Opozicijski vodji poslanskih skupin Janko Möderndorfer (PS) in Janko Veber (SD). Foto: BoBo
Opozicijski vodji poslanskih skupin Janko Möderndorfer (PS) in Janko Veber (SD). Foto: BoBo

Dva odloka (po eden za vsako banko), ki sicer veljata že dalj časa, po mnenju PS-ja in SD-ja omogočata vladi, da se sama, brez vednosti DZ-ja, odloči za prodajo ali pa dokapitalizacijo dveh največjih slovenskih bank, je na tiskovni konferenci dejal vodja SD-jevih poslancev Janko Veber. Po njihovem mnenju sta v nasprotju z 2. členom Ustave, ki utemeljuje pravno državo, oz. zaradi "nejasnosti, ki jih povzročata".

Zahteva za oceno ustavnosti in zakonitosti je nastala v SD-ju, pridružili pa so se ji tudi poslanci PS-ja. Sodnikom predlagajo, da jo obravnavajo prednostno in da zadržijo izvajanje obeh odlokov. Odločitev sodišča bo po Vebrovem mnenju pomembna predvsem zato, ker je trenutno v obravnavi zakon o Slovenskem državnem holdingu, ki vsebuje podobne določbe. "DZ bo imel le minimalno možnost vplivanja na za 12 milijard državnega premoženja," je zatrdil Veber.

Vodja PS-jevih poslancev, Janko Möderndorfer, je opozoril, da država še vedno nima sprejete nikakršne strategije upravljanja s premoženjem. Zato je po njegovem mnenju nujno, da se do sprejetja strategije (kar je finančno ministrstvo napovedalo pred meseci) zadrži izvajanje obeh odlokov. "Če zapravimo še teh 12 milijard premoženja, potem od Republike Slovenije ostane samo še ime," je dodal Veber.

Opozoril je, da lahko vlada samovoljno, brez vednosti DZ-ja, s prodajo bank (ki bi sicer ohranila državni delež v višini 25 odstotkov plus ena delnica) odprodala tudi upravljanje z vsemi prihranki državljanov, pa tudi vse "najimenitnejše gospodarske družbe". "Mercator, Iskra Avtoelektrika, Unior, Helios, vse družbe pod Zvonom 1, Pošta Slovenije, Poštna banka, zavarovalnica Maribor," je našteval.

Vlada lahko tudi samovoljno dokapitalizira obe banki z davkoplačevalskim denarjem, obe mogoči odločitvi pa imata izjemne posledice, tako gospodarske kot socialne, je zatrdil prvak SD-jevih poslancev.