Janko Veber želi upokojencem vrniti tisti del pokojnine, ki se financira iz proračuna. Foto: BoBo
Janko Veber želi upokojencem vrniti tisti del pokojnine, ki se financira iz proračuna. Foto: BoBo

Predlog novele tako predvideva povrnitev pravice do pokojnin iz proračuna in do letnega dodatka za upokojence, je pojasnil prvopodpisani pod predlog novele in vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber. Dodal je, da so spremembi 143. člena naklonjeni tudi v Državljanski list, in upa, da ga bo podprl tudi DeSUS.

Zahtevali bodo tudi sklic izredne seje, na kateri naj bi še julija opravili splošno obravnavo predloga novele. Poslanka SD-ja Andreja Črnak Meglič je spomnila, da so že ob obravnavi varčevalnega zakona opozarjali, da so nekatere rešitve ustavno sporne.

S predlagano novelo želijo po njenih besedah vse odstavke 143. člena varčevalnega zakona, razen prvega, povrniti v predhodno stanje. Ne spreminjajo pa dela, ki govori o tem, da se pokojnine letos ne usklajujejo. Črnak Megličeva meni, da gre pri omenjenem členu za diskriminacijo dela upokojencev, ki jim jemlje tudi do 25 odstotkov ali več dohodkov. Opozorila je še, da varčevalni zakon ne zagotavlja pravnega varstva.

PS-ju se mudi
Poslanka PS-ja Alenka Bratušek pa je poudarila, da je vloženih že 19 zahtev oziroma pobud za presojo ustavnosti zakona za uravnoteženje javnih financ, zato je ukrepanje nujno. Za vložitev novele so se po njenih besedah odločili tudi zaradi očitkov, da opozicija nič ne predlaga, ter groženj premierja Janeza Janše in nekaterih ministrov, da bo še slabše.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je povzročil nove krivice, je ob tem opozorila poslanka PS-ja Barbara Žgajner Tavš. Spomnila je, da so že ob sprejemanju zakona predlagali dopolnilo k temu členu, ki pa ga DZ ni sprejel. Zdaj se je po njenih besedah pokazalo, da so posledice varčevalnega zakona grozljive in diskriminatorne.

Upokojenci novelo podpirajo
Novelo zakona podpirajo tudi upokojenci. Sekretar sindikata upokojencev Miloš Mikolič je dejal, da je "vsaka stvar, ki pripeva k temu, da se problem malo razreši, dobrodošla".

Vizjak: Predlog prinaša nesorazmernost
Minister za delo Andrej Vizjak, ki se je odzval na vložitev novele zakona, je dejal, da ta prinaša nesorazmernost, saj ena generacija sploh ne bi nosila bremena krize, druge pa. S črtanjem tistih členov, ki jih omenja novela, bi bila rešitev krivična do vseh drugih kategorij prebivalstva, med katerimi je Vizjak naštel javne uslužbence, študente, družine in druge, ki so prevzeli bremena krize.

Če bi izvzeli celotno upokojensko populacijo, kar po njegovih besedah predlagajo vlagatelji novele, bi vanjo vnesli nesorazmernost. Dodal je, da je treba rešitev iskati v "luči neke sorazmernosti".

SDS, NSi in SLS branijo zakon
Tudi SLS in NSi sta se postavila v bran zakonu za uravnoteženje javnih financ, medtem ko DeSUS in Državljanska lista predlagata popravke ali dopolnitve. V NSi-ju pravijo, da bodo počakali na Vizjakovo analizo in "če so krivice bile storjene, moramo te popraviti". NSi sicer ocenjuje, da so najbolj glasni tisti upokojenci, ki so imeli privilegirane pokojnine.

Opozicijsko novelo je kot "poceni politično demagogijo" ocenil poslanec SLS-a Roman Žveglič. Dodal je, da SLS razume, da so nekateri upokojenci zaradi znižanja prizadeti, a da nihče od njih ne bo socialno ogrožen.

DeSUS in DL: Napake je treba odpraviti
Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a, pa je dejal, da je treba pregledati in odpraviti morebitne napake v primeru nižanja pokojnin 26 tisoč upokojencem. Če tega koalicija ne bo storila, bo DeSUS preučil opozicijsko novelo zakona, je dodal. O morebitni podpori opozicijskemu predlogu bodo odločali tudi v Državljanski listi, kjer so dejali, da so določeni popravki v primeru omenjenih pokojnin, potrebni.