Predsednika MVK-ja Mitjo Horvata v SDS-u pozivajo, naj Kučanovo soglasje za sodelovanje v skupini pridobi
Predsednika MVK-ja Mitjo Horvata v SDS-u pozivajo, naj Kučanovo soglasje za sodelovanje v skupini pridobi "neposredno kar predsednik SMC-ja ob svojih rutinskih posvetih s Kučanom na temo dviga DDV-ja". Foto: BoBo
V SDS-u so tudi prepričani, da je njihov predlog racionalen, saj se bo privarčevalo na telefonskih stroških: "Zaradi neposrednega sodelovanja Kučana z ostalimi člani strokovne komisije, predvsem Cirilom Ribičičem in Rajkom Pirnatom, ne bo treba vsak dan na stroške DZ-ja telefonirati v Murgle," so zapisali. Foto: BoBo

Na MVK-ju so na seji 8. avgusta sklenili, da bodo oblikovali strokovno skupino neodvisnih pravnikov, ki bo podala mnenje o mandatu Janše - ta namreč prestaja dveletno zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria, vsaka poslanska skupina pa lahko predlaga enega pravnega strokovnjaka.

V poslanski skupini DeSUS-a so se odločili za nekdanjega ustavnega sodnika Franca Grada, sicer profesorja na ljubljanski pravni fakulteti, poslanci ZL-ja so izbrali pravnika Dina Bauka iz odvetniške pisarne Frfolja, Ljubič, Bauk. Na predlog poslanske skupine ZaAB bo član skupine tudi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, SD je imenoval ustavnega pravnika Cirila Ribičiča, SMC pa pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata.

NSi se je imenovanju svojega člana odpovedal
V NSi-ju so se imenovanju člana skupine odpovedali, saj menijo, da gre v tem primeru za politično odločitev, sprva pa je kazalo, da strokovnjaka po svoji izbiri ne bo mogel predlagati niti SDS - pravico do imenovanja enega pravnega strokovnjaka so imele namreč le tiste poslanska skupine, ki delujejo pri delu MVK-ja, kar SDS ni bil, saj svojih poslancev v MVK-ju stranka takrat ni imela.

Kot pa je danes pojasnil predsednik MVK-ja Mitja Horvat, je SDS vmes v MVK-ju dobil svoje poslance, s tem pa tudi pravico, da predlaga člana strokovne skupine.

SDS: "Ne bo treba vsak dan na stroške DZ-ja telefonirati v Murgle"
In tako so na Horvata naslovili dopis, v katerem predlagajo Milana Kučana. Zapisali so, da Kučana predlagajo, ker se bo s tem okrepila "strokovnost in predvsem neodvisnost" komisije, ter dodajajo, da je nekdanji predsednik Republike Slovenije "nesporna pravna avtoriteta v Sloveniji z izjemnim vplivom v državni upravi, politiki, sodstvu, tožilstvu, policiji, slovenski vojski, varnostno-obveščevalnih službah, sredstvih javnega obveščanja, univerzitetni sferi, stranki SMC in v Zvezi društev upokojencev Slovenije".

V nadaljevanju pišejo, da je Kučan pravnik, ki si je kljub temu, da nikoli ni delal v svojem izvirnem poklicu, na različnih funkcijah, ki jih je opravljal, "še posebej kot predsednik centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, nabral neprecenljive praktične izkušnje iz prava, spoštovanja in zakonov".

V stranki so tudi prepričani, da je njihov predlog racionalen, saj se bo privarčevalo pri telefonskih stroških: "Zaradi neposrednega sodelovanja Kučana z ostalimi člani strokovne komisije, predvsem Cirilom Ribičičem in Rajkom Pirnatom, ne bo treba vsak dan na stroške DZ-ja telefonirati v Murgle," so zapisali.

Predsednika MVK-ja Horvata pa v SDS-u pozivajo, naj Kučanovo soglasje za sodelovanje v skupini pridobi "neposredno kar predsednik SMC ob svojih rutinskih posvetih s Kučanom na temo dviga DDV-ja".

Usoda Janševega mandata znana prihodnji teden
Odbor 2014 po 75 dneh še vztraja
Kučan v odločanje o Janševem mandatu?
SDS bo vztrajal pri Janši v komisiji
Usoda Janševega mandata znana prihodnji teden
Odbor 2014 po 75 dneh še vztraja
Kučan v odločanje o Janševem mandatu?
SDS bo vztrajal pri Janši v komisiji