo koalicije na sedežu stranke LMŠ. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sestanek predstavnikov strank, ki iščejo možnosti za sestavo koalicije na sedežu stranke LMŠ. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Šarec do zdaj ni nabral dovolj podpore

Po Šarčevih besedah na pogajanjih ni bilo nekih točk, kjer "se izrazito ne bi strinjali". Med drugim so govorili tudi o pokojninah, "kjer smo se dogovorili že veliko, nekaj pa ostaja še odprtega".

Pogovore bodo nadaljevali v petek dopoldne, ko bosta svoje predloge podala še SAB in DeSUS. Šarec računa, da bodo v petek tudi končali vsebinske pogovore in ob koncu tedna še kaj popravili, nato pa naj bi prešli na kadrovska vprašanja predvidoma prihodnji teden.

Šarec: Nimamo 46 glasov
Na petkovem pogovoru pri predsedniku države Borutu Pahorju bo po Šarčevih besedah vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović povedal, da Šarec še nima potrebnih 46 glasov za izvolitev za mandatarja. Na vprašanje, kaj bo sledilo, je Šarec odgovoril: "Nato sledi logično dejanje, vsaj če se bo predsednik republike držal tistega, kar je rekel, to je, da bo mandat za sestavo nove vlade podelil predsedniku SDS-a Janezu Janši." V tem primeru bodo po Šarčevih besedah v LMŠ-ju počakali, če bo Janši uspelo sestaviti vlado, a pogajanj med šestimi strankami, kolikor je bilo razumeti, ne bodo prekinili.

Glede možnosti, da relativni zmagovalec volitev, predsednik SDS-a Janša mandata ne bo sprejel in ga bo Pahor ponudil Šarcu, je ta dejal, da se bodo o tem pogovarjali takrat, ko se bo to zgodilo.

NSi in Levica
Na vprašanje, kako v pogajanjih deluje NSi, je Šarec odgovoril, da se za zdaj pogovarjajo in da je za zdaj nakazano, "da obstaja možnost". "In dokler je tako, bomo delali v tej smeri. Če se pa kje kaj zalomi in bo kdo spremenil svojo odločitev, se bomo s tem ukvarjali takrat," je odvrnil glede možnosti, da NSi ne podpiše koalicijske pogodbe in LMŠ nato začne pogajanja z Levico. Na vprašanje, ali je kakšna točka, na kateri bi rekel, da ne more več, pa je odgovoril, da je še zelo mlad in da bo že še malo zdržal.

V dozdajšnjih pogajanjih sicer niso popolnoma zaprli še nobenega projekta, bo pa treba največje napore po njegovi presoji vložiti v dogovor glede zdravstva, varnosti in gospodarstva. Na vprašanje, ali bo najtrši oreh kadrovsko vprašanje, pa je odvrnil, da bo to "odvisno od apetitov". Sam je sicer upal, da se bodo o kadrovskih vprašanjih pogovarjali že skupaj z vsebinskimi.

Glede nadaljevanja gradnje drugega tira, pri kateri vztraja SMC, je Šarec povedal, da se strinjajo, da je drugi tir treba zgraditi in da so na pogajanjih poslušali njihove argumente. "Zdaj je pa na vsaki stranki, da te argumente preuči, in to bo zelo hitro," je dodal.

Komentiral je tudi današnjo odločitev vlade, da bo pred odločitvijo o prodaji NLB-ja za mnenje povprašala še poslance. Kot je dejal, je bilo to dogovorjeno že na vrhu predsednikov strank pri premierju, ki opravlja tekoče posle, Miru Cerarju.
Po poročanju Radia Slovenija je neuradno mogoče slišati nekaj pikantnosti o pogajanjih: da so Šarčevi prepočasni, da ima Šarec največ težav s SMC-jem, s Šarčevimi pogajanji pa Nova Slovenija, ker naj bi polovica njenega članstva vstopu v takšno koalicijo nasprotovala in zahtevala vstop v koalicijo, ki bi jo oblikoval Janša.

Šarec do zdaj ni nabral dovolj podpore