Na socialo bodo po besedah predsednika Dejana Židana pozorni predvsem pri proračunu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ta je namreč po njegovih besedah izvršljiv le, če bomo imeli v Sloveniji gospodarsko rast, če te ne bo, pa bodo v SD-ju vztrajali,
Na socialo bodo po besedah predsednika Dejana Židana pozorni predvsem pri proračunu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ta je namreč po njegovih besedah izvršljiv le, če bomo imeli v Sloveniji gospodarsko rast, če te ne bo, pa bodo v SD-ju vztrajali, "da se vse zaveze, ki jih ima država do socialno najšibkejših, izvršujejo z dodatnim zagotavljanjem denarja". Foto: BoBo
Dejan Židan
"Nobene potrebe namreč ni, da se prodajajo podjetja, ki državi prinašajo dobiček," pravi Židan. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci so namreč spregovorili o prioritetah in usmeritvah stranke v letošnjem letu.

Na socialo bodo po besedah predsednika Dejana Židana pozorni predvsem pri proračunu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ta je namreč po njegovih besedah izvedljiv le, če bomo imeli v Sloveniji gospodarsko rast, če te ne bo, pa bodo v SD-ju vztrajali, "da se vse zaveze, ki jih ima država do socialno najšibkejših, izvajajo z dodatnim zagotavljanjem denarja".

Na pomoč socialno najšibkejšim namerava SD pristopiti tudi s programom pomoči po zgledu Hrvaške, ki bo končan v roku meseca dni. O pripravi programa bo SD obvestil tudi koalicijske partnerice, pri tem pa Židan pričakuje, da ga bodo podprle.

Prepričani, da je državno premoženje mogoče voditi dobro
Glede privatizacije so v SD-ju še naprej prepričani, da je državno premoženje mogoče voditi dobro, če se "na pregleden način izberejo dobri menedžerji". Tudi zato si po besedah predsednika SD-ja želijo, da se seznam 15 podjetij, predvidenih za prodajo, ki je bil že potrjen v DZ-ju, z evropskimi partnerji ponovno pregleda in se po potrebi spremeni.

"Nobene potrebe namreč ni, da se prodajajo podjetja, ki državi prinašajo dobiček," je dejal Židan. Ta sicer priznava, da so glede sprememb omenjenega svežnja v koaliciji različna mnenja. Za strategijo prodaje državnih podjetij, ki jo je pripravilo ministrstvo za finance, pa ocenjuje, da je kakovostna.

V SD-ju si bodo v letošnjem letu po Židanovih besedah prizadevali za to, da ne bo zmanjšanja konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. "V praksi to pomeni, da bomo zelo pazljivi, če se bo kje pojavila kakšna ideja o novem davku ali novih davščinah," je dejal. Ob tem je napovedal, da so spremembe obdavčitve premoženja dopustne le, če dobimo zakon, ki je bolj "moderen, v nobenem primeru pa ni dopustno, da se posameznim osebam ali organizacijam davčno breme zviša".

V spremembo ustave zaradi financiranja šolstva
Po besedah glavnega tajnika SD-ja Dejana Levaniča bo stranka v petek v državni zbor najverjetneje vložila predlog za začetek postopka za spremembo ustave, po katerem bi državno financiranje osnovnega šolstva veljalo izrecno za javne šole, medtem ko bi bila ureditev financiranja zasebnih osnovnih šol prepuščena zakonu. Kot je dejal, jim je namreč podporo predlogu zagotovila tudi koalicija.

Na novinarski konferenci so predstavili tudi stališča SD-ja do nekaterih zunanjepolitičnih in obrambnih tem. Po besedah podpredsednice stranke in evropske poslanke Tanje Fajon se SD glede trgovinskega sporazuma med EU-jem in ZDA zavzema za popolno preglednost pri pogajanjih in za izključitev mehanizma ISDS iz sporazuma. Glede sprejemanja protiterorističnih ukrepov v EU-ju v stranki menijo, da ti ne smejo iti na račun omejevanja temeljnih svoboščin, glede Grčije pa zagovarjajo dogovor in so proti vsakršnim enostranskim potezam Grčije.

Na področju obrambe si bodo po besedah podpredsednika SD-ja in obrambnega ministra Janka Vebra še naprej prizadevali za zagotavljanje visoke varnosti ljudi. Med drugim nameravajo februarja na ministrstvu javnosti predstaviti t. i. modularno enoto, ki bo sestavljena iz pripadnikov vojske, civilne zaščite in gasilcev. Letos nameravajo uvesti tudi sistem samodejnega klica iz avtomobila ob morebitni hujši prometni nesreči na številko 112. Nakup brezpilotnih letal pa je predviden, če se bo pokazala potreba po njih, je pojasnil.