Vizjak meni, da je vlada odškrnila denar, ki bi ga lahko dala za razvoj podeželja in ga dala MOL-u. Foto: BoBo
Vizjak meni, da je vlada odškrnila denar, ki bi ga lahko dala za razvoj podeželja in ga dala MOL-u. Foto: BoBo
Jankoviću je uspelo doseči, da se iz proračuna črta določen člen, ki je glavnemu mestu pridobil 3,5 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Z urada vlade za komuniciranje so sporočili, da se SDS sklicuje na zapisnik srečanja med vlado in predstavniki ljubljanske občine, ki ni bil usklajen med obema stranema in ne odraža dejanske vsebine srečanja. Iz SDS-a pa so sporočili, da so zapisnik sestanka pridobili od osebe, ki je bila navzoča na sestanku in je ponovno potrdila, da so zapisnik po sestanku prejeli vsaj nekateri vladni organi.

Na zapisnik so se odzvali tudi v mariborskem mestnem odboru SDS-a, kjer so zapisali, da so lahko sprejeti sklepi iz zapisnika srečanja za Mestno občino Maribor in vzhod države skrb vzbujajoči. Zapisali so, da vlada glavno mesto v primerjavi z drugimi občinami privilegira, župana in mariborske poslance pa zato pozvali k ukrepanju. Z zapisnikom sestanka med vlado in MOL-om se je na sobotni seji v Lendavi seznanil tudi svet SDS-a, iz njega pa po njihovem mnenju izhaja, da je MOL pravzaprav nadrejen vladi.

Janković dobil svoje
Predstavniki MOL-a in vlade so se sešli konec julija. Iz zapisnika srečanja je razvidno, da je MOL predlagal črtanje odstavka člena iz zakona o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014, s katerim se je lani zmanjšalo financiranje ljubljanske občine za okoli 3,5 milijona evrov za letošnje in prihodnje leto. Občina pa bo morda uspešna za prihodnji dve leti, saj v predlogu zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2014 in 2015 ni več omenjenega člena.

Iz zapisnika je razvidno tudi, da so se predstavniki MOL-a in vlade dogovorili za sestanek glede sofinanciranja naložb v vrtce ter da se Gimnastični center Cerar, Pegan, Petkovšek in Plavalno-gimnastični center Ilirija štejeta za nacionalna projekta.

Zapisano je tudi, da je treba pripraviti pregled kapacitet domov za starejše v Ljubljani in bližnji okolici ter glede na to pripraviti načrt naložb. Poleg tega je do konca leta predvidena ureditev informacijskega sistema za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, na podlagi katerega se izplačujejo subvencije.

Nova shema financiranja občin
Med sklepi je zapisano tudi, da je potrebno sprejetje novega zakona o prevozih v cestnem prometu za ureditev pravne podlage za vključitev prevozov s taksiji kot izbirne gospodarske javne službe.

V zapisniku med drugim piše še, da bosta ministrstvo za kulturo in javno podjetje Žale našla skupen dogovor glede zaščite in obnove Plečnikovih Žal. Ministrstvo za notranje zadeve pa bo po zapisanem sodeč pripravilo predlog spremembe sistema financiranja občin.