Slovenija

Poudarki

  • Ministrstvo ne bo več sodelovalo z družbo Nivo, d. d., v stečaju, bo pa njena hčerinska družba Nivo EKO še naprej podizvajalec
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 14 glasov Ocenite to novico!
Urejanje vodotokov
Družba Nivo EKO, ki je na razpisu leta 2013 oddala nepopolno ponudbo, kljub temu vsa leta izvaja dela na Savinji kot podizvajalec. Na ministrstvu ji bodo to vlogo namenili tudi v prihodnjih šestih mesecih. Foto: BoBo
       Še v prvi polovici januarja pa je Hidrotehnik ministrstvu oddal vlogo za potrditev podizvajalca, ki bo, ponovno družba Nivo EKO, v 25-odstotnem deležu skupne vrednosti celotnih del, kar je največ, kot dovoljuje Uredba o načinu izvajanja obveznih državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda in o koncesijah teh javnih služb.       
Reka
Urejanje voda je področje, ki ministrstvu ne more biti v ponos. Foto: BoBo
       Kljub izdatni obogatitvi stečajne mase, Nivo, d. d. je v zadnjih mesecih lanskega leta z ministrstvom sklenil za 1,3 milijona evrov aneksov, pa je stečajni upravitelj ob koncu lanskega leta ugotovil, da v stečajni masi Nivoja ne bo dovolj za poplačilo navadnih upnikov.       

Dodaj v

Savinja ostaja brez koncesionarja. "Izbranec" ministrstva pa bo še naprej podizvajalec.

Tudi po prekinitvi sodelovanja z Nivojem, d. d., bo hčerinski Nivo EKO še naprej urejal Savinjo
24. januar 2017 ob 08:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zapletom okoli izbire koncesionarja za izvajanje javne gospodarske službe urejanja voda na območju Savinje še ni videti konca.

Ministrstvo po dveh neuspelih poskusih izbire družbe Nivo EKO za novega koncesionarja še vedno ni končalo postopka izbire kandidatov na razpisu leta 2013. Nivo EKO, ki je do konca lanskega leta dela opravljal kot podizvajalec propadlega nekdanjega koncesionarja, pa bo, kot kaže, podizvajalec začasnega koncesionarja še prihodnjih šest mesecev.

Na ministrstvu za okolje so namreč tudi v četrtem odločanju med dvema prijavljenima kandidatoma na razpis za novega koncesionarja na območju Savinje prezrli dozdajšnje ugotovitve državne revizijske komisije in ponovno odločili, da sta oba kandidata oddala pomanjkljivi prijavi. Tudi tokrat sta se oba kandidata pritožila na odločitev, ki bo zdaj že četrtič pred državno revizijsko komisijo. Ta je odločitev ministrstva v isti zadevi že trikrat zavrnila in vrnila v ponovno odločanje.

Zgodba o koncesionarjih na urejanje vodotokov sicer vključuje dobro desetletje pravno vprašljivega podaljševanja koncesij, preden so tudi na podlagi pravnih mnenj na ministrstvu leta 2013 objavili javni razpis. Na razpis, objavljen novembra 2013, sta se za koncesionarja na območju Savinje prijavili družbi VGP Kranj in Nivo EKO, sicer hčerinsko podjetje dotedanjega koncesionarja Nivo, d. d. Ministrstvo se je odločilo za Nivo EKO, s čimer pa se ni strinjala državna revizijska komisija, ki je ugotovila, da je družba Nivo EKO oddala nepopolno ponudbo, in zadevo vrnila v ponovno odločanje.

Ministrstvo vztraja pri družbi Nivo EKO
Ministrstvo je tudi drugič izbralo družbo Nivo EKO, s čimer se revizijska komisija ponovno ni strinjala, zato je zadevo vrnila v ponovno odločanje. V tretje so na ministrstvu ubrali drugačno strategijo in odločili, da sta obe ponudbi nepopolni, a tudi tokrat niso prepričali revizijske komisije, ki je ugotovila, da je ponudba družbe VGP Kranj, v nasprotju s ponudbo podjetja Nivo EKO popolna, o čemer smo že poročali. Kljub temu je ministrstvo na zadnjem odločanju svojo odločitev ponovilo.

V času, ko se je odločitev prelagala z delovne mize ministrstva na državno revizijsko komisijo in nazaj, pa je družba Nivo EKO dela izvajala kot podizvajalec dotedanjega koncesionarja, družbe Nivo, d. d., s katero je ministrstvo sklepalo anekse. Zadnje je bilo pravno vprašljivo tako z vidika predpisov s področja javnih naročil kot tudi zaradi dejstva, da je bilo podjetje Nivo, d. d., od junija lani v stečaju, potem ko ni uspel predhodni postopek prisilne poravnave. Družba v stečaju vodotokov ni urejala, temveč je to počelo hčerinsko podjetje Nivo EKO, medtem ko si je od vsakega posla podjetje Nivo, d. d., odmerilo šest odstotkov provizije, zgolj za predajo podizvajalcu.

Direkcija za vode bogatila stečajno maso
S tem poslovanjem so bili seznanjeni tako na ministrstvu kot tudi na slovenjgraškem sodišču, kjer so odobrili podpisovanje aneksov z ministrstvom. Slednje je za stečajni postopek postalo pristojno, potem ko je družba Nivo, d. d., svoj sedež le nekaj mesecev pred stečajem preselila v Slovenj Gradec. Da je tako poslovanje s podjetjem v stečaju pravno vprašljivo, smo že poročali. Velja pa spomniti na odgovor direkcije za vode na naše vprašanje o smotrnosti poslovanja s podjetjem v stečaju, ki si odmerja provizijo za oddajo del podizvajalcu, v katerem so nam odgovorili, da se na ta način "bogati stečajna masa, namenjena poplačilu upnikov".

Kljub izdatni obogatitvi stečajne mase - Nivo, d. d., je v zadnjih mesecih lanskega leta z ministrstvom sklenil za 1,3 milijona evrov aneksov - pa je stečajni upravitelj ob koncu lanskega leta ugotovil, da v stečajni masi Nivoja ne bo dovolj za poplačilo navadnih upnikov. So se pa na ministrstvu odločili končati bogatenje Nivojeve stečajne mase in na začetku letošnjega leta izbrali novega začasnega koncesionarja. Tako bo do junija dela na Savinji opravljala družba Hidrotehnik, d. d., ki je že koncesionar na območju osrednje Save in Soče. Družba je pogodbo z ministrstvom sklenila 30. decembra lani, skupna vrednost pa je ocenjena na 430 tisoč evrov.

Nivo EKO bo še naprej podizvajalec
Še v prvi polovici januarja pa je Hidrotehnik ministrstvu oddal vlogo za potrditev podizvajalca, ki bo, ponovno družba Nivo EKO, v 25-odstotnem deležu skupne vrednosti celotnih del, kar je največ, kot dovoljuje Uredba o načinu izvajanja obveznih državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda in o koncesijah teh javnih služb. Obenem velja omeniti, da uredba določa tudi, da koncesija preneha ob stečaju koncesionarja, kar pa ministrstva v primeru aneksov družbe Nivo, d. d., ni motilo.

Hidrotehnik je začasno koncesijo prejel na podlagi povabila obstoječim koncesionarjem, da izkažejo svoj interes. To je v določenem roku izkazalo vseh pet trenutnih koncesionarjev, ki izvajajo urejanje voda v Sloveniji, ministrstvo pa je kot merilo izbire določilo število zbranih točk na razpisu iz leta 2013, kjer jih je imel največ Hidrotehnik.

Odgovornost? O čem govorite?
S to odločitvijo pa se ne strinjajo v družbi VGP Kranj, zato so na državno revizijsko komisijo poslali predlog za uvedbo prekrškovnega postopka zoper ministrstvo, saj ministrstvu očitajo, da postopka izbire začasnega koncesionarja niso izpeljali skladno z zakonom o javnem naročanju. Družbo je zmotilo predvsem to, da so bili ponudniki zgolj pozvani k izkazovanju interesa za začasno koncesijo, ministrstvo pa se je odločilo, ne da bi preverilo, ali ponudniki sploh izpolnjujejo pogoje za začasno izvajanje teh del. Na ministrstvu so sicer prepričani, da je njihova odločitev skladna tako z zakonom kot tudi s pripadajočo uredbo.

Na naše vprašanje, ali nameravajo pri ministrstvu ugotavljati odgovornost uslužbencev, zaradi katerih kar tri leta po objavi razpisa Savinja še nima svojega koncesionarja, pa na ministrstvu ponovno odgovarjajo, da je od devetih območij pravnomočno oddanih v koncesijo oddanih osem, medtem ko postopka na Savinji ni "mogoče končati zaradi vložitve revizijskih zahtevkov na sprejeto odločitev vlade".

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
sportivko
# 24.01.2017 ob 09:00
Naša birokracija je takšna zabloda, da zaradi tega stojijo projekti, ki bi bili nujno potrebni za napredek in razvoj države. Pa sej Savinja ni edini takšen primer, malo poglejte naokrog, to ti kr slabo postane s čim vse se ukvarja naša birokracija, namesto da bi šla država s projekti dalje...
matedolenc
# 24.01.2017 ob 10:32
Zadaj so nečedna posla in umazano perilo.
slorest
# 24.01.2017 ob 10:21
Ne bom rekel "samo v Sloveniji", ker so verjetno še večji šampioni po svetu kot doma. Ampak bolj je vprašanje za nas rajo. Ali res pričakujemo, da je/bo lahko sploh kaj drugače? Čez par mesecev bodo zopet poplave, pri nas pa se prekucavajo 4 leta kaj bo kdo delu in kaj ne, predvsem pa, kje bo kdo prejel svojih "10 %".
nocoment78
# 24.01.2017 ob 09:04
to so ti uspesni privatniki k jim posu zmer laufa
smukač
# 24.01.2017 ob 08:41
Problem je, da Državna revizijska komisija sploh ne pozna dejanskega stanja in se opira le na papir, ki vedno prenese vse. Zato se dogaja, da posel dobivajo One man bend firme potem pa izsiljujejo podizvajalce in jih v mnogih primerih na koncu tudi ne izplačajo kot bi jih morali. Tako ali tako so pravniki tisti, ki pri nas odločajo kaj je prav in kaj ne, pravica jih ni nikoli zanimala.
igor-za
# 24.01.2017 ob 09:51
V te posle se bo država vedno morala vtikati.
Problem pa je slaba državna administracija, ki je nesposobna (zakaj že?) in kjer imajo določeni interesi prednost pred državnimi (javnimi).
Rešitev pa ni v privatizaciji, kot nekateri namigujejo, temveč profesionalizaciji državne uprave (kar pomeni, da morajo tam biti le takšni, ki vedo kaj delat in da to delajo pošteno). Ne pa da so tam ljudje, ki ne znajo derlat ali pa taki, ki delajo za svoje.
Re
# 24.01.2017 ob 11:00
KORUPCIJA!
theone
# 24.01.2017 ob 10:54
Kar volis to imas, narod je tako drzavo s takimi politiki zelel saj jih je sam izvolil
poskok
# 24.01.2017 ob 19:37
Prva slika je s Save. Fotografirana je s kajakaškega poligona na Brodu.
firtoh
# 24.01.2017 ob 16:57
Ni podiizvajalec ampak veriženo podjetje Nivo PUV.To direktor samo premešča ljudi in denar iz enega podjetja v drugo.Že zdavnaj zrelo za obisk policije
felipesko
# 24.01.2017 ob 15:28
na naše vprašanje o smotrnosti poslovanja s podjetjem v stečaju, ki si odmerja provizijo za oddajo del podizvajalcu, v katerem so nam odgovorili, da se na ta način "bogati stečajna masa, namenjena poplačilu upnikov".

Hihi Kkšen naivnež bi še verjel tej navedbi.....
Zakaj ne navedejo imen,ki se vrtijo za temi podjetji v stečaju,koncesionarji,izvajalcih,podizv
ajalcih,ker bi bilo hitro jasno,da gre za ene in iste osebe in njihovo žlahto.....
TOZD
# 24.01.2017 ob 14:06
Paradržava vs. wanabe država. Sploh ni vprašanje, kdo bo potegnil kratko.
Sinpley
# 24.01.2017 ob 13:29
Pa kaj tu ni jasno.
Določen tip z imenom in priimkom, ki se ga lahko razbere iz odločbe, je na določenem ministrstvu, kljub drugačnim navodilom neposredno višjega organa, že ŠTIRIKRAT samovoljno in nezakonito odločil. Takšnega uradnika, ne le, da bi ga morali odpustiti iz razloga nesposobnosti, temveč bi ga morali tudi kazensko preganjati zaradi nevestnega dela v službi in tudi zaradi suma korupcije.
Skippy
# 24.01.2017 ob 09:34
Iste neskončne težave se bodo začele dogajati pri vodi. Povsod, kjer se pač vtika država.
Bivši uporabnik
# 24.01.2017 ob 11:28
Sumim, da je privatnikom v interesu, da imamo šibko državo, ker če ni močnih inštitucij, lahko barabe pridno kradejo in izkoriščajo ljudstvo.
Kazalo