Ljubljanski in mariborski nadškof sta odstopila na poziv Vatikana. Foto: BoBo
Ljubljanski in mariborski nadškof sta odstopila na poziv Vatikana. Foto: BoBo
Odločitev, kdaj bosta nekdanja nadškofa dobila naslednike, je prepuščena Svetemu sedežu. Foto: BoBo

Ni škofija potonila Zvonov, ampak sta Zvonova potonila Škofijo.

Anton Stres

Na koncu vsem, ki so tako ali drugače prizadeti zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije, izrekam iskreno obžalovanje in se ponovno opravičujem za svoj del odgovornosti pri tem.

Anton Stres
Anton Stres in Marjan Turnšek odstopila

Odločitev sta sporočila na tiskovni konferenci Slovenske škofovske konference skupaj z apostolskim nuncijem Juliuszem Januszem. Stres je pojasnil, da je njun korak povezan s težkim ekonomskim stanjem mariborske nadškofije. Upa, da bo to pripomoglo k obnovi življenja Cerkve.

"Finančni zlom družb, povezanih z mariborsko nadškofijo, meče že več kot dve leti svojo senco na velik del življenja Katoliške cerkve v Sloveniji in otežuje njeno poslanstvo v slovenski družbi," je v izjavi dejal Stres. "Del odgovornosti za nesrečo je padel tudi name," je dodal.

K odstopu ju je povabil papež
Razkril je, da so mu, izhajajoč iz tega dejstva, odgovorni pri Svetem sedežu v Rimu 29. aprila letos sporočili osebno povabilo papeža Frančiška, naj se odpove službi nadškofa. Stres je povabilo sprejel in se dogovoril, da bo to storil takrat, ko bodo opravljene tekoče pastoralne dejavnosti.

Opravičilo za finančni zlom
"Na koncu vsem, ki so tako ali drugače prizadeti zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije, izrekam iskreno obžalovanje in se ponovno opravičujem za svoj del odgovornosti pri tem," je izjavil. Obenem pa je skupaj s Turnškom odločno zanikal, da bi bila glavna krivca za razmere, ki so pripeljale do finančnega zloma. Odločitve, ki jih je Stres sprejemal na Škofijskem gospodarskem svetu, tega niso povzročile, je zatrdil. "Ni škofija potonila Zvonov, ampak sta Zvonova potonila Škofijo," je izjavil in dodal, da pri upravljanju Zvonov ni sodeloval.

Tudi Turnšek se je v govoru opravičil za nastalo stanje. "Po svojih najboljših močeh sem se trudil, da bi z domačimi in tujimi sodelavci kar najbolj omilili posledice; a, žal, iz različnih razlogov nismo bili uspešni," je izjavil zdaj že bivši mariborski nadškof.

"Vsak, ki je kontaminiran in je bil v stiku z dogajanji v mariborski škofiji, nosi del odgovornosti, čeprav skupaj z nadškofom Turnškom ne moreva obveljati kot glavna krivca. Po drugi strani ne moreva reči, da nisva bila tam," je na Radiu Ognjišče dejal upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres. Zato sta tudi sprejela odločitev za odstop. "Cerkev bo tako bolj verodostojna, škofje bodo lahko nastopali v javnosti, brez komentarjev, da naj najprej pometejo pred svojim pragom," je pojasnil Stres. Upokojeni mariborski nadškof Marjan Turnšek se je s pojasnili Stresa strinjal in poudaril, da je izrednega pomena, da je Cerkev na Slovenskem naredila korak, s katerim se popolnoma prereže kontinuiteta z dogajanjem v mariborski nadškofiji. Kot sta pojasnila, ima apostolski administrator popolno oblast škofa ordinarija, a ker ni imenovan, lahko opravlja samo redno upravo, nič izrednega ne more izpeljati, denimo ukiniti ali ustanoviti nove župnije. V posvetnem smislu ima vlogo, kot jo ima vršilec dolžnosti ali vlada, ki opravlja tekoče posle do izvolitve nove. Ker je iskanje novega krajevnega rednega škofa kar dolg postopek, bomo veseli, da ga bomo dobili za veliko noč prihodnje leto, je še ocenil Stres.


Administratorja: Glavan in Lipovšek
Nuncij Januzs je poudaril, da je ta korak znak pokorščine papežu in enotnosti Cerkve. Apostolski administrator ljubljanske nadškofije je postal dosedanji novomeški škof Andrej Glavan, mariborsko nadškofijo pa bo začasno kot administrator vodil celjski škof Stanislav Lipovšek. Tako je nunciatura zagotovila redno delo obeh nadškofij.

Slovenska škofovska konferenca pa je že izvolila svojega novega predsednika, ki je postal novomeški škof Andrej Glavan, podpredsednik pa celjski škof Stanislav Lipovšek.

Stres in Turnšek sta se tako pridružila že kaznovanim za afero, nekdanjemu ravnatelju nadškofijske gospodarske uprave Mirku Krašovcu, ki se je moral aprila letos umakniti v samostan Šentpavel na avstrijsko Koroško, in predčasno razrešenemu mariborskemu nadškofu Francu Krambergerju.

Ni škofija potonila Zvonov, ampak sta Zvonova potonila Škofijo.

Anton Stres

Na koncu vsem, ki so tako ali drugače prizadeti zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije, izrekam iskreno obžalovanje in se ponovno opravičujem za svoj del odgovornosti pri tem.

Anton Stres
Anton Stres in Marjan Turnšek odstopila