Lukšič je napovedal nasprotovanje SD-ja prodaji Telekoma Slovenije. Foto: STA
Lukšič je napovedal nasprotovanje SD-ja prodaji Telekoma Slovenije. Foto: STA

Lukšič ni pojasnil, kako bodo poslanci SD-ja glasovali o svežnju podjetij za prodajo. Dejal pa je, da je bil seznam narejen ad hoc in je koalicijsko neusklajen. "To je licitacija, to je neresno, nezrelo," je dejal.

Vlada namreč kot enega izmed ukrepov za izhod iz krize predvideva tudi prodajo 15 podjetij, med njima NKBM, Adrio Airways in Telekom Slovenije. Načrt prodaje Telekoma so v SD-ju še v času prejšnje vlade označili za veleizdajo. Lukšič je zatrdil, da bo SD prodaji Telekoma nasprotoval, kot vedno do zdaj. Dejal je, da v DZ-ju za to obstaja druga koalicija, druga večina. Kot je dejal, ne bi smeli razmišljati o razprodaji, temveč o tem, kako premoženje plemenititi in na katerih podjetjih graditi razvoj.

Ministri SD-ja proti privatizaciji, a protikrizna dokumenta so podprli
Po seji vlade so v SD-ju sicer dejali, da so bili njihovi ministri proti privatizaciji, a dodali, da sta bila oba protikrizna dokumenta, nacionalni reformni program in program stabilnosti, sprejeta soglasno. Lukšič tudi ni bil konkreten glede tega, kako so ministri SD-ja glasovali, saj je bil spisek predlogov za prodajo podjetij v sklopu vseh ukrepov. "Nisem se s tem ukvarjal. Ne ukvarjam se s tem, ob katerih točkah ministri dvigujejo roko," je pojasnil.

Tako ni jasno, ali bodo poslanci SD-ja glasovali proti svežnju za prodajo podjetij. "Mi smo bili vseskozi proti. Ne bomo spreminjali stališča," je dejal Lukšič, a dodal, da bodo vedno dvignili roko "za paket, od katerega je odvisna stabilnost Slovenije".

O spisku podjetij za prodajo je predsednik SD-ja dejal, da z njega ni mogoče razbrati nobenega merila in da gre za nadaljevanje politike prejšnje vlade. "Nekateri si res predstavljajo, da strategija pomeni, da si bodo razdelili, kdo bo od česa kaj imel," je dejal.

Država mora po njegovih besedah dati morebitnim mednarodnim partnerjem jasno vedeti, da išče strateške partnerje za razvoj v Sloveniji. Lukšič tudi ni za to, da bi banke sanirali zato, da jih potem prodamo.

O predvidenem dvigu DDV-ja je imel SD vedno enako stališče, je dejal Lukšič. Dvig bo po njegovih besedah obremenil zlasti bogate, ki več trošijo.

"Jankoviću na partizanskih proslavah publika ploska"
Dotaknil se je tudi vprašanja korupcije v Sloveniji. Ne ve namreč, kdo bi lahko pričakoval drugačno mnenje od tistega, ki so ga o tem izrekli menedžerji, "če sta dva najmočnejša človeka v državi pod sumom korupcije, moč pa se jima še krepi". "Janša bo v soboto izvoljen za predsednika stranke, ljubljanski župan Zoran Janković pa na partizanskih proslavah pojasnjuje, kako ni kriv. In publika temu ploska," je dejal predsednik SD-ja.