Matjaž Han:
Matjaž Han: "Gre za to, da se nekatere člane, ki sodelujejo in evidentno delujejo v drugih strankah, enostavno izključi, ker je to normalno tudi v vseh drugih strankah." Foto: MMC RTV SLO
Luka Juri, seja predsedstva SD
Luka Juri je na seznamu za izključitev iz stranke SD. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Sebastjan Jeretič
Sebastijan Jeretič naj bi bil za SD sporen, ker opravlja funkcijo svetovalca koprskega župana Borisa Popoviča. Foto: MMC RTV SLO

Na pogovor v postopku izključitve so po navedbah medijev pozvali nekdanjega poslanca SD-ja Luko Jurija in nekatere druge vidne člane obalnega SD-ja (Sebastjan Jeretič, Sebastjan Kokl in Majda Šuligoj).

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je o postopkih izločitve povedal, da bo nadzorni svet stranke v 14 dneh razpravljal o izključitvi nekaterih članov iz stranke. "Gre za to, da se nekatere člane, ki sodelujejo in evidentno delujejo v drugih strankah, enostavno izključi, ker je to normalno tudi v vseh drugih strankah," je pojasnil. Poimensko članov, ki bodo izključeni, ni želel omenjati, je bil pa s postopkom seznanjen v četrtek na predsedstvu stranke.

Po poročanju Dela naj bi izključitev sprožilo dejstvo, da večina obalnega SD-ja domnevno preveč podpira Borisa Popoviča oziroma deluje proti politiki stranke.

Sebastjan Jeretič, ki je dejavno sodeloval v kampanji za premiersko mesto Boruta Pahorja in za županovanje Petra Bossmana v Piranu, je namreč zaposlen kot svetovalec za odnose z javnostjo pri Popoviču.

Kdo je še sporen?
Na pogovor z nadzornim odborom stranke naj bi bili vabljeni še direktor Študentske organizacije Univerze na Primorskem Sebastjan Kokl, dolgoletna sekretarka lokalnega odbora v Kopru Majda Šuligoj - oba sta tudi svetnika v Mestni občini Koper -, direktor Stanovanjskega sklada Koper Darko Kavre, nekdanji Bossmanov svetovalec Dimitrij Šamšal in Igor Vlačič, brat Patricka Vlačiča, enega najpomembnejših članov v vrhu stranke.

Na seznamu so še nekdanji najtesnejši Bossmanov sodelavec in zdajšnji Popovičev svetovalec Ljubiša Mihajlović, Goran Ristić iz Pirana in Gregor Veličkov, zdajšnji podpredsednik stranke Verjamem iz Nove Gorice.

Zgroženost predsednika koprskega SD-ja
Predsednik koprskega odbora SD–ja Angel Šav je že izrazil zgroženost nad nekaterimi izmed teh izključitev.

Kaj pravi statut SD-ja?
"Članstvo v stranki preneha z izstopom, izbrisom ali z izključitvijo," so na svoj statut spomnili iz SD-ja. Sporočili so, da člane lahko izključijo zaradi neplačevanja članarine, kršenja statuta ali programa stranke, če postane članica ali član druge stranke, če kandidira na drugi listi oziroma kljub opozorilom pristojnih organov deluje proti politiki stranke.

Dan obračuna je ponedeljek
Dodajajo, da je nadzorni odbor SD-ja šele začel postopek izključitve, ki predvideva tudi ugotovitev dejanskega stanja: temu je namenjena seja odbora, ki bo potekala v ponedeljek, 25. avgusta 2014.

Na sejo odbora so povabljeni članice in člani, za katere so bile podane zahteve za izključitev (zahteve za izključitev sta v šestih primerih podali območni organizaciji SD-ja Piran in Nova Gorica ter v štirih primerih član SD-ja - v tem primeru je bila območna organizacija SD-ja Koper pozvana, da oblikuje svoje mnenje do zahtevkov).

Odločitev bo pisna in obrazložena ter bo vročena članici oziroma članu, ki je predlagan(a) za izključitev, in predlagatelju izključitve, zoper njo je mogoč ugovor v 30 dneh, so še sporočili iz SD-ja.