Interpelacija čaka tudi ministrico za izobraževanje. Foto: BoBo
Interpelacija čaka tudi ministrico za izobraževanje. Foto: BoBo
Interpelacija tudi zoper ministrico za izobraževanje
Interpelacija še za ministrico Majo Makovec Brenčič

Ustavno sodišče je konec leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo, ker določa, da država javne programe zasebnih osnovnih šol financira le 85-odstotno.

Ustavni sodniki so tako presodili, da je različno financiranje javnih in zasebnih osnovnih šol v nasprotju z ustavo, saj ustava zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja javnega osnovnošolskega programa, ne glede na to, ali ga izvaja javna ali zasebna ustanova.

Lisec: Ministrica je lagala
Po besedah poslanca SDS-a Tomaža Lisca so to večkrat poskušali popraviti, a jih je parlamentarna večina vedno zavrnila, češ da ministrica pripravlja svojo rešitev, a se to ni zgodilo. Zato se bo zdaj morala zagovarjati pred poslanci DZ-ja.

"Ministrica je kar dvakrat v DZ-ju javno rekla, da bodo naredili vse, da bodo spoštovali odločbo ustavnega sodišča, a se je očitno zlagala, kajti dejstvo je, da tega ni naredila," je opozoril Lisec. Dodal je, da še v nobenem mandatu ni bilo toliko kršitev ustave in zakonov prav s strani predsednika vlade in ministrov. Dodal je, da v interpelacijo niso vključili drugih očitkov, ki letijo na zakon o visokem šolstvu, zakon o raziskovalni dejavnosti, zakon o športu idr.
Nanizala bo uspehe ministrstva
Ministrica z vsebino interpelacije še ni seznanjena in jo namerava najprej proučiti, šele nato komentirati, je dejala na novinarski konferenci po seji vlade. V odgovoru namerava nanizati vse, kar so na ministrstvu naredili na tem področju. Spomnila je, da je bil predlog zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja objavljen aprila, "dobili so tudi odgovore in je v postopkih zaključevanja," je dejala.

Cerar: Iščejo legitimnost s kazanjem prsta
"Na očitke iz interpelacij bo odgovorjeno in koalicija bo šla naprej,"
se je na interpelacije proti njegovim ministrom odzval premier Miro Cerar. Očitno nekoga moti, je dejal, da ima vlada vizijo in ve, kaj hoče. "To seveda moti marsikoga, ki je živel v nekem drugem času, in bi ga spet rad nazaj," je dejal. Poudaril je, da so interpelacijo zoper Makovec Brenčičevo vložili tisti, ki cel mandat niso izvršili odločbe o izbrisanih, kar je pomenilo zelo hude posledice za konkretne ljudi, otroke in družine.

"Kako lahko nekdo, ki sam ravna tako, danes išče legitimnost s kazanjem prsta na drugega," se je vprašal. Poudaril je, da njegove besede ne pomenijo, da ni odprt za kritiko, saj tisto, kar naredijo slabo, popravijo, spomnil je tudi, da so očitki o korupciji v zadnjih dveh letih izginili.

Z vsebino interpelacije zoper Makovec Brenčičevo sicer še ni seznanjen in je ne more komentirati.

Za Erjavca interpelacije spodbuda k večji trdnosti, za Škoberneta boj za prestiž
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je po seji vlade spomnil, da se je začelo obdobje druge skupine interpelacij, na vladi pa so pričakovali, da se bo jeseni politični pritisk opozicije povečal. Interpelacije zoper Makovec Brenčičevo še ni komentiral, je pa spomnil, da se bodo v DeSUS-u o vseh treh interpelacijah pogovarjali v torek.

Po Erjavčevem mnenju ob vseh interpelacijah niti pričakovati, da bodo vsi poslanci koalicije vedno podprli ministre. A bodo tovrstni pritiski - če bo še več interpelacij ali interpelacija cele vlade, o čemer se špekulira - po Erjavčevem mnenju za koalicijo celo spodbuda, da bo še bolj povezana in trdna.

Po mnenju namestnika vodje poslanske skupine SD-ja Jana Škoberneta pa "masovno" vlaganje interpelacij kaže, da na desnici prihaja do prestižnega boja, kdo bo večji in pomembnejši. Konkretno sicer ni odgovoril na očitek SDS-a Makovec Brenčičevi, je pa ponovil stališče SD-ja, da se iz javnega denarja financira javna mreža osnovnega šolstva in je prvi cilj zaščita kakovosti, dostopnosti in javnosti izobraževanja.

Spomnil je, da ustavna komisija odloča o predlogu SD-ja za ustavne spremembe o načinu financiranja zasebnega šolstva. Dokler se komisija ne izreče, je po mnenju Škoberneta kakršen koli drug poseg v to nekorekten. Na ustavni komisiji sicer o predlogu ostaja precejšnja razdeljenost.

ZL: Napad na socialno državo
"SDS, kot kaže, nadaljuje interpelacije, katerih cilj je napad na socialno državo. Po poskusu rušenja javnega zdravstva, zdaj napada še temelje javnega šolskega sistema. Združena levica je jasna. Privatne šole ne smejo biti financirane iz javnega denarja. Zato smo tudi vložili predlog za spremembo ustave, ki bi dokončno jasno ločil javno in privatno. Postopek zaradi pomanjkanja volje v vladni koaliciji žal stoji," so se na interpelacijo kratko odzvali v ZL-ju.

Že šesti minister se bo moral zagovarjati
To bo sicer že šesta interpelacija v mandatu vlade Mira Cerarja. Prva je interpelacijo uspešno prestala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, za njo zunanji minister Karl Erjavec ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Sredi septembra se bo na interpelaciji zagovarjal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Prejšnji teden pa je SDS vložil interpelacijo tudi zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. Predsednik DZ-ja Milan Brglez interpelacijo po vložitvi pošlje ministru, ta pa ima najmanj 15 in največ 30 dni časa, da nanjo odgovori.

Interpelacija tudi zoper ministrico za izobraževanje
Interpelacija še za ministrico Majo Makovec Brenčič